LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sport i filmovi

Inspirativni sportski filmovi

Filmovi koji nude dirljive priče o sportašima koji su teškom mukom došli do uspjeha, a većina je temeljena na istinitim pričama.

Filmovi koji nude dirljive priče o sportašima koji su teškom mukom došli do uspjeha, a većina je temeljena na istinitim pričama.

U ljetnim mjesecima, kada se većinom nude reprize na televiziji, mi vam nudimo top 10 inspirativnih sportskih filmova koje možete pogledati.

Ovi filmovi nude dirljive priče o sportašima koji su teškom mukom došli do uspjeha, a većina je temeljena na istinitim pričama.

10. Nepobjediv (2006.)

Istinita priča o igraču NFL lige Vinceu Papaleu koji je ispunio svoj navijački san i s 30 godina posao konobara zamijenio profesionalnim igranjem za Philadelphiju Eagles. U glavnoj ulozi je Mark Wahlberg.

9. Duša surfera (2011.)

Film o Havajki Bethany Hamilton koja se bavila surfanjem na valovima temeljen je na istinitoj priči.

Mladu surfericu napao je morski pas i odgrizao joj lijevu ruku. Međutim, Hamilton je nastavila sa surfanjem i pritom osvojila brojna natjecanja.

8. Sjećanje na Titane (2000.)

Treća po redu istinita priča govori o 1971. godini i rasnim problemima kada su se u Virginiji trebale ujediniti lokalne bjelačke i afroameričke škole.

S rasnim problemima susreće se i trener srednjoškolske nogometne škole Herman Boone, kojeg glumi Denzel Washington, a koji je za tu ulogu osvojio Oscara.

7. Priča o prvaku (2009.)

Priča o prvaku još je jedna priča o profesionalnom igraču NFL lige Michaelu Oheru, koji je prvotno bio beskućnik.

Leigh Anne Touhy, koju je glumila Sandra Bullock i za tu ulogu dobila nagradu Zlatni globus i Oscar za najbolju žensku glavnu ulogu, udomila je tog mladog beskućnika i pomogla mu da se školuje i postane trener američkog nogometa, da bi konačno postao profesionalac u NFL ligi.

6. Prirodno nadaren (1984.)

Prirodno nadaren priča je o nadarenom igraču bejzbola Royu Hobbsu i njegovom životu u kojem je bilo puno uspona i padova.

U filmu glume Robert Redford, Glenn Close, Kim Basinger i Robert Duvall, a smatraju ga najboljim filmom o bejzbolu.

5. Utrka života (2003.)

Film koji je imao čak sedam nominacija za Oscara govori o tračkom konju Seabiscuitu koji je pridobio naklonost brojnih Amerikanaca koji su u vrijeme Velike depresije bili poput njega - odbačeni i zaboravljeni.

Seabiscuit postaje najboljim trkačkim konjem Amerike.

4. Cinderella Man (2005.)

Još jedan film koji govori o vremenu Velike depresije u Americi, ali ovaj je put priča temeljena na boksaču Jamesu Braddocku koji usprkos svim problemima postane svjetski prvak.

U filmu glume Russell Crowe i Ron Howard, a temelji se na istinitoj priči.

3. Momčad iz Indiane (1986.)

Gene Hackman i Dennis Hopper u ulozi trenera i pomoćnika koji ima probleme s alkoholom, od male ekipe iz zabiti, rade odličan rezultat i plasiraju se sa svojom momčadi na završni turnir u košarci.

Film temeljen na istinitoj priči, po mišljenju mnogih najbolji film o košarci, a neki ga smatraju i najboljim sportskim filmom svih vremena.

2. Rocky (1976.)

Vjerojatno svima najpoznatiji sportski film je Rocky, koji govori o usponu boksača Rockyja Balboe, koji je od nepoznatog siromašnog igrača došao do naslova svjetskog prvaka. 

Prvi film iz serijala o Rockyju osvojio je mnogo nagrada. U glavnoj ulozi je Sylvester Stalone koji je i scenarist filma.

1. Rudy (1993.)

Istinita priča o Danielu Rudyju Reuttigeri koji je ispunio dječački san i zaigrao američki nogomet na Sveučilištu Notre Dame usprkos slabim ocjenama, nedostatku novca za školovanje, nedovoljnoj visini i kilaži.

Svojom upornošću inspirirao je mnoge suigrače i navijače da prisile trenera da mu ispuni san.

FOTO: IMDB