Financijski „stiskavci“

Matematiku vježbam na vlastitom budžetu

Studentska računica; photo: Pexels

Ako si se susreo u barem jednome od nabrojanog, ne zabrinjavaj se, to je sasvim normalno za jednog studenta. No, možemo ti zasigurno reći – nije sve tako sivo.

Kad bi mogao nabrojati neke od ključnih stvari studijskog života, posebice ako odlaziš studirati u drugi grad, onda bi to zasigurno bila zabava, upoznavanje novih ljudi, neovisnost od staraca da ti vise nad glavom, mnoge mogućnosti koje ti daje tvoj studijski grad. Između ostalog, našla bi se tu priča i o menzi i domu, jeftinijim studentskim kartama i mnogočemu ostalome prilagođenom studentima.

No, kad govorimo o potrošnji svoga budžeta, ma koliko jeftini hrana i smještaj bili, sigurno si se barem jednom našao u kakvom financijskom stiskavcu. Ovo su neki od najčešćih slučajeva s kojima se studenti svakodnevno bore.

Jednostavno sam ostao bez novaca, a do kraja mjeseca još je predugi tjedan

Isplanirao si jednu idealnu računicu, ali izlazak ili pokoja skripta više malo su dublje ušli u tvoj novčanik? Skoro je tjedan dana do kraja mjeseca, a ti krpaš tih zadnjih par novčanica u ruci i zbrajaš obroke do kraja tjedna? Svima nam je to poznato, i gotovo svi smo se barem jednom sreli sa situacijom da nemamo ni kinte na računu, a u novčaniku nezamjetno veći iznos od dotične nule s kartice. Tako je, barem jednom smo doživjeli moljakanje svojih roditelja da nam uplate koju kunu više da preživimo mjesec.

Nemam u novčaniku, a nemam ni na mobilnom računu

Kad te neophodne stvari poput dopisivanja s prijateljima i simpatijama, telefoniranja s roditeljima ili naprosto surfanja i fejsanja mobitelom malo zaslijepe pa se zaletiš sa svime, nije ništa novo da nenadano ostaneš bez svojih minuta i megabajta. Malo tužnije je kad se to dogodi dok se nekako tvoj budžet važe između novog bona ili ručka u menzi. Još je tužnije kad možda i imaš koju kunu, ali nemaš gdje kupiti taj nesretni papirić s kodom i novim megabajtima.

Na bankomatu ne mogu podići ovih preostalih 87,60 kuna

I kako sada u menzu? Kako u kopiraonu? Ako kojim slučajem banka jest još otvorena, moraš otići k njima na šalter i ljubazno zamoliti da tvoj imućan iznos iskeširaju tebi na ruke, jer ipak je to pozamašan iznos, šteta je što se na bankomatu ne može podići. S druge strane, možeš plaćati karticom uglavnom svugdje, ali menza još uvijek nije podigla plaćanje na taj nivo, a dućan je uglavnom preskup za objed do kraja mjeseca.

Štedim svaku kunu, a traže me naknadu za plaćanje računa

Zaista svaki put kad zamisliš koliko si sitnih kuna dao za kojekakve naknade, zbrojiš ih u glavi i shvatiš da si si mogao priuštiti stvarno nešto fino, barem objed iz dućana ako ništa drugo. Osim što se maltretiraš dugim ispunjavanjem uplatnica, skakanjem po bankomatima da podigneš sav potrebni novac za plaćanje tog istog računa, odmah usput i platiš još za svu tu muku. Troškovi upisa, kojekakvih natječaja, zakasnina, možda režija – koliko si živaca i novaca potrošio na sve te silne račune i naknade?

Hoću li si ikad moći nešto priuštiti?

