Barbara Grgić

Patnje mladog studenta

Nemrem

Na faksu si. Nemaš vremena, nemaš partnera, nemaš socijalni život. Sve je to u redu.

Svi misle da je studentsko doba najbolje doba života. I uistinu jest kad se izuzmu neprilike koje ti to vrijeme pokušavaju sabotirati. Poput svakodnevnih nedaća. No, ako se naučite nositi sa svakodnevnim neuspjesima, s vremenom ćete shvatiti da oni ne pretjeruju kada kažu da je studentsko vrijeme najljepše.

Nemam vremena

Dan traje 24 sata. Da, upoznat si s tom činjenicom, ali i dalje ti se čini da ne stigneš sve napraviti. Ne čini ti se, jednostavno je tako. Daj da demonstriram. 6:00. (Dig-dig-gig) Ustaj sine, fakultet zove. Dao bi sto Amerika za još sat vremena sna, ali imaš obvezno predavanje u 8:00 na koje jednostavno ne smiješ zakasniti. Da stvar bude gora, živiš na drugom kraju grada. Na brzinu opereš zube, obućeš prvo što ti padne pod ruku (a da je čisto, jer nisi imao kad razgrnuti robu) i uputiš se na faks. Ne bi to bilo to kad bi tramvaj došao na vrijeme pa se smrzavaš na stanici 5-6 minuta koje se čine kao vječnost. Ne dođe tramvaj koji trebaš pa uđeš u taj prvi, čisto da ponovno počneš osjećati nožne prste. Jutro u tramvaju je gužva u 16ercu, a od tog stiskavca smršaviš 2kg. Konačno uđeš u tramvaj koji trebaš i onda se još malo stišćeš s ostatkom ekipe.

Na faks si stigao nakon dva sata jahanja po tramvajima. Uzmeš onu kavu s automata koja ti je jedini izvor radosti kako bi mogao preživjeti to nesretno predavanje. Rupa između predavanja. Predavanje. Rupa. Seminar. Odeš u menzu da konačno dođeš sebi. Ponovno dva sata jahanja do kuće. Druga si smjena u kafiću. Ženske pet minuta razmišljaju hoće li uzeti Sensation Asia ili Africa. Najradije bi ih bespovratno lansirao i u Aziju i u Afriku! Sad bi ova druga punila mobitel za šankom. Onom trećem nisi donio 0,3 nego 0,5. Zatvaraš kasu, brojiš novac. Zezneš se u brojkama pa brojiš ponovno. Dolaziš kući, ne znaš kako se zoveš. Počneš spavati, nešto si zaboravio. Naviti alarm. I živjeti, u međuvremenu. Pouka je – kao student, još pogotovo ako radiš – vrijeme ti je najljući neprijatelj (skoro kao žilava pohana svinjetina u menzi) i proći će dosta vremena dok se ne sprijateljite. No, jednom će i to biti moguće. Samo se nemoj previše nervirati ako ne ide sve po rasporedu.

FOTO: Quickmeme

Nemam partnera

Konačno upoznaš osobu svojih snova na nekom derneku u domu. Ona je zabavna, ambiciozna, ne komplicira previše i život joj se ne vrti oko Igre prijestolja (koju nikad nisi odgledao do kraja jer opet – nemaš kad), ali onda se sjetiš da to nikad ne bi uspjelo jer, baš to – nemaš vremena. Kad spojiš faks i posao, pridodaš nešto simblično društvenog života, tu nema mjesta i za ljubavni život. Ni sasvim mala rupa nije dovoljna da se ušulja u tvoj pretrpani život. I to je jednostavno tako. Nešto ili netko mora ispaštati. Ako studiraš, radiš i malo izlaziš – to će biti partner. Ako studiraš, izlaziš i imaš partnera – to će biti tvoj novčanik. Ako radiš, izlaziš, imaš partnera, a fakultetske obveze zapostavljaš – reci bok parcijali. Ako kojim slučajem uspiješ sve to, postoji vrlo velika vjerojatnost ili da si svemogući Bruce ili da ne spavaš ništa. Tako da, ako nemaš partnera, sve je u redu s tobom, samo što gospodin ili gospođica savršen/a nije trenutno u planu.

