Učinkovita raspodjela novca

Financijska metoda vrčeva olakšava one dane u mjesecu

budget, novac, štednja

Trebaš pomoć s financijama? Donosimo ti metodu koja olakšava organizaciju troškova.

Nažalost, ni stipendije ni studentski poslovi ne mogu spriječiti one dane u mjesecu dane kada nedostaje novca za izlaske, kave, gorivo ili novu odjeću. Zbog previše druženja i/ili kopiranih skripti, iscrpe se financijske zalihe. Od nekolicine različitih metoda financijskog planiranja, štednje i planirane potrošnje novca, izdvajamo jednu koja nam se najviše svidjela i za koju kažu da je najučinkovitija.

Radi se o takozvanoj metodi vrčeva, odnosno metodi posudica kojom bi bilo dobro rasporediti budžet. Naravno, ne trebaju ti prave posude ni vrčevi. Radi se o imaginarnoj podjeli na šest različitih kategorija troškova koje svi imamo.

 FOTO: Flickr/Joe Ramirez

1. Životne potrebe (55%)

U ovu kategoriju spadaju stanarina, hrana, higijenske potrepštine i prijevoz. Na nju se prosječno potroši 55% raspoloživog novca. Službeno je dobila titulu najdosadnije posudice.

2. Zabava (10%)

Bilo da se radi o koncertu, kazališnoj predstavi, kinu, subotnjem izlasku, kayakingu ili kuglanju, na ovaj dio ide 10% prihoda. Kategorija je poznata pod nazivom nestane za čas.

3. Štednja (10%)
 
Vjerovatno ti je trenutno žao što ovu posudicu nisi odavno stavio u pogon. Nema veze! Ako započneš sada, u budućnosti ćeš biti zahvalan sebi jer ćeš si moći priuštiti put u Španjolsku ili gdje god. Osim samog čuvanja novca, postoji alternativa ulaganja u različite fondove i dionice. Mogu ti donijeti više od uloženog iznosa ako dobro upravljaš njima.
 
FOTO: Flickr

4. Obrazovanje (10%)

Iako ti često radi svih predavanja ne preostaje mnogo slobodnog vremena, pokušaj ga malo izdvojiti za svoje izvannastavno obrazovanje. Knjige, filmovi i online tečajevi samo su neki od izvora novih znanja i iskustava. Čak 10% prihoda možeš podijeliti na mjesečnu članarinu u obližnjoj teretani, tečaj stranog jezika ili pretplatu na časopis u području svog studiranja.
 
5. Pokloni za prijatelje i obitelj te humanitarna pomoć potrebitima (5%)
 
Lijepo je kupiti nešto za sebe, no još je ljepše iznenaditi druge poklonima i dobrim djelima. Izdvoji 5% svojih financijskih resursa za prijatelje i obitelj, povremene izaske s najdražom ekipom ili za neku humanitarnu aktivnost kojom ćeš pomoći svojoj okolini. 
 
6. Osobne potrebe i želje (10%)
 
Ovu kategoriju ostavljamo tebi za definiranje. Tehnologija, kućni ljubimci, štogod. Posveti ovih 10% budžeta onome što te veseli.
 
 
 FOTO: Flickr
 
Uzmi malo vremena i preuredi svoje navike raspolaganja novcem. Na koncu ćeš biti mnogo sretniji, a možda mjesečni prihodi budu dovoljno pokriće svim željenim kategorijama. Naravno, ne moraš u potpunosti slijediti ovu metodu, već je možeš prilagoditi i preurediti po svojoj želji. Javi nam je li uspjela i imaš li neku bolju za podijeliti sa svojim kolegama!

Komentari na članak

Vezani članci

Predavanje

Česte pogreške

Akademsko snalaženje 101: Kako profesoru napisati „e-mail”?

Kako bismo spriječili buduće probleme koji se javljaju kod pisanja e-mailova profesorima, donosimo vam savjete koji će vam zasigurno pomoći u takvim situacijama.

Predstavljanje Odjela za umjetnost i restauraciju

Dan otvorenih vrata

Predstavljanje Odjela za umjetnost i restauraciju kulturnim, umjetničkim i znanstvenim institucijama

Program Dana otvorenih vrata Odjela za umjetnost i restauraciju izazvao je veliki interes. Studenti su predstavili svoje radionice, a predstavnici institucija govorili su o oblicima suradnje sa Sveučilištem.

Zgrada

Na današnji dan

140. obljetnica prirodoslovlja na Sveučilištu u Zagrebu

Prirodoslovno-matematički fakultet obilježava 140 godina organizirane nastave prirodoslovlja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu.

Growww 2015

Growww program

46 pripravnika započelo staž u INA Grupi

Inin Growww program rezultirao zapošljavanjem 46 pripravnika.

Zbunjen

Prilagodba cjenika još nije stupila na snagu

U iščekivanju Godota ili kada će više promjena cjenika u menzama?

U listopadu smo imali priliku svjedočiti udarcu na studentski džep kada je MZOS sprovelo odluku o izmjenama u Pravilniku o studentskoj prehrani. Na sastanku sa studentskim predstavnicima obećane su izmjene koje će stupiti na snagu 1. siječnja. Čekajte, prvog siječnja?!