Na koncu, shvatiš da živiš po budžetu od početka do kraja mjeseca. Čak i ako se zaposliš, tu i tamo možeš nešto uštedjeti, pomoći svojima, no ne i prikupiti dovoljno sredstava da si zaista nešto ozbiljno i veće priuštiš do kraja svoga studija. Pomisliš kako nije fer, mučiš se godinama, radiš mnogo, paziš koliko trošiš, ali nikako da dođe tvoje vrijeme kad ćeš imati čime pokrenuti vlastiti posao, kupiti svoj stan, možda kakav auto ili avionsku kartu za oduvijek željeno putovanje. Ovo je vjerojatno jedan od najvećih strahova svakog studenta.

Sve spomenuto ne mora uvijek biti teško svakom studentu. Dapače, u današnje vrijeme modernog bankarstva postoje mnoge pogodnosti prilagođene upravo studentima da što jednostavnije provedu svoje studentske dane, ne zamarajući se financijama. OTP banka nudi obilje takvih pogodnosti studentima kroz uslugu studentskog tekućeg računa. Zahvaljujući tome, studenti imaju mogućnost prekoračenja po tekućem računu u slučaju potrebe pri kraju mjeseca. Također, moguće je podići gotovinu na svim OTP bankomatima, a jednako tako kupiti GSM bon na svakome od njih. Izabereš li Mastercard contactless debitnu karticu omogućeno ti je bezgotovinsko plaćanje, a sve potrebne informacije i plaćanja mogu se provjeriti putem mobilnog i Internet bankarstva. U slučaju potrebe, studentski kredit omogućen je za sve korisnike studentskog tekućeg računa, i to uz nižu kamatnu stopu i bez troška odobravanja kredita.

A ako želiš besplatno koristiti dodatne proizvode i usluge OTP banke, to ti je omogućeno u studentskom paketu OTP Indeks koji se može ugovoriti i online. U samo nekoliko koraka olakšaj godine studiranja bez financijskih briga i pretjeranih matematičkih računica.

Komentari na članak

Vezani članci

https://c1.staticflickr.com/9/8478/8252117832_deeae57dcd_b.jpg

Čuvanje prirode i novca

Ideje za ponovno korištenje predmeta iz kućanstva

Živjeti u skladu s prirodom nije teško. Počnite činiti razliku već danas uz pomoć nekoliko ideja koje vam donosimo.

Studentski Centar u Zagrebu

Studentski Centar u Zagrebu

Sve što trebate znati o zaradi preko Student servisa

Otkrivamo kada trebate potpisivati studentske ugovore, u kojem vremenu vam je poslodavac dužan isplatiti plaću i što znače one "famozne" granice zarade od 13 i 50 tisuća kuna o kojima svi pričaju.

http://s3-ec.buzzfed.com/static/2014-10/20/14/enhanced/webdr04/enhanced-11862-1413831275-2.jpg

„If I had a dollar for every time...”

Da mi je kuna svaki put kad...

Trend „If I had a dollar“ već je dugo vremena izvor humora na internetu. Za vas smo izdvojili one najoriginalnije, ali neke smislili i sami.

tfe

Razgovor s Tonijem Milunom

„Dajte se u nešto, nemate pojma što će se iz toga izroditi!”

Matematiku voli cili svit. Možda ne, ali su je zasigurno mnogi zavoljeli zbog Tonija Miluna. Zahvaljujući entuzijazmu i upornosti, uspio je učiniti matematiku primamljivom i popularizirati „online” učenje. Čak i ako vam je matematika mrska, možda vas Toni Milun motivira za nešto drugo.

novac_kovanice

SKRIPTE, MENZA, KAVA

Studenti u prosjeku troše 40 kn dnevno

Koji mjesečni iznos bi bio dovoljan za zadovoljavanje potreba svakog studenta? Važno je napomenuti kako ne postoji univerzalan iznos koji bi odgovarao potrebama svakog studenta jer to ovisi o mnogo čimbenika: živi li student sam ili s roditeljima, hrani li se u menzi, izlazi li često, troši li na cigarete...