Luka Basa

Jedino turisti ostave više izmeta od studenata

https://www.pexels.com/photo/woman-walking-on-pathway-while-strolling-luggage-1008155/

Kad studenti izađu i počiste govna za sobom, stižu turisti kojima se pak nude primamljiviji uvjeti od onih koji su na raspolaganju studentima. Pod primamljivije uvjete ulazi i nešto povoljnija cijena za nekoliko dana ili tjedana odmora. Okej, legitimno. Ako možeš zaraditi, khm, opelješiti, tko ti brani. 

Nije naročito nova vijest da su splitski studenti opet završili na ulici za vrijeme ispitnih rokova jer su najmodavci krenuli maziti brčiće i trljati ruke zbog turista. Ako zbog nečega u ovoj državi trebamo plakati, onda je to zbog vlastitog mentaliteta. Pred ljeto dobar dio Hrvata krene lizati gornju usnu razvučenu u slatki osmijeh zbog činjenice da će, kako se kaže, opelješiti turiste. Stvarno moraš biti budala ako dobar dio godine živiš s mišlju kako jedva čekaš ljeto da nekog opelješiš. Možda je budala preblaga riječ. Nije ni bitno. 

Nije naročito nova vijest i da rekonstrukcija Studentskog doma Bruno Bušić nije gotova. Useljenje je, kažu, planirano za 1. veljače 2020. godine Navedena činjenica predstavlja problem za 400 studenata koji bi krov nad glavom tijekom akademske godine pronašli u domu, a do tad se moraju boriti s traženjem stana, većim troškovima i tako dalje, da ne nabrajam.

Okej, složit ćemo da se da svaki građanin RH ima pravo i slobodu sa stanom u svom vlasništvu raditi što hoće i iznajmljivati ga kome hoće. Nećemo osporavati tu činjenicu, da ne bi bilo diskriminacije. Isto tako, svaka osoba, pa i student, ima pravo odabrati stan koji želi i koji odgovara njegovoj/njenoj ili platežnoj moći roditelja. Plus, dodajmo one odredbe i dogovore oko datuma useljenja, iseljenja i slično. 

Situacija na polju iznajmljivanja nekretnina i nije nešto bajna. Svakakve stanove, kuće i sobe možete naći na tržištu, kao i svakakve preuveličane cijene za njih. S tim smo se možda već i pomirili, pa se zna dogoditi da živiš u najvećoj rupi, a plaćaš je kao apartman u Monacu. Jebiga, niste ni zaslužili bolje, često nam znaju dobaciti. Ajd' neka bude tako. Iste te, već spomenute nekretnine i njihove preuveličane cijene, možete pronaći na raznim internetskim stranicama tijekom sezone kako se iznajmljuju turistima.

Kad studenti izađu i počiste govna za sobom, stižu turisti kojima se pak nude primamljiviji uvjeti od onih koji su na raspolaganju studentima. Pod primamljivije uvjete ulazi i nešto povoljnija cijena za nekoliko dana ili tjedana odmora. Okej, legitimno. Ako možeš zaraditi, khm, opelješiti, tko ti brani. 

Znate li tko ostavi veća govna za sobom od studenta? Turisti. 

Znate li tko čisti govna turista nakon sezone? Studenti. 

Nakon famozna tri mjeseca stan u koji se planiraš useliti na početku nove akademske godine možeš pronaći u lošijem stanju od onoga u kojem si ga ostavio. Ajd' neka i to bude tako. Čitajući ovih dana razne komentare i reakcije na zamjenu studenata turistima, možemo zaključiti kako se studenti smatraju građanima drugog, trećeg i tko zna kojeg reda. Zbog činjenice da su izgeneralizirana bagra koja troši mami i tati pare i hladi onu stvar na fakultetu.

