LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabranjen u zemljama Bliskog Istoka

„West Side Story” na udaru: Razlog tomu je transrodni lik u filmu

Spielbergova verzija filmskog klasika iz 1961. godine tek je osvanula na velikim platnima, a već se susrela sa problemima same distribucije. Razlog tomu pridaje se zabrani prikazivanja filma u određenim zemljama Bliskog istoka radi lika u filmu koji je pripadnik LGBT zajednice.

Spielbergova verzija filmskog klasika iz 1961. godine tek je osvanula na velikim platnima, a već se susrela sa problemima same distribucije. Razlog tomu pridaje se zabrani prikazivanja filma u određenim zemljama Bliskog istoka radi lika u filmu koji je pripadnik LGBT zajednice.

Steven Spielberg, renomirani redatelj poznatiji po filmskim klasicima kao što su Ralje i E.T., ovih se dana suočava s problemom povodom izlaska njegovog najnovijeg filma West Side Story. Naime, ovaj remake originalne Broadway produkcije iz 1957. koja je doživjela i svoju filmsku realizaciju 1961. godine, recentno je zabranjen u zemljama Bliskog Istoka, piše Salon.

Transrodni lik

Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt, Katar i Bahrein tek su neke od zemalja koje su oduzele pravo na distribuciju ovog mjuzikla u kinima diljem svoje zemlje odbijajući certifikat za puštanje u kinima, dok su druge države zahtijevale da se određeni segmenti cenzuriraju na što se produkcijska kuća Disney oglušila. Svejedno, ovakva vijest nije nimalo iznenađujuća s obzirom na to da je homoseksualnost u takvim državama zabranjena i svaka referenca na LGBT zajednicu je, de facto, ilegalna. 

Sudeći po The Hollywood Reporteru, razlog zbog kojega je došlo do oduzimanja prava distribucije u spomenutim zemljama su scene u kojima se pojavljuje lik imena Anybody kojega utjelovljuje mladi nebinarni glumac Ezra Menas, a koji je pritom u filmu transrodan. Menas je i u privatnom životu transseksualna osoba, a svoju slavu prvotno je stekao ulogom na Broadwayu u predstavi Jagged Little Pill.

Kratki podsjetnik, nedavno se sličan scenarij dogodio i filmu Vječnici zbog eksplicitne homoseksualne veze dvaju likova od kojih je jedan od njih bio superjunak imena Phastos (Bryan Tyree Henry). Film je također bio zabranjen u zemljama kao što su Katar, Kuvajt i Saudijska Arabija, stoga je studio morao određeni dio scena izbaciti kako bi film bio uvršten i na platna zemlja Zaljeva. 

U verziji iz 1961. godine redatelja Roberta Wisea i Jerome Robbins, lik Anybody sporedni je lik kojeg je utjelovila glumica Susan Oakes koji nije dobivao veliku pozornost. Međutim, scenarist Tony Kushner u ovome filmu napravio je preinaku u filmu i lika učinio transrodnim, što je oduvijek i bila namjera pisca originalne knjige Arthura Laurentsa. 

Radnja samog mjuzikla temelji se na Shakespeareovoj drami Romeo i Julija i govori o zabranjenoj ljubavi i rasnim tenzijama tijekom 50-ih godina u New Yorku gdje se vođa bande Jetsa zaljubi u sestru vođe protivničke portorikanske grupe Sharks. 

Film West Side Story redatelja Stevena Spielberga svoju premijeru dočekao je 10. prosinca 2021. godine u Americi, a u hrvatskim kinima očekuje se 16. prosinca. 
FOTO: UNSPLASH