NA DANAŠNJI DAN

FOTO: Svjetski je dan nosoroga, štite ih i hollywoodske zvijezde

Nosorozi u divljini
Pogledaj fotogaleriju
Bijeli nosorog
Crni nosorog
Javanski nosorog
Veliki indijski nosorog
Sumatranski nosorog

Svake godine 22. rujna određen je za podizanje svijesti o ugroženosti jedne od najvećih životinja na svijetu – nosoroga. Nažalost, jedna podvrsta nosoroga već je izumrla, a samo je pitanje dana kada će na red doći cijela vrsta ako se nešto ne poduzme.

Svjetski dan nosoroga obilježava se 22. rujna od 2010. na inicijativu Južnoafričke zaklade za divlje životinje. Odmah sljedeće godine događaj je prerastao na svjetsku razinu zahvaljujući trudu i radu dviju žena, Lise Jane i Rhishje, koje su udružile svoje snage u promociji kako bi podigle svijest o sve većoj ugroženosti tih inteligentnih životinja. Ovaj globalni fenomen udružio je i zoološke vrtove diljem svijeta te razne organizacije kojima je cilj zaštita planeta.

U današnje vrijeme čak pet vrsta nosoroga, koliko ih postoji, razvrstava se u tri grupe. Prva grupa označava one koji su jako ugroženi, a to su sumatranski nosorog, koji živi na kontinentalnom području Malezije kao i na otocima Sumatri i Borneu, te javanski nosorog, koji je rasprostranjen na području nacionalnog parka Ujung Kulon na Javi. Zatim, ugrožena je vrsta također veliki indijski nosorog koji vlada područjem južnog Nepala, sjevernog Bengala te dolini Brahmaputre i u Nacionalnom parku Manas. Crni nosorog prepoznatljiv je simbol istočne i središnje Afrike. Također, kada su u pitanju bijeli nosorozi, njegovu podvrstu – sjevernog bijelog nosoroga – u divljini više ne možete pronaći, dok se južnog bijelog nosoroga još uvijek može naći u divljini na području Južnoafričke Republike.

Općepoznat podatak je da su se u zaštitu nosoroga uključile čak i hollywoodske zvijezde poput Leonarda DiCaprija, Nikite Kahn, Adama Levinea, Behati Prinsloo, Edwarda Nortona te mnogih drugih.

Komentari na članak

Vezani članci

john lennon, beatles, frontmen

Na današnji dan

Zanimljivosti o životu i smrti najpoznatijeg Beatlesa

John Lennon ostao je zapamćen kao jedan od najvećih glazbenika svih vremena, kao najpoznatiji član Beatlesa i jedan od najvećih pacifista na svijetu, a takva će slika trajati još dugo u svjetskoj pop-kulturi.

Slavoljub Penkala

NA DANAŠNJI DAN

Penkala patentirao prvu mehaničku olovku

Na današnji dan, 24. siječnja 1906. godine, Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu.

tghf

Na današnji dan

Svjetski dan knjiga: 10 preporuka za mlade

Ako se osjećate nenačitano, ovdje je popis 10 knjiga tema privlačnih mlađim generacijama kojima možete povećati svoju listu pročitanog do sljedećeg 7. ožujka, tj. Svjetskog dana knjiga.

Niki Lauda

NA DANAŠNJI DAN

Niki Lauda – zanimljivosti iz života trostrukog svjetskog prvaka i poduzetnika

Na današnji je dan rođen Niki Lauda, bivši vozač Formule 1, trostruki svjetski prvak koji se samo šest tjedana nakon teške ozljede vratio natjecanju.

Jazz, funk, R&B

Na današnji dan

Stevie Wonder – slijepi jazz, funk i soul pjevač, skladatelj i humanitarac

S 38 godina postao je još jednim članom prestižne institucije Rock&Roll Hall of Fame, a svi ga poznaju po pjesmama „Uptight“, „Part Time Lover“ te „Superstition“. Neodoljiva glazba u snažnom izražajnom vokalnom prisustvu učinila je Stevieja Wondera jednim od najpoznatijih glazbenika.