Financijska podrška

Natječaj za državnu stipendiju očekuje se do 15. 10.; ograničen broj stipendija za studente izvan RH

novac 1

S novom akademskom godinom izlazi novi natječaj za dodjelu državne stipendije. Studenti se mogu prijaviti u tri kategorije, a mjesečni iznos ostaje 1200 kn.

Na početku svake akademske godine studenti rado očekuju objavu natječaja za dodjelu državne stipendije kako bi si olakšali podmirivanje troškova tijekom akademske godine Kako stoji u ovogodišnjem Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, isti će biti objavljen do 15. listopada. Prijaviti se mogu svi koji imaju status redovnog studenta i hrvatskog državljana, u što se ubrajaju i studenti s prebivalištem izvan RH. No broj stipendija za njih ograničava se na 5% od ukupne kvote dodijeljenih stipendija, a postotak stipendija za brucoše iznosi 30%.

Nastavljajući dosadašnju praksu, državna stipendija i ove je godine podijeljena u tri kategorije: u D-1 kategoriju ubrajaju se studenti djeca poginulih te vojnih i civilnih invalida, kategoriji E pripadaju studenti slabijeg socioekonomskog statusa, a u kategoriju P ulaze studenti s invaliditetom i studenti pod skrbništvom.

U obzir se neće uzimati studente viših godina koji nisu ostvarili najmanje 45 ECTS-a, studente koji su promijenili studij, kao i one koji su upisali istu godinu po treći put te stoga izgubili pravo na subvenciju troškova studija Ministarstva znanosti. Državnu stipendiju ne mogu primati ni studenti koji su u akademskoj godini 2018/2019. upisali mirovanje.  

Način bodovanja ostaje isti. Tako se u kategoriji E bodovi dobivaju prvenstveno na temelju prihoda u kućanstvu, a ostali bodovi dodjeljuju se za studenta roditelja, studenta kojemu je roditelj umro ili ima tjelesno oštećenje, studenta sa smještajem u studentskom domu, studenta čiji roditelji zarađuju minimalac, studenta koji ima braću u sustavu obrazovanja i studenta dijete hrvatskih branitelja.

Prijave će se odvijati elektroničkim putem, a rang-lista bit će objavljena najkasnije dva mjeseca od završetka natječaja i bit će obznanjena na web-stranicama. Iznos državne stipendije i dalje ostaje 1200 kn mjesečno.

Komentari na članak

Vezani članci

Strasbourg

Europski parlament

Instragram natječaj u kojem možete osvojiti putovanje u Strasbourg

Sudjelujte u Instagram natječaju Europskog parlamenta i osvojite putovanje na Europski događaj za mlade 2018. u Strasbourgu. Natječaj traje do 22. travnja 2018.

Brod u suton

Natječaj

Za studente otvorena radna mjesta marketing menadžera brodske kompanije

Prednost u dobivanju posla donosi iskustvo u radu u turizmu. Naknada varira ovisno o stupnju obrazovanja: od 600 eura za preddiplomske do 800 eura za diplomske studije.

Neisplata stipendija

Stipendija nije isplaćena većini dobitnika

Studenti (ne)dobitnici Državne stipendije pripremaju se na prosvjed

Studenti u peticiji traže da se Natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše do polovice listopada tekuće akademske godine, a zahtijevaju objavu privremenih i konačnih rezultata do 10. siječnja tekuće akademske godine.

Pisanje

Stvaranje Hrvatske

Raspisan Natječaj za kraće književno djelo o Domovinskom ratu

Do 15. rujna otvoren je natječaj za kraće prozno ostvarenje ili manju zbirku pjesama na temu Domovinskog rata. Prvonagrađeni radovi bit će objavljeni u Vukovarskom zborniku.

SCZG izvana

Studentski centar u Zagrebu

Riješene žalbe za smještaj u studentskim domovima

Od ukupno 536 žalbi koje su poslane, pozitivno je razriješeno njih 186, dok ih je 77 riješeno uvjetno.