LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Četiri godine nakon potresa obnovljene zgrade Agronomskog fakulteta

Zgrade su oštećene još 2020. godine u zagrebačkom i petrinjskom potresu, a u obnovu su krenuli početkom srpnja 2022. godine.

Zgrade su oštećene još 2020. godine u zagrebačkom i petrinjskom potresu, a u obnovu su krenuli početkom srpnja 2022. godine.

U utorak, 19. ožujka 2024. godine svečano je obilježen završetak radova te otvorenje triju obnovljenih zgrada Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zgrade su oštećene još 2020. godine u zagrebačkom i petrinjskom potresu, a u obnovu su krenuli početkom srpnja 2022. godine. Vrijednost projekta obnove iznosila je 16,7 milijuna eura, a sufinancirana je i sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije i Mehanizma za oporavak i otpornost. 

Dekan Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Ivica Kisić, u jučerašnjem je govoru povodom svečanosti pohvalio proces obnove i suvremenog opremanja prostora novim namještajem te istaknuo važan doprinos Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, prenosi Sveučilište u Zagrebu.

Unaprjeđenje infrastrukture i sigurnosti za boravak omogućio je upravo novi model obnove, odnosno model cjelovite obnove zgrada, istaknuo je rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Dodao je kako će Sveučilište svaki mjesec imati po jednu zgradu fakulteta koja će se obnavljati. Prisjetimo se, 42 zgrade fakulteta trenutno čekaju obnovu, a 29 ih ima ugovore o obnovi. Rektor se nada kako će i fakulteti koji imaju neriješene imovinsko-pravne odnose s Gradom Zagrebom uskoro i to riješiti kako bi mogli krenuti u obnovu.

Svečanost povodom otvorenja prostora posjetio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, opisavši Agronomski fakultet kao vodeću hrvatsku znanstvenu i sveučilišnu instituciju u području poljoprivrede i bioraznolikosti hrane. Svečanosti su također prisustvovali ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković te ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, kao i brojni drugi dekani i profesori Sveučilišta u Zagrebu.

Agronomski fakultet treća je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koja je obnovila svoje objekte, pa će studenti i profesori u novim prostorima moći dočekati i skoru 105. obljetnicu fakulteta. 

FOTO: AGRONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU