Studentski poslovi

Od učlanjenja u studentski servis do karijere – jednostavnim korakom otvorite svoja vrata u budućnost

SCZG izvana

Kada ste na početku studija i sve vam je novo, teško je natjerati se zakoračiti u Studentski centar, a pogotovo javiti se na oglas za posao. Zato vam donosimo savjete na što pripaziti: od učlanjenja u studentski servis do isplate prve plaće.

Jedna od izrazito pozitivnih strana studiranja jest činjenica da se studentima nudi širok spektar poslova te je – u trenutku kada završe ispiti i kolokviji te dođe vrijeme studentskih provoda – lako zaraditi koju kunu sa strane i na taj si način osigurati lagodniji život. Studentski posao, ako se razumno usklađuje s obavezama na fakultetu, može biti izvor novca, ali i prostor za razvijanje brojnih vještina. Ne postoji student koji ne zna za usluge studentskih centara, a mi vam donosimo upute kako se učlaniti u Student-servis zagrebačkog sveučilišta (a princip je sličan i na drugim sveučilištima), gdje tražiti poslove i kako svoju studentsku karijeru usmjeriti prema stalnom poslu nakon završetka fakulteta.

Učlanjenje u student-servis

Na stranicama Student-servisa navodi se da pravo na učlanjivanje imaju redoviti i izvanredni studenti svih visokih učilišta koji su upisani u ISVU te druge osobe sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova. Sa sobom je za učlanjenje u Student-servis potrebno donijeti potvrdu o statusu studenta za tekuću akademsku godinu, dvije fotografije dimenzija 35 × 25 mm, iksicu i osobnu iskaznicu (ili putovnicu) na uvid te ugovor ili potvrdu banke o otvorenom računu na uvid. Važno je pritom znati razliku između tekućeg i žiro računa: na tekući vam račun obitelj može uplaćivati džeparac, dok vam je žiro račun potreban za rad pomoću studentskog ugovora, a često i za primanje stipendije. Stoga je pametno iskoristiti studentske pakete koji vas koštaju nula kuna poput primjerice OTP Indeksa uz besplatno otvaranje, ali i vođenje studentskog tekućeg računa, žiro računa i brojnih drugih pogodnosti. 

 

U Studentskom centru započinje avantura traženja posla, FOTO: Ivan Perkov/Studentski.hr

Potraga za poslom

Kada se učlanite u student-servis, kreće avantura traženja posla. Najširu ponudu poslova možete redovito pratiti na samim stranicama Studentskog centra, a korisno je pratiti i stranicu Studentski poslovi te brojne Facebook grupe koje su podijeljene s obzirom na gradove te radne sektore. Kada nemaju radnoga iskustva, studenti obično kreću s poslovima koji ne zahtijevaju specifične vještine kao što su lijepljenje deklaracija i slaganje polica, no imajte na umu činjenicu da uvijek možete i poslati otvorenu zamolbu u tvrtku u kojoj biste voljeli raditi i nakon završetka studija jer vam baš početnička studentska pozicija može otvoriti vrata napretka i stalnog zaposlenja. Poslodavci više od stečenog iskustva cijene vaš entuzijazam i želju za učenjem, stoga je važno odvažiti se i pokušati.

– Na početku nisam imala samopouzdanja, ali sam imala želju za radom. Kasnije sam shvatila da sam već puno naučila, a to mi je pomoglo da dobijem bolje plaćene poslove i na kraju studija studentski ugovor zamijenim onim pravim. – rekla je Helena, svježe diplomirana ekonomistica koju je studentski posao doveo do željene pozicije u struci.

Izdavanje ugovora i isplata novca

Pri zapošljavanju je od iznimne važnosti paziti na satnicu i ne pristajati na manju od one koja je propisana zakonom. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH podijeli sa 160, a trenutno iznosi 23,44 kn. Novac se isplaćuje pomoću studentskoga ugovora koji u Zagrebu možete podići u Student-servisu ili, što može biti izrazito korisno, na blagajnama studentskih domova. Ugovor zagrebačkog servisa odnedavno možete i sami isprintati iz topline svoga doma ili radnoga mjesta, pri čemu je važno pratiti upute, a ovu mogućnost odavno imaju i riječki studenti.

Online procedure izvrsna su alternativa gubljenju vremena na odlaske u SC i čekanje u dugačkim redovima jer sve možete obaviti od kuće. Nakon što isprintate i s poslodavcem potpišete ugovor te ga pošaljete SC-u, njegov status možete vidjeti na poveznici – tu će pisati koliko ugovora imate izdanih, je li izdan račun za potpisani ugovor te je li novac isplaćen na vaš račun. A kada novac konačno dođe do vašeg žiro računa, ne postoji bolji način da se nagradite za svoj rad od runde sigurnije online kupnje uz pomoć Visa web prepaid kartice koju također možete dobiti besplatno unutar studentskog paketa – jer ste zaslužili!

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/calculator-calculation-insurance-385506/

Luka Basa

Povratit ću porez

Nakon svih onih zavrzlama prošle godine u komunikaciji oko povećanja praga porezne olakšice roditeljima i plaćanja poreza, a zatim i nekog pasjeg veselja jer se povećalo dvije tisuće kuna gore, konačno namirišeš da bi nešto moglo biti okej.

Studentski Centar u Zagrebu

Pokrenuta "online" peticija

Izvanredni studenti traže da im se omogući rad preko Student servisa

– Smatram kako je nužno odobriti izvanrednim studentima rad posredstvom Student servisa, kako bi lakše dolazili do privremenog zaposlenja, te kako bi mogli platiti školarinu koja se plaća izravno iz naših prihoda. – rekao nam je pokretač peticije Marko Leskovar.

Novac

Male promjene za velike rezultate

Štednja na studentski način – jednostavno i bez previše odricanja

Ponekad se čini da novac samo nestaje iz novčanika i da se tu ništa ne može učiniti. No potrebno je samo malo ekonomičnije razmišljati i pametnije raspolagati svojim sredstvima.

Stres

Studentski popusti

Nagrada za preživljavanje ispitnih rokova

Ispiti su ti postali previše i žudiš za razbibrigom ili si pak jedan od onih vrijednih i slobodnih studenata koji se dosađuju dok drugi pišu ispite? Čitaj dalje jer mi imamo rješenje za sve.

RIT Croatia

Upisi na fakultet

Studiraj na američkom koledžu uz vrijednu stipendiju – prijavi se!

U tijeku je natječaj za dodjelu stipendija RIT Croatia, čiji fond iznosi više od 2,6 milijuna kuna. Rani upisni rok budućim studentima donosi prednosti – stoga se prijavi čim prije!