Objavljena publikacija

IRO otkriva kako pokriti više od 15 tisuća kuna semestralnih troškova

Financijska pismenost

Publikacija „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ rezultat je istoimenog projekta. Njezin sadržaj olakšava srednjoškolcima i studentima upravljanje osobnim financijama.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) objavio je novu publikaciju Financijska pismenost za nastavak obrazovanja. Njezin je cilj informirati učenike, studente i njihove roditelje o tome kako odabrati studij i osigurati njegovo financiranje.

Više od trećine studenata ima ozbiljne financijske poteškoće vezane uz pokrivanje troškova studija i života, dok oni s najizrazitijim poteškoćama ili uopće nemaju priliku za studiranje ili zbog financijskih problema napuštaju studij. Upravo su zato financijska pismenost i vještine financijskog planiranja važne, kako bi srednjoškolci i njihove obitelji na vrijeme počeli planirati izvore pokrivanja troškova studiranja, a studenti bolje upravljali osobnim financijama.

Iako većina studenata u Hrvatskoj prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina, dio studenata upisuje privatne studije koji se plaćaju ili upisuju studij kao izvanredni studenti koji također plaćaju studij. Ujedno, dio će studenata nakon prve godine ipak morati plaćati barem dio školarine.

Međutim, školarine nisu jedini trošak studija. Uz njih treba zadovoljiti osnovne životne potrebe poput prehrane i smještaja, ali i druge troškove poput prijevoza, odjeće pa i slobodnog vremena. Prosječno, ukupni semestralni troškovi studenata u 2014. godini iznosili su 15 417 kuna, od čega 2693 kuna čine troškovi studija, a 12 724 kn troškovi života.

Kako bi se oni uspješno pokrili, potrebno je osigurati izvore prihoda. Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku za 2014. godinu, obitelj je trenutačno primarni izvor financijskih sredstava za studente. Kako bi se ona rasteretila, važno je razmotriti i druge moguće izvore prihoda poput stipendija ili studentskih poslova.

Stipendije dodjeljuje čitav niz institucija i organizacija iz svih sektora društva – vladinog, nevladinog i privatnog. Najbolje je mjesto za početak potrage za onom adekvatnom portal Stipendije.info, najveći ažurni internetski portal o mogućnostima stipendiranja u Hrvatskoj. Što se tiče pronalaska posla, važno je upoznati se s mogućnostima rada preko Studentskog servisa koje imaju svi redoviti studenti, ali i maturanti tri mjeseca od dana maturiranja. Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici.

Publikacija Financijska pismenost za nastavak obrazovanja rezultat je istoimenog projekta koji je proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Cjeloviti tekst iste dostupan je na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Informiranje – pravo mladih - izdužena

Projekt „Informiranje – pravo mladih"

Brucoši dobili brojne informacije vezane uz život i studij u Zagrebu

„Informativni ponedjeljci" održavaju se u u sklopu projekta „Informiranje – pravo mladih" koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a jučerašnji je okupio zagrebačke brucoše.

SCZG izvana

Rezultati za akademsku godinu 2015./2016.

Objavljeni rezultati natječaja za smještaj u zagrebačkim studentskim domovima

Jutros su objavljeni rezultati natječaja za smještaj studenata u studentske domove za akademsku godinu 2015./2016., kao i rezultati natječaja za ostvarivanje prava na naknadu za smještaj kod privatnog stanodavca.

Vanna Imširović i Roberta Mulac

Studiranje u inozemstvu

INTERVJU: Ljubljanske studentice donose deset savjeta za uspješan studij u inozemstvu

Saznajte kakva su iskustva mladih Riječanki koje su odlučile spakirati kofere i započeti novi život u Sloveniji. Danas su uspješne studentice Sveučilišta u Ljubljani te su s nama podijelile deset savjeta za sve koji razmišljaju o studiju u inozemstvu.

Dompes

Gradnja „Kuće kruha i duha“

Više od milijun eura donirano studentskom domu Dompes u Mostaru

Gradnja doma za studente slabijeg imovnog stanja Dompes napreduje po planu i očekuje se da će biti otvoren u rujnu tekuće godine. Objavljene su sve donacije, imena donatora i troškovi prilikom gradnje.

Predstava "Sakrij se negdje daleko. Do smrti."

Premijera predstave

Arterarij pružio studentima prvu samostalnu profesionalnu produkciju – pogledajte rezultat!

Autorski projekt „Sakrij se negdje daleko. Do smrti.”, Christiana Jean-Michel Jalžečića i Doroteje Šušak, nova je kazališna produkcija Arterarija koja je nastala kao rezultat javnog natječaja namijenjenog studentima i mladim kazališnim umjetnicima.