Studentska debata

Izbor životnog osiguranja ovisi o perspektivi potrošača

Životno osiguranje debata

Studenti osječkog Ekonomskog fakulteta debatirali su na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija". Dok se jedan tim zalagao za mješovito osiguranje, drugi se priklonio investicijskom.

Udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga organizirala je još jednu studentsku debatu. Tako se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 6. lipnja raspravljalo na temu Životno osiguranje – štednja i/ili investicija.

Pred punom dvoranom zainteresiranih posjetitelja, studenti su debatirali o tome trebaju li potencijalni potrošači ulagati u mješovito (tradicionalno, klasično) ili investicijsko (unit-linked) životno osiguranje. Prvo spomenuto svojim karakteristikama u većoj mjeri predstavlja štednju i manje je sklono riziku, a drugo obilježava veći stupanj rizika i tendencija investicijskog ponašanja.

Studenti su kroz debatu pokušali aplicirati prednosti i nedostatke obaju osiguranja kako bi ih približili slušateljima u svrhu dodatne edukacije i povećanja svijesti o financijskoj pismenosti. Za investicijsko životno osiguranje zalagali su se: Ante Bušljeta, Filip Hojsak, Aleksandra Stojsavljević te Ivona Župan. Mješovito životno osiguranje predstavljao je tim koji čine: Tomislav Brdarić, Mario Raič, Ana-Marija Sarić i Danijel Švelec.

Foto: Financijski impuls

Studenti su ozbiljno shvatili kompleksnost teme te su svojom temeljitom pripremom uspješno iznijeli temeljne stavove. Nakon jednosatne rasprave došli su do zaključka da svako od navedenih osiguranja ima svoje prednosti i nedostatke te da izbor uvelike ovisi o perspektivama i percepcijama svakog pojedinca, odnosno potrošača.

Također, po završetku debate studenti su dobili pohvale za pripremu i debatiranje od strane HANFA-e, Hrvatskog ureda za osiguranje i svojih profesora. Iz tog se razloga buduća suradnja čini izglednom.

Komentari na članak

Vezani članci

Ivan Jurlina, FOTO: COBE

Osijek četvrtkom

„Postignuća nisu utjecala na moj ego, već sam shvatio koliko moram učiti i raditi da bi se mogao natjecati s velikima”

Ivan Jurlina magistar je ekonomije koji se prije nekoliko godina, radeći na online aplikaciji, zaljubio u poduzetništvo i ICT/IT sektor. Od 2015. godine član je Osijek Software Cityja, gdje trenutno obnaša dužnost koordinatora projekta, a istu titulu nosi i u digitalnoj agenciji COBE u kojoj radi od prošle godine, a u međuvremenu je radio i kao voditelj projekata u Bamboo Labu. Za vrijeme studentskih dana bio je član studentske udruge Poduzetnici bez granica (EWoB) i poseban naglasak želi staviti na ljude koji se bave poduzetništvom jer, kako kaže, zrače pozitivnom energijom i za njih ne postoje problemi koji se ne mogu riješiti.

OTP banka

Savjeti za tvoj džep

Preživjeti mjesec sa skromnim studentskim budžetom

Kako biste spremni dočekali novu akademsku godinu i uspješno svladali obaveze koje vas čekaju, donosimo vam savjete o pametnoj studentskoj potrošnji, a najsretnije među vama OTP banka nagrađuje novim iPhone mobitelom. Nastavite čitati članak i saznajte kako.

Studenti i profesori Sveučilišta u Dubrovniku u Americi

Studenti i profesori Sveučilišta u Dubrovniku

Hrvatski i američki studenti raspravljali o demokraciji i političkoj participaciji

Studijski boravak u SAD-u nastavak je suradnje dvaju sveučilišta na projektu "Rasprava o demokraciji: politička participacija i politička kompetencija".

Kasne dvadesete

Uživajte u studentskom životu

Šest savjeta koji će vam pomoći da uštedite novac

Troškovi su noćna mora svakog studenta jer novca nikada dosta. No, postoje načini kako pravilno trošiti novac i štedjeti da biste mogli uživati u studentskom životu.

Ivona Adrić, FOTO: Krešimir Strahonja

Osijek četvrtkom

„Teško je s papirom Ekonomskog fakulteta ako nisi spreman dati ono nešto dodatno od sebe tijekom studiranja"

Ivona Adrić studentica je financija koja na prvu izgleda samozatajno, no u njoj zapravo čuči komunikativna, vesela i kreativna osoba koja obožava putovanja, spaja ih s obrazovanjem, drži predavanja i edukacije na raznim forumima, odlična je studentica i liderica koja sanja da u budućnosti otvori vlastiti fakultet i tako spoji poduzetništvo i menadžment.