Studentska debata

Izbor životnog osiguranja ovisi o perspektivi potrošača

Životno osiguranje debata

Studenti osječkog Ekonomskog fakulteta debatirali su na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija". Dok se jedan tim zalagao za mješovito osiguranje, drugi se priklonio investicijskom.

Udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga organizirala je još jednu studentsku debatu. Tako se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 6. lipnja raspravljalo na temu Životno osiguranje – štednja i/ili investicija.

Pred punom dvoranom zainteresiranih posjetitelja, studenti su debatirali o tome trebaju li potencijalni potrošači ulagati u mješovito (tradicionalno, klasično) ili investicijsko (unit-linked) životno osiguranje. Prvo spomenuto svojim karakteristikama u većoj mjeri predstavlja štednju i manje je sklono riziku, a drugo obilježava veći stupanj rizika i tendencija investicijskog ponašanja.

Studenti su kroz debatu pokušali aplicirati prednosti i nedostatke obaju osiguranja kako bi ih približili slušateljima u svrhu dodatne edukacije i povećanja svijesti o financijskoj pismenosti. Za investicijsko životno osiguranje zalagali su se: Ante Bušljeta, Filip Hojsak, Aleksandra Stojsavljević te Ivona Župan. Mješovito životno osiguranje predstavljao je tim koji čine: Tomislav Brdarić, Mario Raič, Ana-Marija Sarić i Danijel Švelec.

Foto: Financijski impuls

Studenti su ozbiljno shvatili kompleksnost teme te su svojom temeljitom pripremom uspješno iznijeli temeljne stavove. Nakon jednosatne rasprave došli su do zaključka da svako od navedenih osiguranja ima svoje prednosti i nedostatke te da izbor uvelike ovisi o perspektivama i percepcijama svakog pojedinca, odnosno potrošača.

Također, po završetku debate studenti su dobili pohvale za pripremu i debatiranje od strane HANFA-e, Hrvatskog ureda za osiguranje i svojih profesora. Iz tog se razloga buduća suradnja čini izglednom.

Komentari na članak

Vezani članci

EFOS

Simpozij „Kreativna riznica“

INTERVJU: Osijek na nekoliko dana postaje središte kulturne i kreativne industrije

U Osijeku će se od 22. do 25. travnja održati simpozij „Kreativna riznica“. Otvoren je za sve zainteresirane građane, a tema je razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Osijeku.

Studenti i profesori Sveučilišta u Dubrovniku u Americi

Studenti i profesori Sveučilišta u Dubrovniku

Hrvatski i američki studenti raspravljali o demokraciji i političkoj participaciji

Studijski boravak u SAD-u nastavak je suradnje dvaju sveučilišta na projektu "Rasprava o demokraciji: politička participacija i politička kompetencija".

Sporazum o suradnji HUP-PRAVOS

Suradnja HUP-a i Pravnog fakulteta u Osijeku

Osječkim studentima omogućeno usavršavanje u korporativnom pravu

Hrvatska udruga poslodavaca i Pravni fakultet u Osijeku potpisali su sporazum o suradnji. Njime će studentima biti omogućena praksa u privatnom sektoru, a poslodavcima će koristiti njihovo znanje, rad i snalažljivost.

Kune

Studentske muke

Mali savjeti za štednju mukotrpno zarađenog novca tijekom sezone na moru

Donosimo vam nekoliko malih savjeta za štednju kako ne biste baš odmah potrošili apsolutno sve što ste mukotrpno zaradili tijekom ljetnih mjeseci. Prostora za sačuvati koju kunu itekako ima.

Novac

Male promjene za velike rezultate

Štednja na studentski način – jednostavno i bez previše odricanja

Ponekad se čini da novac samo nestaje iz novčanika i da se tu ništa ne može učiniti. No potrebno je samo malo ekonomičnije razmišljati i pametnije raspolagati svojim sredstvima.