Braniteljske stipendije

Djeca branitelja ogorčena zbog neisplate stipendija

Ministarstvo branitelja

Nakon afere sa stipendijama Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, kao i onih koje dodjeljuje MZOS, postavlja se pitanje koliko će trebati čekati djeca hrvatskih branitelja na svoje stipendije? Koja je uopće njihova svrha ako se dodjeljuju po završetku godine?

Natječaj za dodjelu stipendija Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za akademsku godinu 2015/2016. objavljen je 9. prosinca 2015. Prošlo je više od šest mjeseci, a rezultata još uvijek nema. Na adresu naše redakcije javljaju se prijavljeni studenti, koji su od nadležnih pojedinačno tražili odgovore na različite upite. Iznose nam svoje iskustvo u komunikaciji s njima, iz kojeg postaje jasno da se palica odgovornosti predaje od jedne institucije do druge, a konkretan odgovor i rješenje ne dolaze.

 Svakodnevno već nekoliko mjeseci šaljemo upite ministarstvu o stipendijama  da bismo uvijek dobili jedan te isti odgovor. Slali smo upit i ministru, ali nikakvog odgovora nema. Dobili smo dojam kako nitko za ovu situaciju nije odgovoran. Cijelo se vrijeme pitamo zašto se svake godine ponavlja ista situacija te zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu, a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti. 

Prema informacijama jednog dosadašnjeg stipendista koji je kontaktirao Fond, situacija ovisi čak i o Saboru, zbog čijeg se raspuštanja ne nazire rasplet čitave situacije. Osim toga, ovakav neodgovoran i krajnje nekorektan rad Fonda i Ministarstva branitelja RH ne događa se prvi put. Gotovo svake godine natječaj objavljuju usred akademske godine, rezultati se iščekuju po tri do četiri mjeseca, nakon toga još neko vrijeme i uplata. Podsjetimo, u prošlogodišnjem slučaju došlo je do samovoljnog prekida natječaja i raspisivanja novoga u travnju pred samo vrijeme objave rezultata.

 Iz godine u godinu ponavlja se ista situacija te svake godine rezultati budu objavljeni sve kasnije i kasnije. S obzirom kakva je trenutna situacija u državi, bojimo se da od stipendija neće biti ništa. Ovim putem molimo Vas za reakciju kako bismo potaknuli odgovorne da se ovakva situacija više ne ponavlja i za buduće studente koji će tražiti braniteljsku stipendiju.

Izrazito nezadovoljstvo vlada među studentima jer je akademska godina na samom kraju, školska je već završila, a ne zna se što se dogodilo sa stotinama stipendija. Nakon afere sa stipendijama Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu kao i državnih stipendija koje dodjeljuje MZOS, postavlja se pitanje koliko će trebati čekati djeca hrvatskih branitelja na svoje stipendije i koja je njihova svrha ako se dodjeljuju po završetku godine.

Studenti željno iščekuju rezultate i ulažu svoje napore u dobivanje valjanih i konkretnih odgovora. Organizirali su se na društvenim mrežama, točnije na zatvorenoj Facebook grupi Braniteljske stipendije koja okuplja 848 članova – redovnih primatelja spomenute stipendije i onih koji su je tek zatražili.

 Isto smo tako ogorčeni što se mjesečni iznos stipendije sa 1 000 kuna spustio na svega 500 kuna. Pitamo se mogu li naša Vlada i ministar razumjeti kako jedna četveročlana obitelj sa studentom živi sa 2 400 kuna mirovine, od čega gotovo cijela mirovina ode na kredit i režije? Nama kao studentima i učenicima te roditeljima istih, ovo je egzistencijalno pitanje! Nije siguran broj stipendija, niti je sigurno hoće li se one uopće dodjeljivati, postoji li nešto što je u ovoj državi sigurno? Ovakva se situacija ne smije ponavljati i ne smijemo šutjeti i time podržavati ovakvu birokraciju. Na Facebook stranici dolaze nam poruke studenata čiji su roditelji nezaposleni i stipendija im doslovno znači pravo na hranu i nastavak studija.

Posljednje su informacije dobili 20. lipnja, kada im je rečeno da je Vlada trebala donijeti i potvrditi odluku, ali kako više nema redovnih sjednica do izbora, ništa ne mogu očekivati do daljnjeg. Situacija se najblaže može opisati bezizlaznom. Da su prijeđene sve granice, očigledno je.

Pitamo se kakvu nam poruku nam nadležna ministarstva i Vlada RH šalju ovakvim krajnje neodgovornim i neprihvatljivim ponašanjem? Smisao je stipendije pomoći učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci, ujedno je i naše pravo za koje se očito moramo teško boriti i pitanje je hoćemo li uspjeti u tome. Jesu li se za ovakvu državu naši roditelji borili?

Čini se da nije dostatno uspješno izvršavanje školskih, odnosno akademskih obaveza, čak ni izvrstan uspjeh. U zemlji koja načelno visoko vrednuje obrazovanje, mnogi se u vrijeme ispitnih rokova moraju boriti za ostvarivanje prava na nekoliko tisuća kuna, koje postoje samo na papiru.

Komentari na članak

Vezani članci

FFZG – klerikalizacija obrazovanja

Sveučilište u Zagrebu

Raspušten Studentski zbor na Filozofskom, studenti se bune protiv dekana i rektora

Sa skorim početkom nove akademske godine, pokrenula su se i zbivanja oko postupka razrješenja dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Riječki studenti mogu se prijaviti na natječaj za financiranje studentskih programa

Ako imate odličnu ideju studentskog projekta, prijavite se na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci koji traje do 31. siječnja ove godine.

Jasna Ožanić

Zlatni indeks

Natječaj koji nagrađuje one koji doprinose studentskom životu

Raspisan je natječaj za poduzeća koja svojim djelovanjem poboljšavaju obrazovanje studenata.

Ljubljana naslovna

FELU MBA studij

Otvoren natječaj za stipendije za studij na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani

Studenti Ekonomskog fakulteta, koji zadovoljavaju sve potrebne uvjete, imaju priliku provesti godinu dana na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Stipendija iznosi 4000 eura, a prijave traju do 30. rujna 2018.

studenti na okupu

Studentski zbor

Produljen rok za prijavu na Natječaj za financiranje riječkih studentskih programa

Do 12. veljače zaprimaju se prijave studentskih programa kojima će se doprinijeti podizanju kvalitete života studenata Sveučilišta u Rijeci.