Studentski poslovi

Od učlanjenja u studentski servis do karijere – jednostavnim korakom otvorite svoja vrata u budućnost

SCZG izvana

Kada ste na početku studija i sve vam je novo, teško je natjerati se zakoračiti u Studentski centar, a pogotovo javiti se na oglas za posao. Zato vam donosimo savjete na što pripaziti: od učlanjenja u studentski servis do isplate prve plaće.

Jedna od izrazito pozitivnih strana studiranja jest činjenica da se studentima nudi širok spektar poslova te je – u trenutku kada završe ispiti i kolokviji te dođe vrijeme studentskih provoda – lako zaraditi koju kunu sa strane i na taj si način osigurati lagodniji život. Studentski posao, ako se razumno usklađuje s obavezama na fakultetu, može biti izvor novca, ali i prostor za razvijanje brojnih vještina. Ne postoji student koji ne zna za usluge studentskih centara, a mi vam donosimo upute kako se učlaniti u Student-servis zagrebačkog sveučilišta (a princip je sličan i na drugim sveučilištima), gdje tražiti poslove i kako svoju studentsku karijeru usmjeriti prema stalnom poslu nakon završetka fakulteta.

Učlanjenje u student-servis

Na stranicama Student-servisa navodi se da pravo na učlanjivanje imaju redoviti i izvanredni studenti svih visokih učilišta koji su upisani u ISVU te druge osobe sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova. Sa sobom je za učlanjenje u Student-servis potrebno donijeti potvrdu o statusu studenta za tekuću akademsku godinu, dvije fotografije dimenzija 35 × 25 mm, iksicu i osobnu iskaznicu (ili putovnicu) na uvid te ugovor ili potvrdu banke o otvorenom računu na uvid. Važno je pritom znati razliku između tekućeg i žiro računa: na tekući vam račun obitelj može uplaćivati džeparac, dok vam je žiro račun potreban za rad pomoću studentskog ugovora, a često i za primanje stipendije. Stoga je pametno iskoristiti studentske pakete koji vas koštaju nula kuna poput primjerice OTP Indeksa uz besplatno otvaranje, ali i vođenje studentskog tekućeg računa, žiro računa i brojnih drugih pogodnosti. 

 

U Studentskom centru započinje avantura traženja posla, FOTO: Ivan Perkov/Studentski.hr

Potraga za poslom

Kada se učlanite u student-servis, kreće avantura traženja posla. Najširu ponudu poslova možete redovito pratiti na samim stranicama Studentskog centra, a korisno je pratiti i stranicu Studentski poslovi te brojne Facebook grupe koje su podijeljene s obzirom na gradove te radne sektore. Kada nemaju radnoga iskustva, studenti obično kreću s poslovima koji ne zahtijevaju specifične vještine kao što su lijepljenje deklaracija i slaganje polica, no imajte na umu činjenicu da uvijek možete i poslati otvorenu zamolbu u tvrtku u kojoj biste voljeli raditi i nakon završetka studija jer vam baš početnička studentska pozicija može otvoriti vrata napretka i stalnog zaposlenja. Poslodavci više od stečenog iskustva cijene vaš entuzijazam i želju za učenjem, stoga je važno odvažiti se i pokušati.

– Na početku nisam imala samopouzdanja, ali sam imala želju za radom. Kasnije sam shvatila da sam već puno naučila, a to mi je pomoglo da dobijem bolje plaćene poslove i na kraju studija studentski ugovor zamijenim onim pravim. – rekla je Helena, svježe diplomirana ekonomistica koju je studentski posao doveo do željene pozicije u struci.

Izdavanje ugovora i isplata novca

Pri zapošljavanju je od iznimne važnosti paziti na satnicu i ne pristajati na manju od one koja je propisana zakonom. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH podijeli sa 160, a trenutno iznosi 23,44 kn. Novac se isplaćuje pomoću studentskoga ugovora koji u Zagrebu možete podići u Student-servisu ili, što može biti izrazito korisno, na blagajnama studentskih domova. Ugovor zagrebačkog servisa odnedavno možete i sami isprintati iz topline svoga doma ili radnoga mjesta, pri čemu je važno pratiti upute, a ovu mogućnost odavno imaju i riječki studenti.

Online procedure izvrsna su alternativa gubljenju vremena na odlaske u SC i čekanje u dugačkim redovima jer sve možete obaviti od kuće. Nakon što isprintate i s poslodavcem potpišete ugovor te ga pošaljete SC-u, njegov status možete vidjeti na poveznici – tu će pisati koliko ugovora imate izdanih, je li izdan račun za potpisani ugovor te je li novac isplaćen na vaš račun. A kada novac konačno dođe do vašeg žiro računa, ne postoji bolji način da se nagradite za svoj rad od runde sigurnije online kupnje uz pomoć Visa web prepaid kartice koju također možete dobiti besplatno unutar studentskog paketa – jer ste zaslužili!

Komentari na članak

Vezani članci

Autobus, putovanje

UŠTEDI NOVAC I PUTUJ

Destinacije koje možeš posjetiti za 500 kuna te kako zaraditi taj novac ne radeći ništa

Sretnik si koji rijetko (čitaj: nikada) osvoji nagradu u nagradnim igrama? Ne stigneš kupovati na popustima, a uvijek se čudiš prijateljima kada opisuju što su sve kupili na popustu ili još bolje iskoristili akciju 1+1? Ti si taj sretnik kojega troškovi uvijek muče kao i oni dodatni koje nikada ne očekuješ? Već si se naviknuo da uvijek sve padne na tvoju grbaču? U redu je, ima nas još. Zato čitaj dalje jer imamo rješenje kako uštedjeti više od 500 kuna godišnje, ali i ponude kako korisno iskoristiti taj novac!

6 znakova koji vam jasno pokazuju kako ne bi smjeli prihvatiti posao koji vam je ponuđen

Hvala, ali ne hvala

Šest znakova zašto ne biste trebali prihvatiti ponuđeni posao

U današnje vrijeme dobar dio nas vodi se motom „bolje imati bilo kakav posao i kakav-takav prihod, nego biti nezaposlen”, no dugoročno to može samo naštetiti vašoj karijeri i učiniti vas nezadovoljnima.

https://pixabay.com/en/student-typing-keyboard-text-woman-849825/

Razvoj vještina

Besplatnim Googleovim i Udacityjevim tečajevima do novog radnog mjesta

Želite si osigurati bolji položaj na tržištu rada? Sada možete razviti različite vještine, naučiti korisne trikove i dobiti kvalitetne savjete koji će doprinijeti boljitku vaše poslovne karijere, i to besplatno.

Zgrada INA

Growww iskustvo

Početak druženja s Komercijalnim poslovima

Nakon što su prošli dani testiranja i iščekivanja, kao i Onboarding day, stigao je 2. rujna, dan koji je označio početak mog druženja s Komercijalnim poslovima.

Studenti o novcu i bankama

Studenti o novcu i bankama

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju stavove i znanje studenata o novcu i bankama

Što je za tebe banka i što utječe na tvoj izbor banke? Znaš li što je trajni nalog ili pak dividenda? Smatraš li da je novac izvor sreće ili nužno zlo? Otkrij nam u anketi!