Savjeti o štednji u božićno vrijeme

Budi studentski "Djed Mraz" i ne dopusti da čarape tvojih najdražih ostanu prazne

OTP banka

Do jučer ste bili u Vodicama na plaži i pijuckali koktele s ekipom, a već na treptaj oka prosinac nam je pokucao na vrata. Blještavilo, kuhano vino, kobasice i pokloni. Mnoštvo poklona. Već sada se pitate hoće li vaš, i tako opterećeni studentski budžet izdržati blagdansko ludilo? E pa, još uvijek stignete stati na loptu i pripremiti se za božićno trošenje.

Svi mi volimo Božić i blagdane, ali pravi problemi nastanu kada se oskudan budžet ispriječi tom veselju. Tada osmijeh zamijeni zabrinuto lice. No, nema razloga za brigu, jer dobrim planiranjem možete razveseliti sebi drage ljude i pritom uživati u blagodatima božićne atmosfere po gradskim trgovima.

Nemojte se bojati imati prioritete

Uzmite papir i olovku te zapišite ono što vam je stvarno bitno. Jer, tužna je stvarnost da nećete baš svima moći kupiti poklon, ali tek kada dobro promislite što želite za Božić, moći ćete odlučiti kako to i ostvariti. Umjesto da potrošite par stotina kuna na jedan ili dva poklona, možda će osobniji (i jeftiniji) dar imati i veći efekt. Ono po čemu ćete znati jeste li uspjeli, reći će vam osmijeh na licu osobe koju razveselite.

Već sada odredite božićni budžet

Jasno vam je kako bez dobrog planiranja možete ostati bez novca već u prvome tjednu prosinca. Znamo to, jer i mi smo studenti. Ali vaša su prednost mladost i kreativnost. Kreativnost koja vas inače gura kroz cijelu godinu, kada morate podmiriti mjesečne troškove, platiti stanarinu (ako pokušavate biti što samostalniji), a usput jesti svaki dan koliko toliko zdravo te naći tih 100-200 kuna za izlazak s ekipom. Što vam to sve govori? To da je prosinac "mala beba" u odnosu na ono što već ostvarujete kroz cijelu godinu.

Ne dopustite popustima da vas zavaraju

Trideset posto popusta na majicu, četrdeset na novi mobitel i čak pedeset posto na svjetlećeg soba od pola metra, koji doduše niste planirali kupiti svojoj mami, ali ovakvu ponudu jednostavno ne možete odbiti. Da, upravo je božićno vrijeme najveći uzdanik veliki trgovačkih lanaca i shopping centara. Sa svih strana iskaču božićni popusti i akcije koje vas vrlo lako mogu obmanuti ako ne pazite. Dobro promislite prije nego nešto krenete kupovati i obavezno se vratite na prethodna dva savjeta.

Upotrijebite maštu i vlastite ručice

Ne mora svaki poklon imati logo "jabuke" na sebi i vrištati "Skup sam!!!". Sjetite se samo kako ste kao djeca roditeljima poklanjali čestitke, crteže i razna čuda polijepljenih i išaranih ruku. Ne sumnjamo kako i danas, s nešto više godina na plećima, imate taj dašak božićnog duha u sebi, i što je važnije, onu maštovitu stranu sebe koja će ni iz čega stvoriti nešto te usrećiti drage ljude oko sebe. Šalica s vašom super fotogeničnom facom, karta za romantični film ili kakvu dobru predstavu mogu razveseliti vašu djevojku ili dečka možda i više od kakve skupe i precijenjene stvari. Jednostavno, ne opterećujte se novcem i ne brinite o tome koliku vrijednost ima ono što kupujete. Razmišljajte radije o vrijednosti koju vaš poklon daje osobi koja ga otvori na božićno jutro.

Kako bi vam blagdani bili opušteniji, a vrećice s poklonima punije trebali bi svakako razmišljati o štednji tijekom cijele godine. Stoga i svoje financijske odluke donosite sukladno tome. Za bezbrižnije studiranje OTP banka je kreirala besplatni Paket OTP Indeks baš po mjeri studenata, tako da vam više novaca ostaje za ono što volite. 

Komentari na članak

Vezani članci

naslovna

Nagradna igra portala Studentski.hr

Pokaži nam najkreativnije i „najstudentskije" božićne ukrase!

Studentski.hr nagrađuje maštovite studente izletom u bavarski Berchtesgaden, ulaznicama za doček Nove godine uz RNB Confusion i posjetom Muzeju iluzija.

Rezultati VND-a 2

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Mladi ne priznaju ni kilometre ni studentski budžet kad je ljubavna veza u pitanju

Provjerite koliko su daleko hrvatski studenti spremni ići da održe vezu na daljinu. Posvećujemo tekst svima koji se pitaju kako u takvoj vezi sačuvati ljubav.

Djedica s poklonima

Božićna ušteda

Savjeti za preživljavanje blagdanskih troškova na studentskom budžetu

Studentski je budžet sam po sebi vrlo oskudan, što predstavlja veliki problem kada su u pitanju blagdanski troškovi. No, nije sve tako crno jer postoje načini kako izaći na kraj s tolikim troškovima, a da ne potrošite sav novac.

Isto

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera

Objavljen akademski kalendar osječkog Sveučilišta; nastava počinje 1. listopada

Akademski kalendar Sveučilišta u Osijeku prikazuje razdoblje održavanja nastave te ispitnih rokova, kao i blagdane. Datumi se ne razlikuju mnogo u usporedbi s kalendarom Sveučilišta u Zagrebu – nastava na fakultetima u oba grada počinje 1. listopada.

Slomljeno srce

Ljubavni odnosi

6 savjeta kako preboljeti vezu koja nije ni započela

Prije nego što ste odnos definirali kao ljubavnu vezu, druga se strana povukla. Donosimo savjete kako preboljeti tu nedovršenu priču.