Studentska debata

Izbor životnog osiguranja ovisi o perspektivi potrošača

Životno osiguranje debata

Studenti osječkog Ekonomskog fakulteta debatirali su na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija". Dok se jedan tim zalagao za mješovito osiguranje, drugi se priklonio investicijskom.

Udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga organizirala je još jednu studentsku debatu. Tako se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 6. lipnja raspravljalo na temu Životno osiguranje – štednja i/ili investicija.

Pred punom dvoranom zainteresiranih posjetitelja, studenti su debatirali o tome trebaju li potencijalni potrošači ulagati u mješovito (tradicionalno, klasično) ili investicijsko (unit-linked) životno osiguranje. Prvo spomenuto svojim karakteristikama u većoj mjeri predstavlja štednju i manje je sklono riziku, a drugo obilježava veći stupanj rizika i tendencija investicijskog ponašanja.

Studenti su kroz debatu pokušali aplicirati prednosti i nedostatke obaju osiguranja kako bi ih približili slušateljima u svrhu dodatne edukacije i povećanja svijesti o financijskoj pismenosti. Za investicijsko životno osiguranje zalagali su se: Ante Bušljeta, Filip Hojsak, Aleksandra Stojsavljević te Ivona Župan. Mješovito životno osiguranje predstavljao je tim koji čine: Tomislav Brdarić, Mario Raič, Ana-Marija Sarić i Danijel Švelec.

Foto: Financijski impuls

Studenti su ozbiljno shvatili kompleksnost teme te su svojom temeljitom pripremom uspješno iznijeli temeljne stavove. Nakon jednosatne rasprave došli su do zaključka da svako od navedenih osiguranja ima svoje prednosti i nedostatke te da izbor uvelike ovisi o perspektivama i percepcijama svakog pojedinca, odnosno potrošača.

Također, po završetku debate studenti su dobili pohvale za pripremu i debatiranje od strane HANFA-e, Hrvatskog ureda za osiguranje i svojih profesora. Iz tog se razloga buduća suradnja čini izglednom.

Komentari na članak

Vezani članci

Učenici Prve gimnazije

Srednjoškolsko obrazovanje

Zagrebačka gimnazija prva uvela predmet Financijska pismenost

Učenici će stjecati znanja o tome što je novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, kako odgovorno upravljati osobnim proračunom, štednjom, ulaganjima te svojim pravima kao korisnika financijskih proizvoda i usluga. Pritom će im od velike pomoći biti udžbenik „Moj novac, moja budućnost", koji se na internetu može besplatno preuzeti.

Međunarodna konferencija "Sloboda i odgovornost: Rješenja mladih za probleme današnjice"

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Međunarodna konferencija „Sloboda i odgovornost: Rješenja mladih za probleme današnjice”

Projekt će se održati u obliku sedmodnevne konferencije od 16. do 22. studenog 2015. uz financijsko pokroviteljstvo Agencije za mobilnost i programe EU

Shopping šoping odjeća sniženja popusti

Financijska stabilnost

Kako uštedjeti novac: Od isprazne novogodišnje odluke napravite temelj za ispunjeniji život

Iza sebe smo ostavili raskošne blagdane, egzotične novogodišnje proslave te praznih novčanika krenuli otpočetka. Čeznutljivo promatranje sezonskih sniženja nema smisla – pametnim raspolaganjem sredstvima uštedite i priuštite si ono što želite.

Ispred Sveučilišta

Studentica marketinga na Ekonomskom fakultetu u Osijeku otkriva

S Erasmusa u Portugalu nedostajat će mi sve!

Klara Peić studentica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a trenutno se nalazi na Erasmus razmjeni u Portugalu.

Okrugli stol

Financijski klub poziva

Europski tjedan novca: Poslušajte niz predavanja o financijskoj pismenosti i financijskoj slici studenata

U sklopu Europskog tjedna novca, koji traje od 9. do 13. ožujka, udruga Financijski klub organizira niz predavanja kako bi obrazovali studente i širu javnost o navedenim stavkama.