Ta je bagra budućnost ove države. Budućnost za koju se baš ne izdvaja neki poseban napor u unaprjeđivanju standarda. Ne treba se, stoga, čuditi što mladi percipiraju Hrvatsku samo kao mjesto rođenja i smrti, dok će sve ono što ide između proživjeti i obaviti negdje gdje ih neće šutirati kao loptu.

U cijeloj priči oko izbacivanja studenata i primanja turista jedini tko je pokazao minimum empatije i nešto pokušava napraviti jest Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, koji je uputio dopis županu Splitsko-dalmatinske županije u nadi pozitivnog rješavanja situacije. Sveučilište boli đoka, a zašto bi ih i bilo briga. Bitno da platiš ECTS-e i ostale namete tijekom godine. Grad i iznajmljivače također. A zašto bi i njih bilo briga. Turisti će im svakako ostaviti više para i govana tijekom tri mjeseca nego studenti tijekom cijele godine. Sad kad smo shvatili da svatko gleda svoju guzicu i priliku da tijekom ljeta zgrne što više novčića koje neće znati rasporediti narednih osam, devet mjeseci do nove sezone, ostaje nam jedno veliko ništa.

Možda nismo najbolji na svijetu, ima nas svakakvih. Generalizacije, mentalitet, i pasivnost institucija kada su u pitanju mladi ljudi u Hrvatskoj polako, ali sigurno uzimaju maha. Ajd' neka i to bude tako. Neka nama turista, nisu toliko loši. Neka dođu u Hrvatsku na nekoliko mjeseci, a mlado stanovništvo neka ode iz Hrvatske za cijeli život. I čestite splitskom sveučilištu što je postalo dio saveza Europskih sveučilišta. Treba jačati mobilnost studenata i zaposlenika. Možda s ulice nešto i nauče. 

Komentari na članak

Vezani članci

Spektar novčanica

Financijska podrška

Ministarstvo turizma sufinancirat će 381 stipendiju za učenike i studente

– Program Stipendija jedna je od mjera kojima planiramo rješavanje izazova koje donosi naš dinamičan turistički sektor u vidu konstantnog rasta i s njime povezanim dodatnim potrebama za radnom snagom. – rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Kantuni 2017

Kulturno-turistička manifestacija

Provod je zagrantiran u šetnji „od kantuna do kantuna“ na Rabu

– I što vam onda preostaje drugo, nego od 25. kolovoza doći na Rab, doživjeti Kantune i ponijeti najljepše uspomene s jedinstvenih lokacija starog grada. – poručuje Vedran Galić ispred G.A.D. produkcije.

Istrian Tourism Competition

Studentsko natjecanje

Iskoristi zadnji trenutak za prijavu na „Istrian Tourism Competition”

Ovogodišnje izdanje „Istrian Tourism Competitiona” obuhvaća četiri poslovna slučaja, a nagradni fond iznosi 10 000 kn. Za prijavu je dovoljno poslati životopis do 23. svibnja.

Studenti Bernaysa

Iskorak najmlađeg hrvatskog visokog učilišta

Bernays predstavio najinovativnije studije turizma u Hrvatskoj

– Nakon što smo našim studijskim programima dali snažan doprinos kvaliteti tržišta komunikacija, odlučili smo napraviti iskorak u studije turizma, područje gospodarstva kojem je u Hrvatskoj prijeko potreban vrhunski educiran kadar. Želimo biti dio rješenja za ključni problem hrvatskog turizma, nedostatak kvalitetnog kadra, što vjerujem da ovim najmlađim i sigurno aktualnim potrebama najprilagođenijim studijskim programima možemo postići. – rekao je dekan Bernaysa.

Kosi toranj u Pisi

Na današnji dan

Kosi toranj u Pisi otvoren za javnost

Ako još niste posjetili Kosi toranj u Pisi i snimili fotografiju na kojoj ga podupirete da se ne sruši, imate vremena, stručnjaci tvrde da je toranj siguran još najmanje tri stoljeća.