NA DANAŠNJI DAN

FOTO: Svjetski je dan nosoroga, štite ih i hollywoodske zvijezde

Nosorozi u divljini
Pogledaj fotogaleriju
Bijeli nosorog
Crni nosorog
Javanski nosorog
Veliki indijski nosorog
Sumatranski nosorog

Svake godine 22. rujna određen je za podizanje svijesti o ugroženosti jedne od najvećih životinja na svijetu – nosoroga. Nažalost, jedna podvrsta nosoroga već je izumrla, a samo je pitanje dana kada će na red doći cijela vrsta ako se nešto ne poduzme.

Svjetski dan nosoroga obilježava se 22. rujna od 2010. na inicijativu Južnoafričke zaklade za divlje životinje. Odmah sljedeće godine događaj je prerastao na svjetsku razinu zahvaljujući trudu i radu dviju žena, Lise Jane i Rhishje, koje su udružile svoje snage u promociji kako bi podigle svijest o sve većoj ugroženosti tih inteligentnih životinja. Ovaj globalni fenomen udružio je i zoološke vrtove diljem svijeta te razne organizacije kojima je cilj zaštita planeta.

U današnje vrijeme čak pet vrsta nosoroga, koliko ih postoji, razvrstava se u tri grupe. Prva grupa označava one koji su jako ugroženi, a to su sumatranski nosorog, koji živi na kontinentalnom području Malezije kao i na otocima Sumatri i Borneu, te javanski nosorog, koji je rasprostranjen na području nacionalnog parka Ujung Kulon na Javi. Zatim, ugrožena je vrsta također veliki indijski nosorog koji vlada područjem južnog Nepala, sjevernog Bengala te dolini Brahmaputre i u Nacionalnom parku Manas. Crni nosorog prepoznatljiv je simbol istočne i središnje Afrike. Također, kada su u pitanju bijeli nosorozi, njegovu podvrstu – sjevernog bijelog nosoroga – u divljini više ne možete pronaći, dok se južnog bijelog nosoroga još uvijek može naći u divljini na području Južnoafričke Republike.

Općepoznat podatak je da su se u zaštitu nosoroga uključile čak i hollywoodske zvijezde poput Leonarda DiCaprija, Nikite Kahn, Adama Levinea, Behati Prinsloo, Edwarda Nortona te mnogih drugih.

Komentari na članak

Vezani članci

Supermjesec

Na današnji dan

Lansiran Apollo 9 – misija koja je čovjeka približila slijetanju na Mjesec

Misija Apollo 9 bila je izuzetno bitna te je pomogla u daljnjem razvijanju lunarnog modela te kasnije slijetanju na Mjesec. Široj je javnosti slabije poznata od nekih drugih misija, kao što je na primjer Apollo 11, no bila je presudan korak u pripremi za lunarna slijetanja.

https://www.goodfreephotos.com/albums/cyprus/family-on-the-beach-in-paphos-cyprus.jpg

Na današnji dan

Evo kakve veze ima obitelj sa sviješću o klimatskim promjenama

Međunarodni dan obitelji svake se godine fokusira na neku bitnu temu u današnjem svijetu, a 2019. to su klimatske promjene.

Toranj

Na današnji dan

Eiffel slavi 130 godina otkako je niknuo u srcu Pariza

„Upravo sam doživio veliko zadovoljstvo – postavljanje naše nacionalne zastave na najvišu građevinu koju je čovjek ikada izgradio“, rekao je Gustave Eiffel na današnji dan, kada je simbol Grada Ljubavi niknuo u njegovom središtu.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_W_Draper-The_first_Moon_Photograph_1840.jpg

Na današnji dan

Fotografija koja je ušla u povijest snimljena je 1839.

Kako se širila znanstvena spoznaja, tako se širila i ljudska znatiželja. Ljudi shvaćaju da puno toga ne znaju, a ta ih spoznaja tjera da proučavaju. Tako u 19. stoljeću čovjek fotografira mjesec i ta fotografija ulazi u povijest.

oi

Na današnji dan

Četvrte ljetne olimpijske igre uz mnogo zanimljivosti

Olimpijske igre simbol su sporta u današnje vrijeme i pazi se na svako pravilo, no to nije bilo oduvijek tako.