Studentska debata

Izbor životnog osiguranja ovisi o perspektivi potrošača

Životno osiguranje debata

Studenti osječkog Ekonomskog fakulteta debatirali su na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija". Dok se jedan tim zalagao za mješovito osiguranje, drugi se priklonio investicijskom.

Udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga organizirala je još jednu studentsku debatu. Tako se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 6. lipnja raspravljalo na temu Životno osiguranje – štednja i/ili investicija.

Pred punom dvoranom zainteresiranih posjetitelja, studenti su debatirali o tome trebaju li potencijalni potrošači ulagati u mješovito (tradicionalno, klasično) ili investicijsko (unit-linked) životno osiguranje. Prvo spomenuto svojim karakteristikama u većoj mjeri predstavlja štednju i manje je sklono riziku, a drugo obilježava veći stupanj rizika i tendencija investicijskog ponašanja.

Studenti su kroz debatu pokušali aplicirati prednosti i nedostatke obaju osiguranja kako bi ih približili slušateljima u svrhu dodatne edukacije i povećanja svijesti o financijskoj pismenosti. Za investicijsko životno osiguranje zalagali su se: Ante Bušljeta, Filip Hojsak, Aleksandra Stojsavljević te Ivona Župan. Mješovito životno osiguranje predstavljao je tim koji čine: Tomislav Brdarić, Mario Raič, Ana-Marija Sarić i Danijel Švelec.

Foto: Financijski impuls

Studenti su ozbiljno shvatili kompleksnost teme te su svojom temeljitom pripremom uspješno iznijeli temeljne stavove. Nakon jednosatne rasprave došli su do zaključka da svako od navedenih osiguranja ima svoje prednosti i nedostatke te da izbor uvelike ovisi o perspektivama i percepcijama svakog pojedinca, odnosno potrošača.

Također, po završetku debate studenti su dobili pohvale za pripremu i debatiranje od strane HANFA-e, Hrvatskog ureda za osiguranje i svojih profesora. Iz tog se razloga buduća suradnja čini izglednom.

Komentari na članak

Vezani članci

EFOS

Simpozij „Kreativna riznica“

INTERVJU: Osijek na nekoliko dana postaje središte kulturne i kreativne industrije

U Osijeku će se od 22. do 25. travnja održati simpozij „Kreativna riznica“. Otvoren je za sve zainteresirane građane, a tema je razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Osijeku.

Luka Buntić

Intervju: Luka Buntić

Ekonomski fakultet u Zagrebu ima svoj debatni klub!

Jeste li znali da od sada i Ekonomski fakultet u Zagrebu ima svoj debatni klub?

https://pixabay.com/photos/money-coin-investment-business-2724241/

Studenti i financije

Šest financijskih savjeta za punije studentske džepove

Od mladih ljudi teško je očekivati da neće trošiti na izlaske, odjeću, tehnologiju i slične stvari, no ključno je znati prepoznati puko bacanje novca na stvari koje nam zaista ne trebaju, a umjesto kojih bi si u budućnosti mogli priuštiti nešto prijeko potrebno.

Ekonomski fakultet

Europski tjedan na osječkom Ekonomskom fakultetu

„Tvoja mogućnost za budućnost” – prilike i mogućnosti u Europi

Od 6. do 8. svibnja 2015. na osječkom EFOS-u održat će se Europski tjedan pod sloganom „Tvoja mogućnost za budućnost”, a cilj mu je popularizirati EU kod mladih, posebno studenata.

Okrugli stol

Financijski klub poziva

Europski tjedan novca: Poslušajte niz predavanja o financijskoj pismenosti i financijskoj slici studenata

U sklopu Europskog tjedna novca, koji traje od 9. do 13. ožujka, udruga Financijski klub organizira niz predavanja kako bi obrazovali studente i širu javnost o navedenim stavkama.