LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Nova godina, stari ja?

Zašto je tako teško držati se novogodišnjih odluka? Kako to promijeniti i doći do željenog cilja?

Zašto je tako teško držati se novogodišnjih odluka? Kako to promijeniti i doći do željenog cilja?

Većina nas ulazi u novu godinu s mnoštvom novih odluka – jest ću zdravije, krenut ću u teretanu, učit ću i pisati seminare na vrijeme, pazit ću koliko i na što trošim novac, bit ću strpljiviji, itd. Mogli bismo nabrajati do beskonačnosti. Dobre su to odluke i želje, ali nekako uvijek zapnemo u realizaciji, a evo i zašto te kako bismo odluke zaista trebali provoditi u djela.
 

Ključ je u malim koracima


Prva greška je što si zadajemo previše novih ciljeva, a druga što smo uglavnom fokusirani isključivo na cilj. Nismo svjesni da su mali koraci i svakodnevne male odluke ono što vodi do napretka. Zaboravljamo koliko je bitan upravo taj put do cilja. U stručnoj literaturi to bi bili specifični mali ciljevi koji vode do onog velikog cilja.

Recimo, na primjer, da želiš uštedjeti određeni iznos novca na svom studentskom bankovnom računu jer želiš kupiti novi laptop, mobitel, otići negdje ili nešto drugo. Prvo što moraš učiniti jest odrediti rok do kojeg želiš prikupiti novac. Drugi korak je vidjeti koliko novca možeš ostaviti sa strane s obzirom na primanja i fiksne troškove. Ako to nije dovoljno – onda u kratkom roku i online možeš otvoriti studentski račun u banci i učlaniti se u SC jer trebaš posao, odnosno dodatan izvor prihoda. Ovisno o tome koliko novca ti treba, izračunaj koliko sati moraš odraditi, računaj i malo više jer zalomit će se još nešto.
 

Nemoj zanemariti svoj cilj


Posljednja stvar upravo je ovo – zalomit će se nešto. Novac koji štediš za određenu svrhu ni u kojem slučaju nemoj trošiti na nešto drugo misleći – ma nadoknadit ću ja to, odradit ću idući mjesec par sati više. Ako jednom zagrabiš u tu „kasicu“, brzo ćeš i opet. Općenito, nemoj zanemariti svoj cilj, već probaj ustrajati u prvotnom planu da, na primjer, do svibnja prikupiš potreban novac. Dobar, realan plan i ustrajnost ključne su stvari kako taj cilj ostvariti.

Isto vrijedi i za teretanu, učenje i bilo koju drugu novogodišnju odluku. Fokusiraj se na male korake i idi dan po dan. Višak kilograma nije došao preko noći, pa ne može tako brzo ni otići. Ako danas ne stigneš u teretanu jer si upao u gužvu u prometu ili ti je došao najbolji prijatelj u posjetu – barem prošetaj pola sata. Ako ne stigneš otići u menzu jer je gužva, nemoj naručiti junk food, naruči varivo. Malo po malo i vidjet ćeš napredak. Zatim ćeš još ustrajnije ići prema cilju. Sretno i hrabro! I svako dobro u novoj godini.

FOTO: PEXELS