IZVOR: Frabz

Nemam para

Ekipa bi van za vikend. A i ti bi jer se ne sjećaš kad si se zadnji put nečim nagradio. Ističe ti tarifa na mobitelu. Trebaš platiti dom, nedajbože stan. Trebaš platiti pokaz jer nemaš muda za šverc komerc. A uz to bi se nekad počastio filmom ili koncertom. Kako to sve isfinancirati? Kako doći do besplatnih ili barem karata s popustima? Aj'mo redom. Možeš izaći vani s ekipom, ali to ne mora biti neki skupi kafić ili klub. Uvijek postoje kafići u kojima se možete odlično provesti po povoljnim cijenama. Raspitajte se malo, proguglajte. Ako ništa, uvijek možete ostati u domskoj sobi i ispijati Vranac nakon kojeg ćete sutra imati glavobolju, a nigde aspirina. Pronađi si neku tarifu koja će zadovoljiti tvoje potrebe. Koristi Wi-Fi gdje god možeš. Barem je sada dostupan posvuda, a pogotovo na fakultetu. 100 kuna koje mjesečno trebaš izdvojiti za pokaz iz svog, ionako skromnog studentskog džepa, nije malo. Ako si uspješan u švercanju i ne može ti nitko ništa jer si jači od sudbine, bravo za tebe. Ali ako nisi uspješan, goodbye, Mažuraniću. Počastiti se filmom ili koncertom, nije nemoguće, samo se trebaš snaći.

Ništa mi ne ide od ruke

Utekao ti je tramvaj. Kiša lijeva kao iz kabla i sve ti je ušlo u cipele u kojima ćeš biti čitav dan. Zaboravio si napuniti pokaz pa moliš šest zdravomarija do faksa. Nema kave na automatu. Nisi prošao kolokvij. U menzi zabunom uzmeš lazanje sa sojom. Još šest zdravomarija do kuće. Na poslu u kafiću fali 6,99 kn baš u tvojoj smjeni. Dođeš kući iznerviran, upališ svjetlo i rikne ti žarulja. Zašto baš ja? Hoće li mene ikad išta krenuti? Hoće. Obećavam. 

A šta da radim (kada odu prijatelji moji?). Kao prvo, prestani očajavati. Nećeš propasti (nije ni Doris Dragović) ako si trenutno najveći baksuz na svijetu, a neće ni svijet propasti. Prestani gledati stvari s negativne strane. Prestani se živcirati za svaku sitnicu. Reci ne svemu što ti nije po volji (samo nemoj šefu). Napravi plan. Napiši prioritete i prekriži sve što stoji na putu da ih ostvariš. S vremenom će se stvari početi slagati same od sebe. Jednostavno, trebaš imati plan i biti ustrajan u namjeri da ga ostvariš. Da je student biti lako, student bi bio svatko. Stoga, snađi se, druže, i sretno!

Komentari na članak

Vezani članci

Ispunjavanje obrazaca

HZZ raspisuje natječaj za studente

Natječaj za zapošljavanje studenata u Njemačkoj za vrijeme ljetnih praznika

Zapošljavanje traje do najviše tri mjeseca tijekom ljetnih praznika u 2014. godini, a prijaviti se mogu svi zainteresirani redovni studenti sveučilišta (uključivo i visokih škola) sa dobrim znanjem njemačkog jezika.

Motorola Moto E

Litij-anodske baterije

Stanfordovci rade na baterijama za mobitele koje će trajati dulje

Istraživači sa Stanforda rade na litij-anodskoj bateriji koja će omogućiti duže trajanje baterija, a samim time i mobilnih uređaja.

Logo Kluba Zadarskih Studenata

Učlanite se u Klub zadarskih studenata

Brucošijada zadarskih studenata

Svi oni koji žele postati članom Kluba ili obnoviti članstvo za ovu godinu, pozvani su u četvrtak, 24. listopada, na druženje u prostorijama Kluba s početkom u 19 sati, a osim u četvrtak, učlaniti se možete i u petak prije brucošijade.

1

Podrška u studiranju

Osječko sveučilište nudi rješenje za „Patnje mladih studenata“

Prijavite se na radionice za lakšu borbu protiv svakodnevnih studentskih izazova koje će provoditi Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Ivo Josipović

Intervju za Jutarnji

Ivo Josipović o visokom obrazovanju u Hrvatskoj: obrazovni sistem treba mijenjati, a neki studiraju samo zbog iksice

Predsjednik Ivo Josipović dao je intervju za Jutarnji, u kojemu je izrazio svoje stajalište o sadašnjem ustroju obrazovnog sistema, manjku u sistemu Bolonje, plana tržišta rada nadležnih sveučilišta i Ministarstva, kao i o problemu prvostupnika koji nisu pripremljeni za rad, odnosno ne nude im se mogućnosti.