LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ODGOVOR NA GORUĆE PROBLEME

Studentima u Italiji prekipjelo je, protiv visokih cijena smještaja odlučili prosjedovati boravkom u šatorima

U Italiji se u raznim gradovima poput Rima, Firence, Bolonje, Padove i Cagliarija ispred fakulteta mogu vidjeti šatori, a upravo je to način na koji studenti izražavaju svoje nezadovoljstvo i zahtijevaju promjene.

U Italiji se u raznim gradovima poput Rima, Firence, Bolonje, Padove i Cagliarija ispred fakulteta mogu vidjeti šatori, a upravo je to način na koji studenti izražavaju svoje nezadovoljstvo i zahtijevaju promjene.

U Italiji nezaposlenost je mladih tijekom ožujka dosegnula visokih 22,3 %, a upravo ta alarmantna statistika ukazuje na ozbiljan problem s kojim se suočavaju mladi Talijani. Nedostatak novčanih resursa za dostatan život vodi u još jedan zabrinjavajući trend, a to je da većina mladih Talijana ostaje živjeti sa svojim roditeljima sve do svoje tridesete godine. Međutim, čak je i studentski smještaj preskup te si ga mogu priušiti oni iz imućnih obitelji.

Kao odgovor na ove poražavajuće podatke grupa studenata odlučila je pokrenuti prosvjednu akciju kako bi potaknuli vladu da poduzme korake za rješavanje ove situacije. Inicijatorica je ovog pokreta Ilaria Lamera, studentica inženjerstva na milanskoj Politehnici, a njezino je hrabro djelovanje potaknulo mnoge druge studente diljem Italije da se pridruže njihovom prosvjedu.

Šatori su postavljeni ispred fakulteta u raznim gradovima poput Rima, Firence, Bolonje, Padove i Cagliarija, a upravo je to način na koji studenti izražavaju svoje nezadovoljstvo i zahtijevaju promjene.
Kao odgovor na prosvjede talijanska je vlada obećala uložiti 660 milijuna eura u stvaranje novih sveučilišnih smještajnih objekata koji će biti financijski pristupačni studentima. Ova najava ima za cilj ublažiti financijske poteškoće s kojima se studenti suočavaju prilikom pronalaženja odgovarajućeg smještaja.

Ipak, prosvjedi studenata odražavaju šire probleme u talijanskom društvu. Osim visoke nezaposlenosti mladih, postoji i zabrinutost zbog rasta cijena stanarina. Potrošači se također žale na poskupljenje tjestenine, koja je jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Italiji. Političari također ističu nizak natalitet kao još jedan izazov s kojim se suočava zemlja.

Međutim, kako stiče jedna komentatorica, problem je zapravo puno širi i često se zanemaruje: niske neto plaće u Italiji u usporedbi s troškovima života, što na koncu vodi do neodržive svakodnevnice i problema nemogućnosti dosezanja neovisnosti, koji je glavna okosnica i ovog prosvijeda.

 
FOTO: UNSPLASH, STUDENTSKI.HR VIA CANVA