LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje je zamišljeno kao svojevrsni pandan NCAA-u

Osnovana regionalna sveučilišna košarkaška liga

Uvertira i najava natjecanja bio je košarkaški vikend održan u Beogradu na kojemu su odigrane utakmice košarkaških veterana bivših zemalja Jugoslavije i SSSR-a te All-star utakmica studenata 'Zapada' i 'Istoka'.

Uvertira i najava natjecanja bio je košarkaški vikend održan u Beogradu na kojemu su odigrane utakmice košarkaških veterana bivših zemalja Jugoslavije i SSSR-a te All-star utakmica studenata 'Zapada' i 'Istoka'.

Prilikom posjete ministra Jovanovića srpskom kolegi i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću u rujnu prošle godine, na obostrano zadovoljstvo dogovoreno je stvaranje regionalne sveučilišne lige u kojoj bi sudjelovali sveučilišni predstavnici iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Da pokretanje tog projekta i osnivanje lige ne bi ostalo samo na usmenom dogovoru i stisku ruke, 21. prosinca 2013. godine u Dubrovniku je održan sastanak radne skupine za razvoj akademskog sporta u regiji na kojemu su sudjelovali visoki predstavnici ministarstava Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Ključne točke rasprave i sastanka bili su detalji oko suradnje na razini studentskog sporta te izgled i organizacija sveučilišne košarkaške lige za koju je određeno da se pokreće u veljači 2014. godine Skup je zaključio dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić koji je najavio Ministarsku konferenciju iste tematike u Rijeci od 16. do 18. siječnja ove godine

Na konferenciji u Rijeci pod nazivom 'Razvoj akademskog sporta u regiji' predstavnici ministarstava predložili su potencijalne projekte koji bi se ostvarivali u razdoblju od 2014. do 2020. godine na području akademskog sporta u regiji, a poseban naglasak stavljen je na sportski volonterizam i razvoj sportske infrastrukture na visokim učilištima. Taj dan potpisana je i Povelja o regionalnoj međudržavnoj suradnji na području akademskog sporta. Potpisnici povelje bili su ministri iz regije nadležni za sport: Željko Jovanović (Hrvatska), Igor Vušurović (Crna Gora), Jernej Pikalo (Slovenija), Vanja Udovičić (Srbija).

Kao uvod u natjecanje i u cilju promoviranja regionalne sveučilišne lige, Univerzitetski sportski savez Srbije organizirao je bogati košarkaški vikend u Beogradu koji je bio obilježen jučerašnjim susretom košarkaških legendi bivših zemalja Jugoslavije i SSSR-a. Veterani Jugoslavije izborili su pobjedu 95-90, a najbolji igrač bio je Dino Rađa s dvadeset i jednim poenom. U sklopu promoviranja lige odigrana je i All-star utakmica najboljih igrača partnerske International Student Basketball League (ISBL) u kojoj se natječu ekipe iz Rusije, Baltika i Kine, a koji su činili ekipu 'Istok' protiv ekipe 'Zapad' koja je bila složena od najboljih igrača s pojedinih sveučilišta novonastale lige, a njihove boje branila su i tri studenta sa Sveučilišta u Splitu: Hrvoje Marin, Luka Klarica i Toni Biočić. Ta utakmica također je završila pobjedom 'Zapada' 95:86.

Regionalna košarkaška liga kreće 22. veljače utakmicama u Novom Sadu. Sustav natjecanja je turnirski te se svako kolo održava u drugom gradu, a natjecanju će prisustvovati 6 ekipa. Hrvatsku će predstavljati najbolji košarkaši sveučilišta u Splitu i Rijeci, Srbiju sveučilišta iz Beograda i Novog Sada, Bosnu i Hercegovinu SKK Student, a Crnu Goru sveučilište iz Podgorice.

Kao što je već istaknuto, partner ovom projektu je ISBL, a organizatori natjecanja planiraju proširiti regionalnu sveučilišnu košarkašku ligu na Sloveniju, Makedoniju i Mađarsku te organizirati slične lige u ženskoj odbojci, košarci 3 na 3 i futsalu. Generalni je sponzor nove regionalne lige velika ruska VTB banka.

FOTO: PIXABAY.COM