Varšavska epopeja

I Grdović bi bio posramljen pored erasmusovaca

M.G.

Bila sam uvjerena kako sam sasvim solidna cugerica. Sve dok se nisam upoznala s vrstom „Homo Erasmusus vulgaris". Ako ih se uopće može nazvati ljudima.

Francuzi imaju poslovicu pijan kao Poljak. Legenda kaže kako su nakon jedne bitke 1808. godine preživjeli iz postrojbe pod zapovjedništvom baruna Jana Hozietulskog bili u povorci ispred Napoleona. Francuski generali, ljubomorni na poljske vojnike, poručili su Napoleonu kako oni ne zaslužuju takvu čast. Na to im je jedan od najvećih (ne doslovno najvećih, sirotan je bio visok oko 1,69) vojskovođa u povijesti uzvratio: Il fallait être saoul comme un Polonais pour accomplir cela, što znači: Onda gospodo, budite i vi pijani kao Poljaci. Čini se da se mnogi građani spomenute istočnoeuropske države i dandanas povode tom poslovicom zbog čega je od 2001. godine konzumacija alkohola u zemlji porasla za oko 30%, dok u drugim državama Europske unije taj broj opada. Kako i ne bi postotak bio u stalnom porastu, kada je Poljska jedna od zemalja u Europi s najjeftinijim alkoholom.

Zbog jeftinog alkohola, nerijetko se dogodi da uočite vidno alkoholiziranu osobu u Poljskoj. Ova zemlja pruža izvanredno iskustvo poput vožnje izriganom noćnom linijom za Dubravu, s time da se navedenom linijom ovdje vozite cijeli dan, čak i kad niste u busu. U ovoj zemlji ne trebate koristiti Facebook kako biste škicali što se nalazi na stranici Slavorum jer Game of Slavs prizore imate oko sebe u 3D svijetu. S time da malo tko squata jer su mnogi previše devastirani za to.

Pored lokalnih primjeraka alkosa, imam priliku uživati i u onim primjercima s Erasmusa. Kada god pomislite da ste propali slučaj ili ako vam majka kaže da trebate na odvikavanje, dođite u Poljsku, momentalno ćete se osjećati bolje. Moj je orden za uživanje u alkoholu i partijanju ovdje izblijedio jer sam okružena profesionalnim poljskim alkoholičarima s puno godina staža te s erasmusovcima koji žive kao da su na petomjesečnom maturalcu. I Mladen Grdović bi se posramio.

Unatoč tome što sam istinski ljubitelj alkohola i što se volim hedonizirati, u ovakvom okruženju odlikovana sam party pooper ordenom, onaj party animal orden prohujao je s vihorom (s Vigorom nije prohujao, tu se ipak piju sofisticiranije vodke). Ne izlazim svaki dan poput erasmusovaca i time se automatski ispada iz igre s obzirom na to da većina ljudi ne zna o ičemu drugome pričati, nego o tulumima. Da stvar bude gora, dojmovi su im svaki dan isti. Pa koji vrag onda idete svaki dan u iste klubove i trošite pare kad znate kako će vam biti?

Zamislimo da je ovo američka tinejdžerska serija sudeći po iznesenim mislima i po tome kako me neki na Erasmusu gledaju, ja bih bila štreberica s aparatićem koja je platila dostavljaču novina da ide s njom na prom dance jer nitko drugi ne želi s njom. Neslužbeni moto Erasmusa je: Pij do iznemoglosti, izlazi, skupi više mužjaka i ženki nego što je Nadan Vidošević skupio umjetnina. Brine li me to što se ne uklapam u Erasmus đir? Pa i ne baš. Nije mi do toga da svaki tjedan izlazim u iste klubove (drugo je izlaziti svaki dan u Sidro gdje znaš da će ti svaki dan biti doživljaj života) kada mogu te novce uložiti u putovanja i u izlaske u klubove koji neće biti predvidljivi poput ovih.

