Luka Basa

Cukerberže, dokle špijunaže?

Mark Zuckerberg

I stvarno jesmo glupi. Svi odreda. Kažu da je povijest učiteljica znanja. Šteta što nam je gradivo o špijuniranju kroz povijest tako lako promaknulo. Šteta što smo se navikli i pustili da čudaci ulaze u naše WC školjke. 

Facebook i njegova braća i sestre su opet roknuli. Ne brojim više te padove i ponovna dizanja iz pepela srušenih servera ili ne znam ni ja čega. U Hrvatskoj je vijest o padu i ponovnom podizanju tri društvene mreže okarakterizirana kao prijelomna. I svima nama smrtnicima, korisnicima istih, se stvarno pad prelomio preko leđa. Skoro smo se ugušili za nedjeljnim ručkom. Skoro. Iiiii nakon nekoliko sati očaja i plakanja pred punim tanjurom, MOGLI SMO ODAHNUTI. Mogli smo, jer je sve proradilo. Gle ti vraga, ipak se sve nije srušilo kao u pjesmi grupe Jinx.

Naživcirali smo se, zavaljali par psovki preko jezika i oplakali. Sve to zaboravili, pojeli ručak i bezbrižno nastavili listati po društvenim mrežama i internetu. No, zapitate li se ikad je li sve to toliko naivno i bezazleno? Svjedočili smo raznim malverzacijama s Facebookom, a navodno čak i od strane cijele skupine ljudi koja stoji iza njega. Nedavno je također bila riječ o ekscesu koji je zahvatio milijunski broj korisnika prilikom čega su otkrivene lozinke, podaci i sve ostalo što skrivaju ili  ponosno pokazuju. Iluzorno je očekivati da će društvene mreže štititi vašu privatnost. Dapače, svijet i Facebookov tim boli đokica. Ako ti kao korisnik nećeš brinuti o svojoj privatnosti, nećemo ni mi. Uz to, još ćemo te malo pratiti i uvaljivati oglase ovisno o sadržaju kojeg pretražuješ na društvenoj mreži i izvan nje. 

U Hrvatskoj Facebook broji 1,9 milijuna korisnika i jedan je od vodećih kanala za oglašavanje. Riječ je o aktivnim korisnicima koji pripadaju dobnoj skupini od 25 do 34 godine I zaista, kada malo bolje pogledate, na svakom koraku dok listate naslovnicu ćete naići na oglas/e. Možda im početno nećete pokloniti nužnu pažnju dok na iste ne naiđete 50 puta u jednom i 150 u drugom danu. Dok god ne klikneš na isti (a onda bi se brojka mogla povećati) ili ga petsto puta ne prijaviš, on neće nestati. Proganjat će te čak i u snovima. 

Jedan od idiota koji je sve uzimao zdravo za gotovo i smatrao bezazlenim sam i ja. Nedavno sam u bespućima interneta intenzivno tragao za savršenim ručnim satom. Moram napomenuti, da bez obzira na činjenicu što sam sve smatrao bezazlenim, određene podatke na društvenim mrežama krijem kao zmija noge. Sve te pizdarije koje ti se nude u postavkama privatnosti sam davno isključio. Očito nije bilo dovoljno. Dva-tri dana nakon što sam pronjuškao po internetu, na Facebooku su mi se počeli vrtiti sponzorirani oglasi za satove. Vjerujte, to je sve samo ne jedna velika slučajnost. Početno nisam obraćao pažnju na činjenicu da je algoritamski Hercule Poirot dobro proučio moje kretanje i želje proteklih dana, ali kako sve ono što je lijepo kratko traje, tako je bilo i s mojom naivnošću.

Nakon šokantnog otkrića kreneš pregledavati te crne postavke i sve dodatke u pregledniku koji se bore protiv reklama, kolačića i svega ostalog čime nastojiš spriječiti bilo kakav vid špijunaže. U strahu prijaviš oglas kao nepoželjan, ali on ti se i dalje prikazuje. Pa ga prijaviš ponovno i ponovno. Nakraju, kad dopizdiš programu koji obrađuje te tvoje prigovore, dobiješ neku jadnu, automatsku poruku isprike i uvjeravanja kako je sve u skladu s pravilima ponašanja zajednice. Zajednice koja jako dobro zna što ti je bilo na tanjuru kad si plakao oko rokanja servera. 

I što ćeš im onda? Ništa. Eventualno obrisati profil, ali ne i sve one podatke koje su pronicljivo skupljali o tebi. A na 1 obrisani profil dođe 350 novoizrađenih. Vjerujem da je onima koji su u sve upućeni više nego ja ovo smiješno. Možda sam previše skeptičan, al' majku mu staru u današnje vrime i triba biti. 

Uglavnom, sve vam je to nešto uvijeno, slatko i divno kao ovaj Cuker(berg), a zapravo smrdljiva kiselina frca na sve strane. I u svemu tome, što ti mogu ponuditi društvene mreže? Ništa drugo sem prazne isprike. Oprostite, dragi naši korisnici, što niste pročitali opće uvjete nagomilane u pet stranica teksta. Oprostite na propustu. Oprostite na špijunaži. Time samo želimo poboljšati vaše korisničko iskustvo. Kreirati posebne ponude za vas i udovoljiti vašim željama. Učiniti to vrijeme na internetu korisnim, zanimljivim i tko zna još kakvim. Oprostite. Što ste glupi. 

I stvarno jesmo glupi. Svi odreda. Kažu da je povijest učiteljica znanja. Šteta što nam je gradivo o poznatim špijunažama i špijuniranju tako lako promaknulo. Šteta što smo se navikli i pustili da nam čudaci, osim mozga, seciraju i izmet. 

Komentari na članak

Vezani članci

Finska zastava

Poziv volonterima

Finci traže volontere iz Hrvatske; uvjet je poznavanje društvenih mreža

Motivirani za rad i vješti u upravljanju društvenim mrežama trebaju biti volonteri koji će od veljače provesti 9 mjeseci u Finskoj kako bi ondje sudjelovali u promociji centra za mlade.

Meme

Javne Wi-Fi mreže

Što sve hakeri mogu napraviti?

Javne Wi-Fi mreže mjesta su na kojima hakeri jednostavno mogu pristupiti našim podatcima. Potrebno je više od stavljanja lozinke na Facebook da se izbjegne ovakav napad.

Internet

Internet u početcima

25 nevjerojatnih činjenica o internetu

Tko je prvi došao na ideju pokretanja interneta, kako je izgledala prva internetska stranica, što je nekad predstavljalo današnji Google te druge nevjerojatne činjenice pročitajte u tekstu.

Unfriend

Tko više ne želi biti Vaš prijatelj?

Aplikacija koja pokazuje tko Vas je obrisao s Facebooka

Nova aplikacija ipak će pratiti stanje od trenutka kada ste ju počeli koristiti, ali nažalost nećete moći saznati tko Vas je izbrisao prije nego što ste ju počeli koristiti.

Instagram_novi filteri : naslovna

Zadnje ažuriranje donosi nove filtre

Novi filtri na Instagramu

Slumber, Crema, Ludwig, Aden i Perpetua nazivi su novih filtera koje je dodao Instagram.