Izvješće Europske komisije

Potvrđen porast plaća i zaposlenosti

EP

U godišnjem izvješću o razvoju tržišta rada i plaća u Europi prikazani su porast plaća i veća zaposlenost nego prije krize.

Europska komisija 13. je listopada u Bruxellesu objavila svoje godišnje izvješće o razvoju tržišta rada i plaća. Potvrđeni su pozitivni trendovi.

Naime, zaposlenost je veća nego prije krize te je vidljivo da nezaposleni mogu lakše pronaći posao. Zaposlenih je trenutno 234 milijuna, a nezaposlenih je 7,6 posto, što je blizu postotku prije recesije. U Komisiji smatraju da su do toga doveli fleksibilniji radni uvjeti. Od toga korist imaju poduzeća i pojedinci, ali je u nekim slučajevima to dovelo i do podjele među radnicima s različitim vrstama ugovora pa je tako i njihova zaštićenost smanjena.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je kako se radi na modernizaciji pravila o ugovorima o radu i socijalnoj zaštiti da bi se postigli bolji radni i životni uvjeti diljem EU-a.

Nadalje, o pozitivnim se vijestima može govoriti gledajući plaće koje su u europodručju 2016. godine porasle za 1,2 posto, a zanimljivo je da su najveći porast ostvarile zemlje s relativno niskim razinama plaća kao što su Mađarska, Rumunjska i baltičke zemlje. Usprkos tim podacima, u mnogim je zemljama, budući da je došlo do smanjenja nezaposlenosti, stopa rasta plaća i dalje niža od očekivane. Također, u gotovo svim članicama plaće radnika zaposlenih na određeno radno vrijeme niže su od plaća stalno zaposlenih radnika.

Kako bi se ostvarila načela europskog stupa socijalnih prava, Komisija je pokrenula savjetovanja sa socijalnim partnerima radi modernizacije pravila koja se odnose na ugovore o radu i pristup socijalnoj zaštiti za sve. Takve bi inicijative mogle biti rješenje problema istaknutih u ovogodišnjem izvješću.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/audience-speech-speaker-1677028/

Radionica u Info-centru za mlade

Tražiti posao je posao, naučite kako ga uspješno obaviti

U osječkom Info-centru za mlade održat će se radionica namijenjena svim onima koji žele poboljšati svoje vještine traženja posla. Prijave za sudjelovanje su u tijeku.

Zastave EU i Hrvatske na zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

DOBRE VIJESTI IZ EUROPE

EU ODLUČILA SUFINANCIRATI ENERGETSKE PROJEKTE

Europska komisija objavila je popis na kojemu se nalazi 250 projekata od zajedničkog europskog interesa. Na popis je uvršteno nekoliko hrvatskih projekata,i to iz područja energetike.

Kampanja "Zaposli se u Hrvatskoj"

Poticanje zapošljavanja

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i HZZ u kampanji „Zaposli se u Hrvatskoj”

Dođite u utorak, 29. svibnja, u 16:30, na javno predstavljanje kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“ na Europskom trgu u Zagrebu gdje ćete se moći izravno obratiti savjetnicima za mjere i dobiti sve informacije na jednom mjestu.

Vip alumni program

Vip alumini program

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Nakon uspješno provedenog prvog izdanja programa Vip alumni, koji je za većinu od 11 polaznika rezultirao zaposlenjem u Vipnetu i drugim kompanijama, pokreće se natječaj za drugu generaciju. Ove godine tako će čak 24 mladih visokoobrazovanih kandidata koji su diplomirali u 2015. dobiti priliku steći prvo radno iskustvo.

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Sveučilište u Rijeci

Izrazito pozitivan ishod Realizatora; nagrađeno 11 timova, a neki sudionici zaposleni

Studenti Sveučilišta u Rijeci koji su dobitnici nagrada za poslovna rješenja natjecanja „Realizator 2017" primili su svoje novčane nagrade, a i otvorili si vrata poslovnoj suradnji s poduzećima čije su slučajeve rješavali.