Nadalje, možda će se nekima činiti kako sam protiv alkohola. Jok. Alkohol je neodoljiv stimulans koji nas pretvori u Freddyja Mercuryja na pozornici, dok smo u stvarnosti kopija Vitasa iz Gornje Cjepidlake (ovo mjesto uistinu postoji, da ne bi bilo zabune). Alkohol budi u nama elokventnu osobu, čak i kada smo nepričljivi poput Raja Koothrappalija iz Big Bang Theory kada se nađe u blizini žena. Međutim, otužno je kada odeš na razmjenu i bacaš pare na alkoholne blackoutove. Investiranje u zaborav #japijemdazaboravim. Alkohol bi trebao biti stimulirajući, ne razarajući.

Vjerujem da ćete mi oprostiti zbog nadolazećih patetičnih floskula o životu. Hvata me ponekad blagi proljev od nekih life coaching izljeva, a sad i sama bacam neke izlizane rečenice. Ipak, moram ih izbaciti iz sebe, jače je od mene. Ako idete na Erasmus, uživajte u svakoj sekundi i nabacite carpe diem stil života, ako već niste prije. Međutim, nemojte si dozvoliti da vam definiciju zabave kroje drugi i da se zbog pritiska drugih svaki dan zabavljate na isti način. Lako je upasti u monotoniju, a da tog ne budemo ni svjesni. Uz to, recimo ne bacanju para na pretjerano ubijanje u alkoholu. Fino je začiniti dan s malo alkohola, ali još ljepše se sjećati divnih trenutaka. Recimo ne alkoholnoj amneziji, nitko ne želi imati sjećanje Luke Modrića

P. S. Dok sam pisala ovo, ekipa iz doma pozvala me u jedan od spomenutih klubova u koje se hodočasti svaki dan. Na kraju sam završila vani (kakav licemjer piše ovaj tekst, katastrofa). U svoju obranu, izlazak u klub koji drugima predstavlja rutinu, meni je bio izvanredan jer sam pričala sa zanimljivim ljudima, sprdala se s ridikulima i nabacila čagicu kao da plešem solo u spavaćoj sobi s češljem u ruci umjesto mikrofonom. Da se izvučem iz govana u koje sam samu sebe uvalila ovim priznanjem, zaključit ćemo samo jednu stvar. Kako smo ono rekli? Fuj monotonija. 

FOTO: Facebook
 

Komentari na članak

Vezani članci

Razmišljanje

Josip Maslov

WC školjka vs. Judith Reisman

Koja je poveznica između znanstvenika, Judith Reisman, wc školjke i zetovaca? Pročitajte u novoj kolumni Josipa Maslova.

Open'er, Poljska

Glazbeni festival u Poljskoj

Poznati novi izvođači na Open'er festivalu

George Ezra, Michael Kiwanuka i The Kills samo su neka imena ovogodišnjeg izdanja Open'er festivala u Poljskoj.

Putovanje

Mobilnost studenata

Sve o Erasmusu iz prve ruke – u Stablu znanja

– Da za iskustvo života. Puno da stoji uz pojam Erasmus, a ako te samo riječi nisu dovoljno uvjerile, imaš priliku sve čuti vlastitim ušima. Za vrijeme Erasmus daysa, koje je pokrenula Agencija za mobilnost i EU projekte, u cijeloj Hrvatskoj možeš čuti više o tom velikom pokretu koji ti omogućuje niz prilika. – poručuju iz ESN-a Zagreb.

Najluđi rokeri - Sid Vicious

Seks, droga i još malo droge

FOTO: 10 najluđih rock-zvijezdi

Cijela ta rock-kultura ispresijecana je mitovima i legendama tako da ni sve ove anegdote vjerojatno nisu sto posto istinite, ali su sigurno zanimljive. Također, treba napomenuti da „prekršaji“ ovih glazbenika variraju od običnog pišanja i povraćanja po pločniku pa do višestrukih ubojstava, ali i to je potrebno staviti u vremenski kontekst jer nešto što se smatralo bizarnim u šezdesetima, danas je gotovo normalno.

Cheers Darling

Josipa Miković

Kako se ponašaju studenti i studentice u izlascima

Neki studenti žive za vikend. Čekaju taj trenutak kada će izaći van i malo se opustiti. Ali što se točno dogodi kada se studenti malo opuste i riješe stresa?