LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ORGANIZIRA FHS

Nastavnici hrvatskoga jezika iz šest zemalja usavršavaju poznavanje hrvatskoga jezika i kulture u gradu Krku

Program Škole uključuje predavanja, vježbe, terensku nastavu, kulturni program i izlete.

Program Škole uključuje predavanja, vježbe, terensku nastavu, kulturni program i izlete.

Međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu počela je u gradu Krku od 24. lipnja sa svečanim otvorenjem i kulturnim programom. Voditeljica škole prof. dr. sc. Sanja Vulić polaznike je upoznala sa Školom koja se od 2018. godine održava u gradu Krku te s programom u kojem sudjeluju sudionici iz šest zemalja i to iz Mađarske, Njemačke, Nizozemske, Italije, Češke i Poljske. Kulturni program otvaranja škole uveličao je mladi glazbenik iz Vrbnika Nikola Božić čiji je glazbeni program krenuo izvedbenom „Pjesme bez riječi, op. 10“ Dore Pejačević.

 

Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture izvrsno je mjesto za istraživanje posebnosti hrvatskoga jezika te upoznavanje s kulturnim bogatstvom književnoga, glazbenoga i filmskoga stvaralaštva kao i kulturne materijalne baštine i prirodnih ljepota. Zbog toga program Škole uključuje predavanja, vježbe, terensku nastavu, kulturni program i izlete. Predavanje „U Prag na studij – hrvatski student u Karlovu sveučilištu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće“ održat će dr. sc. Helena Stranjik s Karlovoga sveučilišta u Pragu. Francesca Sammartino održat će predavanje „Moliškohrvatska manjina: prošlost i sadašnjost hrvatske manjine iz one bane mora“, o dijalektima Kvarnerskih otoka govorit će prof. dr. sc. Sanja Vulić, o aktivnom učenju u nastavi govorit će izv. prof. Rona Bušljeta Kardum, dok jezične vježbe drži Lidija Bogović, tajnica Škole.

Ove godine na Ljetnu školu kao gost profesor dolazi i izv. prof. dr. hab. Leszek Małzcak sa Šleskoga sveučilišta u Katowicama u Poljskoj koji će govoriti o dvjema verzijama Šoljanove drame „Lice“ te o poljskoj Šenoinoj Seljačkoj buni kao primjeru ideološkoga prijevoda. Terenska nastava održat će se na različitim lokacijama u gradu Krku, također u Opatiji sv. Lucije u Jurandvoru, u Vrbniku, na Sv. Marku te na otoku Cresu. U sklopu kulturnoga programa održat će se u Vrbniku projekcija filma „Ze zidi i z kulun obgrajen“ autora Petra Trinajstića o vrbničkoj pjesnikinji Mariji Trinajstić Božić.

 

Organizator Škole je Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori uz potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Krka, Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Grada Krka.

FOTO: PIXABAY