Savjeti o štednji u božićno vrijeme

Budi studentski "Djed Mraz" i ne dopusti da čarape tvojih najdražih ostanu prazne

OTP banka

Do jučer ste bili u Vodicama na plaži i pijuckali koktele s ekipom, a već na treptaj oka prosinac nam je pokucao na vrata. Blještavilo, kuhano vino, kobasice i pokloni. Mnoštvo poklona. Već sada se pitate hoće li vaš, i tako opterećeni studentski budžet izdržati blagdansko ludilo? E pa, još uvijek stignete stati na loptu i pripremiti se za božićno trošenje.

Svi mi volimo Božić i blagdane, ali pravi problemi nastanu kada se oskudan budžet ispriječi tom veselju. Tada osmijeh zamijeni zabrinuto lice. No, nema razloga za brigu, jer dobrim planiranjem možete razveseliti sebi drage ljude i pritom uživati u blagodatima božićne atmosfere po gradskim trgovima.

Nemojte se bojati imati prioritete

Uzmite papir i olovku te zapišite ono što vam je stvarno bitno. Jer, tužna je stvarnost da nećete baš svima moći kupiti poklon, ali tek kada dobro promislite što želite za Božić, moći ćete odlučiti kako to i ostvariti. Umjesto da potrošite par stotina kuna na jedan ili dva poklona, možda će osobniji (i jeftiniji) dar imati i veći efekt. Ono po čemu ćete znati jeste li uspjeli, reći će vam osmijeh na licu osobe koju razveselite.

Već sada odredite božićni budžet

Jasno vam je kako bez dobrog planiranja možete ostati bez novca već u prvome tjednu prosinca. Znamo to, jer i mi smo studenti. Ali vaša su prednost mladost i kreativnost. Kreativnost koja vas inače gura kroz cijelu godinu, kada morate podmiriti mjesečne troškove, platiti stanarinu (ako pokušavate biti što samostalniji), a usput jesti svaki dan koliko toliko zdravo te naći tih 100-200 kuna za izlazak s ekipom. Što vam to sve govori? To da je prosinac "mala beba" u odnosu na ono što već ostvarujete kroz cijelu godinu.

Ne dopustite popustima da vas zavaraju

Trideset posto popusta na majicu, četrdeset na novi mobitel i čak pedeset posto na svjetlećeg soba od pola metra, koji doduše niste planirali kupiti svojoj mami, ali ovakvu ponudu jednostavno ne možete odbiti. Da, upravo je božićno vrijeme najveći uzdanik veliki trgovačkih lanaca i shopping centara. Sa svih strana iskaču božićni popusti i akcije koje vas vrlo lako mogu obmanuti ako ne pazite. Dobro promislite prije nego nešto krenete kupovati i obavezno se vratite na prethodna dva savjeta.

Upotrijebite maštu i vlastite ručice

Ne mora svaki poklon imati logo "jabuke" na sebi i vrištati "Skup sam!!!". Sjetite se samo kako ste kao djeca roditeljima poklanjali čestitke, crteže i razna čuda polijepljenih i išaranih ruku. Ne sumnjamo kako i danas, s nešto više godina na plećima, imate taj dašak božićnog duha u sebi, i što je važnije, onu maštovitu stranu sebe koja će ni iz čega stvoriti nešto te usrećiti drage ljude oko sebe. Šalica s vašom super fotogeničnom facom, karta za romantični film ili kakvu dobru predstavu mogu razveseliti vašu djevojku ili dečka možda i više od kakve skupe i precijenjene stvari. Jednostavno, ne opterećujte se novcem i ne brinite o tome koliku vrijednost ima ono što kupujete. Razmišljajte radije o vrijednosti koju vaš poklon daje osobi koja ga otvori na božićno jutro.

Kako bi vam blagdani bili opušteniji, a vrećice s poklonima punije trebali bi svakako razmišljati o štednji tijekom cijele godine. Stoga i svoje financijske odluke donosite sukladno tome. Za bezbrižnije studiranje OTP banka je kreirala besplatni Paket OTP Indeks baš po mjeri studenata, tako da vam više novaca ostaje za ono što volite. 

Komentari na članak

Vezani članci

Posao

Fizičko zdravlje

Saznajte kako izbjeći mnoge posljedice dugoročnog sjedenja

Sjedenje je postalo ogroman zdravstveni problem jer zbog modernoga načina života narušava naše zdravlje.

Božić, pokloni

Rodbinska druženja

Pet (ne)pristojnih rečenica koje će vam i ovih blagdana biti upućene za obiteljskim stolom

Neke će rečenice biti izgovorene s malom dozom zlobe, dok će vam neke biti upućene u najboljoj namjeri. U svakom slučaju, nemojte se puno zamarati i uživajte u zasluženim praznicima.

Kako izgledati i osjećati se zdravo u samo tjedan dana

Savjeti nutricionista

Kako izgledati i osjećati se zdravo u samo tjedan dana

Donosimo vam savjete nutricionista koji će vam pomoći da od vašeg tijela učinite opaki stroj!

Božićni ukrasi

Čudni i zanimljivi

Neobični blagdanski običaji

Osim dobro poznatih blagdanskih običaja, u mnogim se zemljama blagdani slave na specifičan način.

Božićna humanitarna akcija ESN Zadar 2014.

„Erasmus Student Network” Zadar

Božićna humanitarna akcija u Zadru u organizaciji ESN-a

Postanite dio ove humanitarne akcije i djeci uljepšajte blagdane!