Učinkovita raspodjela novca

Financijska metoda vrčeva olakšava one dane u mjesecu

budget, novac, štednja

Trebaš pomoć s financijama? Donosimo ti metodu koja olakšava organizaciju troškova.

Nažalost, ni stipendije ni studentski poslovi ne mogu spriječiti one dane u mjesecu dane kada nedostaje novca za izlaske, kave, gorivo ili novu odjeću. Zbog previše druženja i/ili kopiranih skripti, iscrpe se financijske zalihe. Od nekolicine različitih metoda financijskog planiranja, štednje i planirane potrošnje novca, izdvajamo jednu koja nam se najviše svidjela i za koju kažu da je najučinkovitija.

Radi se o takozvanoj metodi vrčeva, odnosno metodi posudica kojom bi bilo dobro rasporediti budžet. Naravno, ne trebaju ti prave posude ni vrčevi. Radi se o imaginarnoj podjeli na šest različitih kategorija troškova koje svi imamo.

 FOTO: Flickr/Joe Ramirez

1. Životne potrebe (55%)

U ovu kategoriju spadaju stanarina, hrana, higijenske potrepštine i prijevoz. Na nju se prosječno potroši 55% raspoloživog novca. Službeno je dobila titulu najdosadnije posudice.

2. Zabava (10%)

Bilo da se radi o koncertu, kazališnoj predstavi, kinu, subotnjem izlasku, kayakingu ili kuglanju, na ovaj dio ide 10% prihoda. Kategorija je poznata pod nazivom nestane za čas.

3. Štednja (10%)
 
Vjerovatno ti je trenutno žao što ovu posudicu nisi odavno stavio u pogon. Nema veze! Ako započneš sada, u budućnosti ćeš biti zahvalan sebi jer ćeš si moći priuštiti put u Španjolsku ili gdje god. Osim samog čuvanja novca, postoji alternativa ulaganja u različite fondove i dionice. Mogu ti donijeti više od uloženog iznosa ako dobro upravljaš njima.
 
FOTO: Flickr

4. Obrazovanje (10%)

Iako ti često radi svih predavanja ne preostaje mnogo slobodnog vremena, pokušaj ga malo izdvojiti za svoje izvannastavno obrazovanje. Knjige, filmovi i online tečajevi samo su neki od izvora novih znanja i iskustava. Čak 10% prihoda možeš podijeliti na mjesečnu članarinu u obližnjoj teretani, tečaj stranog jezika ili pretplatu na časopis u području svog studiranja.
 
5. Pokloni za prijatelje i obitelj te humanitarna pomoć potrebitima (5%)
 
Lijepo je kupiti nešto za sebe, no još je ljepše iznenaditi druge poklonima i dobrim djelima. Izdvoji 5% svojih financijskih resursa za prijatelje i obitelj, povremene izaske s najdražom ekipom ili za neku humanitarnu aktivnost kojom ćeš pomoći svojoj okolini. 
 
6. Osobne potrebe i želje (10%)
 
Ovu kategoriju ostavljamo tebi za definiranje. Tehnologija, kućni ljubimci, štogod. Posveti ovih 10% budžeta onome što te veseli.
 
 
 FOTO: Flickr
 
Uzmi malo vremena i preuredi svoje navike raspolaganja novcem. Na koncu ćeš biti mnogo sretniji, a možda mjesečni prihodi budu dovoljno pokriće svim željenim kategorijama. Naravno, ne moraš u potpunosti slijediti ovu metodu, već je možeš prilagoditi i preurediti po svojoj želji. Javi nam je li uspjela i imaš li neku bolju za podijeliti sa svojim kolegama!

Komentari na članak

Vezani članci

Trčanje

Splitski sveučilišni sportski savez

Splitski se studenti natječu u UnisportST Marjanskoj ligi

U organizaciji Splitskog sveučilišnog sportskog saveza kroz travanj će se održati natjecanje u trčanju za studente. Natjecanje se sastoji od tri utrke po pet kilometara.

novac_kovanice

Studentski poslovi

Zarada uz studiranje

Zbog čestih predavanja na fakultetu, studenti nisu u mogućnosti raditi od 7 ujutro do 3 popodne, no često se poslovi s baš takvim satnicama stavljaju u oglase pod studentske poslove. No postoje poslovi koji se mogu uklopiti u raspored redovnih studenata.

Studenti u učionici

Početak nove akademske godine

Sedam pravila koja morate usvojiti kada postanete studenti

Brucoši, ovo je članak za vas! Pročitajte koja pravila profesori očekuju da znate već u prvim danima faksa i uštedite si vrijeme!

Woodrow Wilson

Nezadovoljstvo američkih studenata

Prosvjedi na Sveučilištu Princeton

Studenti sveučilišta Princeton organizirali su prosvjed i traže preimenovanje zgrada koje nose ime predsjednika Woodrowa Wilsona zbog njegovih rasističkih stavova.

Dobitnici Zlatnog indeksa 2014

eSTUDENT

Dodijeljene nagrade Zlatni indeks 2014 za poduzeća koja pridonose studentskoj zajednici

Ove godine ostvaren je rekordan broj prijava te je čak 56 poduzeća bilo u utrci za ovu prestižnu nagradu, što pokazuje kako je nagrada „Zlatni indeks“ sve prepoznatija i cjenjenija u poslovnoj i studentskoj zajednici.