LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Kako pronaći mir u neizvjesnim situacijama poput potresa i pandemije koronavirusa?

Svima nam je u vrtlogu loših događanja mentalno zdravlje narušeno. Donosimo prijedloge kako si možete pomoći i olakšati situaciju u ovim neizvjesnim vremenima u kojima se i dalje nalazimo.

Svima nam je u vrtlogu loših događanja mentalno zdravlje narušeno. Donosimo prijedloge kako si možete pomoći i olakšati situaciju u ovim neizvjesnim vremenima u kojima se i dalje nalazimo.

Pandemija koronavirusa, ograničena sloboda, zatvaranja, gubitci prihoda, potresi i prirodne katastrofe obilježile su proteklu godinu, a iako se nadamo boljem ishodu i povratku normalnom životu u 2021., još uvijek se nalazimo u neizvjesnim vremenima.

Kažu kako je siječanj inače jedan od najdepresivnijih mjeseci u godini, pa ako se trenutno osjećate loše, znajte da niste jedini. Prenosimo vam nekoliko vrlo jednostavnih savjeta pomoću kojih možete pronaći barem tračak mira i olakšati teške osjećaje koje možda nosite. 

Konzumirajte medije pametno

Karantena, višestruki potresi i slične situacije koje su nas iznenada dočekale uzrokovale su prije svega zabrinutost, suosjećanje, ali i potrebu za valjanim informacijama. Problem nastaje kada se navučemo na preveliku svakodnevnu konzumaciju medija, koji nerijetko mogu prouzrokovati strah, a lažne ili neprovjerene informacije češće kolaju brže od onih valjanih.

Zato je potrebno pronaći balans između konzumacije medija i društvenih mreža i realnog vremena. Ograničite si vrijeme tijekom kojega ćete provjeravati najnovije informacije i odvojite vrijeme za odmor, šetnju u prirodi ili primjerice čitanje knjige koja vam predugo stoji na noćnom stoliću.

Potražite dobre vijesti

Loše vijesti poput nasilja, siromaštva ili terorizma uvijek su gledane i čitane, a mediji su ih uvijek puni. Postoje mnogi psihološki razlozi zašto je to slučaj; neki stručnjaci, primjerice, kažu kako nam dobre vijesti ne daju isti nalet adrenalina kao loše vijesti. Međutim, u vremenima poput ovih, negativnost nikako ne pomaže pa pokušajte tu nesvjesnu naviku promijeniti. Potražite neke nove platforme i izvore informacija, prkosite algoritmima koji vam uvijek nameću tragedije. Vrlo je vjerojatno da će se i oni prilagoditi vašim novim izborima!

Dopustite si osjetiti ono što osjećate

Optimizam je uvijek poželjan, ali prekomjerna količina pozitivne motivacije koja vas konstantno gura dalje, nije nužno uvijek dobra. Osvijestite svoje osjećaje, kakvi god oni bili, pustite koju suzu ako imate potrebu, i tek ih onda iskoristite kao pokretač.

Neka vas loši osjećaji koji su se nakupili okrenu prema zahvalnosti zbog onoga što imate i prema konkretnom vanjskom djelovanju. Uložite svoje vrijeme, energiju ili novac u neku aktivnost. Potvrđeno je kako osjećaji tuge doprinose velikodušnosti i pristojnosti, a ljutnja nas prirodno potiče na djelovanje. Razmislite kako najbolje iskoristiti vlastite loše osjećaje.

Povežite se s drugima

Iako možda trenutno nemamo puno opcija za druženja, postoji mnoštvo načina na koje se možemo povezati s prijateljima i dragim ljudima, bilo online ili uživo. Kave za van uz šetnju novi su popodnevni rituali. Snježne radosti u prirodi odlična su razbibriga za sve, a dobra komedija u kinu još uvijek dobra prilika za opuštanje.

Ako ste pak udaljeni od svojih najdražih, ne morate provoditi sate uz videopozive, dovoljna je i jedna obična poruka ili klasični poziv. Neovisno o temi razgovora, bliske osobe uvijek će vam možda i nesvjesno pomoći da se osjećate ugodnije. Pružit će vam utjehu, nasmijati vas ili vam potvrditi da suosjećaju s vama.

Što god prakticirali, nemojte zaboraviti voditi brigu o mentalnom zdravlju i uzeti predah kada vam je potreban. Kada se vi osjećate dobro, onda će i motivacija, kreativnost i produktivnost nadoći i uroditi plodom.

FOTO: PIXABAY