Financijski „stiskavci“

Matematiku vježbam na vlastitom budžetu

Studentska računica; photo: Pexels

Ako si se susreo u barem jednome od nabrojanog, ne zabrinjavaj se, to je sasvim normalno za jednog studenta. No, možemo ti zasigurno reći – nije sve tako sivo.

Kad bi mogao nabrojati neke od ključnih stvari studijskog života, posebice ako odlaziš studirati u drugi grad, onda bi to zasigurno bila zabava, upoznavanje novih ljudi, neovisnost od staraca da ti vise nad glavom, mnoge mogućnosti koje ti daje tvoj studijski grad. Između ostalog, našla bi se tu priča i o menzi i domu, jeftinijim studentskim kartama i mnogočemu ostalome prilagođenom studentima.

No, kad govorimo o potrošnji svoga budžeta, ma koliko jeftini hrana i smještaj bili, sigurno si se barem jednom našao u kakvom financijskom stiskavcu. Ovo su neki od najčešćih slučajeva s kojima se studenti svakodnevno bore.

Jednostavno sam ostao bez novaca, a do kraja mjeseca još je predugi tjedan

Isplanirao si jednu idealnu računicu, ali izlazak ili pokoja skripta više malo su dublje ušli u tvoj novčanik? Skoro je tjedan dana do kraja mjeseca, a ti krpaš tih zadnjih par novčanica u ruci i zbrajaš obroke do kraja tjedna? Svima nam je to poznato, i gotovo svi smo se barem jednom sreli sa situacijom da nemamo ni kinte na računu, a u novčaniku nezamjetno veći iznos od dotične nule s kartice. Tako je, barem jednom smo doživjeli moljakanje svojih roditelja da nam uplate koju kunu više da preživimo mjesec.

Nemam u novčaniku, a nemam ni na mobilnom računu

Kad te neophodne stvari poput dopisivanja s prijateljima i simpatijama, telefoniranja s roditeljima ili naprosto surfanja i fejsanja mobitelom malo zaslijepe pa se zaletiš sa svime, nije ništa novo da nenadano ostaneš bez svojih minuta i megabajta. Malo tužnije je kad se to dogodi dok se nekako tvoj budžet važe između novog bona ili ručka u menzi. Još je tužnije kad možda i imaš koju kunu, ali nemaš gdje kupiti taj nesretni papirić s kodom i novim megabajtima.

Na bankomatu ne mogu podići ovih preostalih 87,60 kuna

I kako sada u menzu? Kako u kopiraonu? Ako kojim slučajem banka jest još otvorena, moraš otići k njima na šalter i ljubazno zamoliti da tvoj imućan iznos iskeširaju tebi na ruke, jer ipak je to pozamašan iznos, šteta je što se na bankomatu ne može podići. S druge strane, možeš plaćati karticom uglavnom svugdje, ali menza još uvijek nije podigla plaćanje na taj nivo, a dućan je uglavnom preskup za objed do kraja mjeseca.

Štedim svaku kunu, a traže me naknadu za plaćanje računa

Zaista svaki put kad zamisliš koliko si sitnih kuna dao za kojekakve naknade, zbrojiš ih u glavi i shvatiš da si si mogao priuštiti stvarno nešto fino, barem objed iz dućana ako ništa drugo. Osim što se maltretiraš dugim ispunjavanjem uplatnica, skakanjem po bankomatima da podigneš sav potrebni novac za plaćanje tog istog računa, odmah usput i platiš još za svu tu muku. Troškovi upisa, kojekakvih natječaja, zakasnina, možda režija – koliko si živaca i novaca potrošio na sve te silne račune i naknade?

Hoću li si ikad moći nešto priuštiti?

Na koncu, shvatiš da živiš po budžetu od početka do kraja mjeseca. Čak i ako se zaposliš, tu i tamo možeš nešto uštedjeti, pomoći svojima, no ne i prikupiti dovoljno sredstava da si zaista nešto ozbiljno i veće priuštiš do kraja svoga studija. Pomisliš kako nije fer, mučiš se godinama, radiš mnogo, paziš koliko trošiš, ali nikako da dođe tvoje vrijeme kad ćeš imati čime pokrenuti vlastiti posao, kupiti svoj stan, možda kakav auto ili avionsku kartu za oduvijek željeno putovanje. Ovo je vjerojatno jedan od najvećih strahova svakog studenta.

Sve spomenuto ne mora uvijek biti teško svakom studentu. Dapače, u današnje vrijeme modernog bankarstva postoje mnoge pogodnosti prilagođene upravo studentima da što jednostavnije provedu svoje studentske dane, ne zamarajući se financijama. OTP banka nudi obilje takvih pogodnosti studentima kroz uslugu studentskog tekućeg računa. Zahvaljujući tome, studenti imaju mogućnost prekoračenja po tekućem računu u slučaju potrebe pri kraju mjeseca. Također, moguće je podići gotovinu na svim OTP bankomatima, a jednako tako kupiti GSM bon na svakome od njih. Izabereš li Mastercard contactless debitnu karticu omogućeno ti je bezgotovinsko plaćanje, a sve potrebne informacije i plaćanja mogu se provjeriti putem mobilnog i Internet bankarstva. U slučaju potrebe, studentski kredit omogućen je za sve korisnike studentskog tekućeg računa, i to uz nižu kamatnu stopu i bez troška odobravanja kredita.

A ako želiš besplatno koristiti dodatne proizvode i usluge OTP banke, to ti je omogućeno u studentskom paketu OTP Indeks koji se može ugovoriti i online. U samo nekoliko koraka olakšaj godine studiranja bez financijskih briga i pretjeranih matematičkih računica.

Komentari na članak

Vezani članci

University of Primorska

University of Primorska

Besplatni studij matematike na slovenskoj obali

Prijave na studij matematike primaju se od 1. do 3. listopada elektroničkim putem.

Djevojka u moru, zalazak sunca

Promjene iz korijena

Savjeti za povratak na pravi životni put

Zašto ne biste umjesto brze hrane pojeli neku slasnu ribu, zatim otišli u šetnju pa kod kuće pročitali neku dobru knjigu? Sve vam to može pomoći da promijenite svoj život u potpunosti.

BEST ljetni seminari

Upoznajte Europu

BEST-ovi ljetni seminari

Pitate se kako uz studentski budžet posjetiti mjesta kao što su Las Palmas, Istanbul, Almada, Chania, Lisabon, Madrid ili mnoge druge gradove diljem Europe?

Izvor: Pixabay, Financije

Radionica o financijskoj pismenosti

Popni se na „Stablo znanja" i saznaj kako uštedjeti novac

Uz pomoć interaktivnog programa i društvenih igara lakše se i brže uči kako na najbolji način raspolagati vlastitim budžetom. Za sve sudionike organizatori su pripremili i poklone. Prijave traju do 10. prosinca.

Mobitel, društvene mreže

Sveučilište u Osijeku

Zbog korištenja mobitela tijekom ispita studentima prijeti isključenje sa studija

Mnogi su osječki studenti prigrlili odluku Sveučilišta o zabrani korištenja mobitela tijekom ispita. Onima koji prakticiraju varanje to neće tako dobro sjesti jer je nastavnik nakon prvog upozorenja obvezan podnijeti pisanu prijavu. O odluci se oglasio i pročelnik Odjela za matematiku.