Luka Basa

Dupe ženu krasi, a tortu orasi

Ken i Barbie

Kad već spominjemo sport i seksizam, nije na odmet istaknuti simbiozu navedenog dvojca i medija. Uzmimo za primjer svako muško nogometno prvenstvo. Tijekom prvenstva, ako se spomenu žene, riječ je o najprimitivnijoj seksualnoj objektifikaciji.

Naslov ovog teksta tipičan je primjer seksizma koji kruži društvenim mrežama. Uz emoji kojem idu suze od smijeha, navedena rečenica, često potkrijepljena prikladnom fotografijom i tako uobličena u objavu, prikupi do nekoliko tisuća komentara. U komentarima, eto, svi crkavaju od smijeha. I tako u krug.

Tko bi rekao da Hrvati mogu toliko crkavati. Od smijeha.

Tko bi rekao da je jedan mali, planetu nebitan narod toliko ignorantan po pitanju seksizma? Toliko podrugljiv. Možda je u tome kvaka. Planetu nebitan.

Rijetko se osvrćem na događanja u svijetu sporta. Jedan sportski (ako se tako može nazvati) debakl dogodio se nedavno, kada je iz usta jednog nogometaša izašla rečenica dođi da te j*bemo. Upućena je, naravno, sutkinji koja je nastup dotičnog prijavila, a opaska je navedena i u službenom zapisniku utakmice. Ne bi to bilo problematično da je upućeno muškarcu, kažu planetu nebitni Hrvati. Čuj to, ipak ne bi pomislili da je možda peder? Valjda je danas sportski p**ebati suca nakon utakmice, a oni baš vole kad im igrači dobace takvo nešto, uzimaju to kao kompliment. A sutkinja? Sutkinja je po staroj narodnoj izazvala takav neprimjeren komentar. Čime, zviždanjem nogometašima? 

Kad već spominjemo sport i seksizam, nije na odmet istaknuti simbiozu navedenog dvojca i medija. Uzmimo za primjer svako muško nogometno prvenstvo. Tijekom prvenstva, ako se spomenu žene, riječ je o najprimitivnijoj seksualnoj objektifikaciji. U člancima su imenovane kao vlasnice najboljih dijelova tijela koja su prekrivena kockicama. Nisu obožavateljice sporta, one, čujte, služe kako bi uljepšale poluvrijeme, pauze ili izrovani stadion. Ako neka od njih, ne daj Bože, ima diplomu, sigurno ju je dobila preko biiip.

Prije 13 godina jedan je britanski tabloid, u očitoj lijenosti svojih novinara, profurao naziv WAGs (wives and girlfriends) koji su iskoristili kako bi imenovali i opisali supruge i djevojke nogometaša. Nije dugo trebalo da se i hrvatski mediji pridruže malograđanskom trendu i krenu sa sastavljanjem lista najseksi, najpopularnijih ili WAGsica s diplomama. Tako Petra Petrić, supruga nogometaša Pere Perića, nije dip. ing. građevine već WAGsica (titula i zanimanje).

I dok u Lijepoj Našoj ne pridajemo preveliku pažnju svemu onome što se događa najviše na internetu i društvenim mrežama, a potom se reflektira na ulice i u domove, u Francuskoj na primjer dodatno nastoje iskorijeniti svaki oblik seksizma u društvu pa je Marlene Schiappa, ministrica za ravnopravnost spolova, osmislila zakon koji predviđa novčanu kaznu za prekršaj uličnog zlostavljanja i seksističkih komentara. Ako se pitate koliko je domaćih medija prenijelo tu vijest, brojka je poražavajuća. Oni koji jesu, osjetili su se pozvanima preispitivati istu. U međuvremenu kažnjavanje neprimjerenih komentara na internetu u Hrvatskoj i donošenje zakona o istom postaje tema o kojoj raspravljaju zaposlenici kojima je posao vođenje društvenih mreža osvrćući se na poslovanje, takozvani reach i kršenje njihovih prava. Tema koja ostaje na praznim riječima i obećanjima.

Da ne ostanemo uskraćeni za malograđanske komentare i opaske svako toliko se pobrinu i osobe iz javnog života. Gradonačelnik Bandić, najpoznatiji recidivist kada su u pitanju seksističke opaske, još nije sankcioniran za svoja brojna (ne)djela. Ako ga nisu kaznili za gore stvari, zašto bi za ovo?! Sve opaske dotičnog gospodina poistovjećujemo s humorom, jer, pazite, najlakše se zajebavati i biti humorističan kada su u pitanju žene. Ako ćemo o komičnosti, dozu antitijela nisu primili i administratori stranice Knjižnice FFZG-a objavivši vic o filovanju, koji bajdvej ne da nije humorističan, već krajnje degutantan i periferan, posebice kada uzmete u obzir činjenicu da ga je u čarobnu kutiju viceva ubacio netko od studenata.

Tko je kriv? Eva? Zmija? Majka priroda? Žena. Jer je gola šetala po Rajskom vrtu. Nije obukla duge hlače već suknju. Jer nije skuhala ručak, a bila je kod frizera i ima novu frizuru. Jer je ofarbala kosu u plavo. Jer ima obline. Jer se fotka s oslikanim kockicama po tijelu. Jer si daje za pravo da bude sutkinja u muškom nogometu. Jer ima piskutav glas. Jer tisuću drugih razloga koji se potkradu u svakodnevnim opaskama koje ćemo čuti i vidjeti na asfaltiranoj ili digitalnoj ulici, na zelenoj travi izrovanoj muškim kopačkama, u žutim, crnim i crvenim medijskim formatima. Kriva je. Na vješala s vješticom! 

Komentari na članak

Vezani članci

Oh god why

Sorbus Aucuparia

Ili sam ja budala ili su oni šupci

Tako sam se neki dan, dok sam kosila svoj predivni travnjak pun vodene djeteline, prisjetila situacije u kojoj sam pred cijelim susjedstvom primila flisku od malog dječaka jer sam mu stavila čičak u gaće. Da se odmah razumijemo, imala sam šest godina i mali je provocirao. Tada još nisam znala za tehniku '"vrhom noge u soft spot".

FOTO: Barbara Boltiš/ Komuna

Simpozij na Hrvatskim studijima

Na Kampusu Borongaj raspravljalo se o položaju žena u medijima

U organizaciji Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna održan je 9. simpoziji na Hrvatskim studijima na temu „Žene u medijima“.

News

Financijska potpora

Postani perspektivna stipendistica belgijskog fonda za kvalitetno novinarstvo i stani na kraj „lažnim vijestima"

Mlada si žena, željna istraživanja i praktičnog novinarskog iskustva, a nedavno si završila diplomski studij? Ne prođe ni dan da ne maštaš o pokretanju i razvoju kvalitetne profesionalne novinarske karijere? Onda bi možda baš odaziv na ovaj poziv mogao označiti početak tvoje blistave novinarske budućnosti na ozbiljnoj europskoj medijskoj sceni. 

Feminizam Barbika

Katarina Jukić

Zašto nam je feminizam još uvijek potreban?

Ovo nisu vremena za opuštanje i moramo biti svjesne da nam neki budući vladajući, nažalost, mogu ugroziti naša prava i slobode.

Otkrijte zašto je rad žena složeni društveni fenomen

Ciklus predavanja "Mala škola sociologije"

Otkrijte zašto je rad žena složeni društveni fenomen

Valerija Barada održat će predavanje o uključivanju žena u plaćena zaposlenja. Kroz provedena istraživanja prikazat će kako su žene sustavno usmjerene na zanimanja koja donose manje naknade.