Intervju sa studenticom Fakulteta političkih znanosti

„Pare nisu problem, para nema!“

kasica prasica

Porazgovarali smo s Anom, apsolventicom na Fakultetu političkih znanosti. Dotaknuli smo se teme atraktivne svim studentima: kako što lakše preživjeti akademsku godinu na ograničenom budžetu.

Većina mladih navodi period studiranja kao naljepše doba života. Nažalost, financijska situacija često ostavi gorak okus u ustima. Preživljavanje tjedna s 25 kuna u džepu dobrom dijelu studenata nije nikakva novost. Napola humoristična izreka pare nisu problem, para nema postala je neugodna svakodnevnica ekipe koja živi za provode, izlaske, putovanja, ali se bori i sa stanarinom, školarinama, cijenom hrane i svega ostaloga bez čega nije moguće preživjeti. Odlučili smo porazgovarati s Anom, apsolventicom na Fakultetu političkih znanosti, o njenim financijskim navikama te ju upitati za neki koristan savjet.

Studentica si već nekoliko godina. Je li se tvoje znanje o upravljanju financijama promijenilo za to vrijeme?

Naravno, više prisilno nego dobrovoljno (smijeh). Dok sam bila u srednjoj školi i živjela s roditeljima nisam se morala brinuti za račune, kupovanje hrane, tekuće, žiro i devizne račune... Ustvari, upravo sam na faksu naučila kako postoji više od jedne vrste bankovnih računa. Upravljanje financijama nije jedna od stavki o kojima sam razmišljala kada sam se posvetila studiranju, ali je došla skupa s time. Studenti, pogotovo oni koji se sele u druge gradove, odjednom su "prisiljeni" preuzeti na sebe sve one obaveze koje su za njih 18 ili 19 godina obavljali roditelji. U prijevodu, prvih je par mjeseci brucošima novčanik zona sumraka. Naravno, s vremenom svi pohvatamo konce i lakše se snalazimo te si ne dopuštamo trošenje mjesečnog budžeta za jedan vikend.

Događalo ti se to?

A kome nije na prvoj godini?! Brucošijade su opasna mjesta, još ako je alkohol na akciji... Ostatak mjeseca se živi na tjestenini i umaku od rajčice.

Kako si preuzela stvar u svoje ruke? Što si prvo napravila?

Već sam spomenula kako sam se zbog potreba studiranja preselila u drugi grad. Doma nisam išla često pa sam se dogovorila s roditeljima kako ću otvoriti račun u nekoj banci kako bi mi mogli tjedno ili mjesečno uplatiti određeni džeparac. Zeznuto je što kao mladi student, s nedovoljno znanja o bankarskim uslugama, ovisiš o internetu, odnosno onome što pronađeš online. Savjetovala bih svim studentima da posebno obrate pažnju na pakete za studente, kako bi izbjegli nepotrebno plaćanje usluga. Jednostavnost otvaranja računa i dostupnost relevatnih informacija druga je stvar na koju bismo trebali paziti. Konkretno, meni je bila važna i činjenica da postoji poslovnica banke i u mom rodnom mjestu, tako da su mi roditelji lagano i brzo mogli uplatiti lovu. Oni nisu baš generacija koja se služi internetskim bankarstvom, tako da mi je smještaj poslovnice odigrao jednu od uloga u odabiru banke.

Dosta banaka danas nudi neke studentske pakete. Osim poslovnice, koje su bile ostale prednosti tvoje banke?

Sada znam mnogo više o bankama i vođenju računa, no tada mi je bila najbitnija jednostavnost, pristupačnost i što manji troškovi. Kasnije sam se upoznala s mobilnim i internetskim bankarstvom koji su u studentskom paketu besplatni. Na taj sam si način olakšala praćenje financijskog stanja i planiranje ostatka mjeseca kao i plaćanje računa bez čekanja u beskonačnim redovima. U ljeto, nakon prve godine, odlučila sam naći neki studentski posao kako bih si malo financijski olakšala drugu godinu. Za izradu kartice Student servisa bio mi je potreban račun u banci koji sam već imala, što me također spasilo čekanja u redu.

Za kraj, imaš li neki savjet sa mlade studente?

Da. Pronađite banku kojoj vjerujete i koja će se prilagoditi vašim potrebama. Ja sam apsolutno zadovoljna OTP bankom i od srca vam ju preporučujem. Što se tiče trošenja love, pripazite s tim. Potrudite se svaki mjesec platiti stanarinu i režije jer ćete upasti u još veće probleme ako vam se par mjeseci nakupi za plaćanje. Upoznajte se s internet bankarstvom i ostalim mogućnostima koje vam vaša banka pruža, olakšat ćete si život. Izlazite na mjesta koja su prilagođena studentskom budžetu. Neka se akcija i happy hour uvijek mogu pronaći. Držite se dalje od kladionica (dečki) i sezonskih rasprodaja (cure), ne treba vam još jedan propali listić ili treća crna majica kratkih rukava. Kada uhvatite vremena, nađite si neki studentski poslić. Dodatnih 100 ili 200 kn će vam dobro doći, a i sami znate kako vikende nećete na ništa korisno potrošiti. Pamet u glavu i brzo ćete steći financijsku odgovornost!

Komentari na članak

Vezani članci

Dompes

Gradnja studentskog doma za siromašne

Dobrotvornim prilozima do „Kuće kruha i duha" u Mostaru

Preko tri tisuće darovatelja prikupilo je više od 6 milijuna kuna potrebnih za izgradnju Dompesa. Predviđa se otvorenje u rujnu 2017. godine.

Traveling couple

Životna „to-do” lista

Pitat će te starost, gdje ti je bila mladost

Mladost iskoristite na najbolji mogući način jer bi vam se, u protivnom, moglo dogoditi da ostatak života provedete pitajući se što bi bilo kad bi bilo. Zato vam donosimo popis stvari koje morate napraviti dok ste još mladi jer poslije možda nećete imati vremena, a ni prilike.

foto

Financijska potpora

Stipendije za učenike i studente s prebivalištem na dubrovačkom području

Državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Grada Dubrovnika mogu ostvariti stipendiju u iznosu od 320 do 1000 kuna. Prijave se zaprimaju do 14. studenoga 2017. godine.

FOTO

Studenti kreativci – predstavljamo Tenu Grgić

INTERVJU i FOTO: Svestrana studentica koja ima Irish Heart i u njemu puno ljubavi za slikanje

Tena Grgić svestrana je studentica dizajna koja se u slobodno vrijeme bavi irskim plesom i slikanjem. Smatra da je smisao bilo kojeg talenta darovati ga drugima te najviše voli vidjeti iskreni osmijeh na licu osobe koja prvi put vidi njezin rad.

Studenti na testu

Nove informacije o slučaju

Diplomirani učitelji napokon izjednačeni s magistrima primarnog obrazovanja!

Borba je trajala četiri godine i rezultirala je uspjehom. Ovo je najbolji primjer da udruživanje studenata u borbi protiv ovakvih problema dovodi do toga da je sve moguće i da trud nikad nije uzaludan.