LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UNIRI SPORT

Sveučilište u Rijeci dobiva Centar za sport, poznati i benefiti za studente-sportaše

Riječko Sveučilište radi na promicanju sporta projektom UNIRI Sport, a novim Pravilnikom pruža maksimalnu podršku studentima-sportašima.

Riječko Sveučilište radi na promicanju sporta projektom UNIRI Sport, a novim Pravilnikom pruža maksimalnu podršku studentima-sportašima.


Projekt UNIRI SPORT, koji je Senat Sveučilišta u Rijeci nedavno prihvatio s ciljem uspostave razvoja sporta na Sveučilištu trenutno je u prvoj fazi. Projektom se žele stvoriti preduvjeti za uključivanje studenata, ali i zaposlenika sveučilišta u organizirane oblike tjelesnog vježbanja i sporta, a financirat će se iz akumuliranih sredstava upisnina namijenjenih za unaprjeđenja studentskog standarda. Ukupni proračun iznosi 332.278 eura, prenosi Novi list.
 

Dualne karijere


Cilj ovog projekta je postizanje razvoja dualnih karijera, ali i pružanje podrške studentima sportašima u ostvarivanjem sportskih rezultata. Osim već spomenutih organiziranih treninga za studente i zaposlenike, razvijat će se edukativni programi koji bi trebali doprinijeti očuvanju zdravlja. Također, radi se na inkluziji studenata s invaliditetom u sportske i društvene aktivnosti kako bi se unaprijedilo njihovo psihofizičko zdravlje.
 

Sveučilišni Centar za sport


Za provođenje navedenih sportskih sadržaja potreban je adekvatan prostor koji podrazumijeva osnivanje sveučilišnog Centra za sport. 
 

,,Centar bi služio kao ustrojstvene jedinice sveučilišta bez pravne osobnosti za obavljanje stručne djelatnosti u području unaprjeđivanja studentskog standarda, prvenstveno u području sporta, rekreacije i očuvanja zdravlja." - stoji na portalu.


Osim Centra, Sveučilište je u svoju strategiju do 2025. godine uključilo i izgradnju Instituta za tjelesnu aktivnost, sportsku medicinu i zdravlje (RITA). Izgradnja vanjske sportske infrastrukture je već započela na Kampusu.
 

Pravilnik o studiranju kategoriziranih sportaša i studenata sportaša 
 

Ovim Pravilnikom uređeni su uvjeti pohađanja studija prilagođeni studentima sportašima, prava i obaveze, status i podrška kako bi studenti što bolje mogli uskladiti svoje obaveze. 

Jedna od važnih odluka je mogućnost izostanka s nastave i do 50 posto te pravo na pristup provjerama znanja, vještina i kompetencija čak i izvan termina koji su unaprijed predviđeni za to. Naravno, potrebno je imati odgovarajuću dokumentaciju i opravdane razloge. Također, studenti sportaši moći će izvršavati nastavne obaveze na daljinu, po dogovoru s nastavnikom i ovisno o obavezama.

FOTO: UNSPLASH