Lucija Adžić

Muke po studentici rođenoj u ispitnom mjesecu

Inzinjer nicega

Pogodite 'ko ima kolokvije ubrzo. Pogodite 'ko ima rođendan ubrzo. Pogodite 'ko neće učiti. No birthday party November.

Čokolade, čarape i čkolokviji. Za svaki rođendan dobijem čokoladu, čarape i kolokvije. Znaju moji da mi se ledi krv u nogama i pri samoj pomisli na štrebanje. A imam i slabu cirkulaciju. Najdraže su mi one flufaste, mekane koje ne želim skinuti sa sebe. Ponekad dobijem i čokoladu. To je super jer mi uvijek padne šećer dok učim. Nekoliko sam puta dobila gel za tuširanje. Odličan poklon jer se uvijek preznojim kad vidim koliko je skripta debela. Za zadnji rođendan dobila sam novčanik da u njega mogu lijepo spremiti sav novac koji nemam za printanje literature.

Prvi kolokvij na prvoj godini trebala sam pisati na svoj rođendan. Nisam izašla. Na drugoj godini morala sam predati seminar kojem je literatura bio, između ostalog zanimljivog štiva, poslovnik Vlade Republike Hrvatske. Kolokvij je bio koncipiran kao mini obrana seminara. Valjda nas žele pripremiti za obranu diplomskog… Misle da ćemo stići do toga, ha! Deset minuta razgovarala sam s profesoricom kreštavog glasa i j****o dobrog side cuta. Na trećoj je, fala Bogu, rođendan pao u subotu. No, to je pak značilo mamuran vikend i korpa učenju. Preskočila sam sljedeći kolokvij i kupila si kartu za RR. Rujanski rok, štreberu.

Ove godine nova ploča. Izići ću na sve kolokvije i sve ću položiti iz prve. Ozbiljna sam. Diplomski je nova prilika za zaj… za ostvarit svoj puni potencijal. Pa dobro, imam dva kolokvija, al' su stvarno teški predmeti. Ima tu posla. Za jedan skripta ima 70 stranica, za drugi 16. To je cca 100 stranica koje moram znat' k'o vodu pit'. Ali stignem ja to do drugog tjedna, ima dana.

Ili ne?

Počela sam učit', aka, pročitala desetak stranica, dosta za danas. Polako, ali sigurno. Ide to meni. Ionako je to predmet koji mogu svojim riječima pisati. Jest da je literatura dosta zahtjevna, ali, ako nakon četiri godine ne znam da mediji ne utječu na ljude, neću znati nikada. To što se poistovjećujem s Inžinjerom ničega ne znači da ću zbog njegovog statusa ići na kavu umjesto na Figure političkog diskursa i tako biti zakinuta predavanja o rimi, metaforama i metonimijama. E neću. Ići ću u menzu na ručak.

Evo pišem kolumnu, a skripta lijevo od mene, na suprotnom kutu kauča. Čeka na novu rundu i revanš. A ja razmišljam je li bolje otići doma ovaj vikend i feštati, pa opet doma za rođendan i feštati ili se prihvatiti literature dok nije kasno… Nisam slavila sa starim prijateljima valjda još od šesnaestog ili sedamnaestog.

Ma, ima rokova. Društvo je najvažnije.

Komentari na članak

Vezani članci

Niki Lauda

NA DANAŠNJI DAN

Niki Lauda – zanimljivosti iz života trostrukog svjetskog prvaka i poduzetnika

Na današnji je dan rođen Niki Lauda, bivši vozač Formule 1, trostruki svjetski prvak koji se samo šest tjedana nakon teške ozljede vratio natjecanju.

H8

Program Kinolektira

Kino Europa slavi 92. rođendan uz besplatnu projekciju kultnog hrvatskog filma

Film će biti prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana Kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma.

1

Na današnji dan

Životni put Augusta Šenoe – od njemačkoga sina do „najzagrebačkijega" pisca

Na današnji je dan rođen August Šenoa, „otac" nekolicine najdražih nam likova Šenoina doba. Prisjetimo se velikoga imena hrvatske književnosti na 178. obljetnicu rođenja.

Radio Televizija Zagreb

Na današnji dan

HRT slavi dva rođendana

Današnji datum ima dvostruko značenje za HRT – Hrvatski radio slavi 89., a Hrvatska televizija 59. rođendan.

Hemingway

Na današnji dan

Rođendan autora čiji su burni život i stvaralaštvo prerasli u legendu

Nobelovac, vrhunski pisac i novinar te ikona američke kulture 20. stoljeća samo su neke od titula koje krase Ernesta Hemingwaya, čovjeka koji se rodio na današnji dan 1899. godine.