LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zrelo voće

Vodič za odabir najfinije dinje

Ako ne znate odabrati dinju, možete završiti s bezukusnim voćem koje nitko ne želi pojesti. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, možete postati majstor za kupovinu dinje.

Ako ne znate odabrati dinju, možete završiti s bezukusnim voćem koje nitko ne želi pojesti. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, možete postati majstor za kupovinu dinje.

Osim lubenice, dinja je još jedno tipično ljetno voće. U trgovinama se može naći tijekom dužeg perioda jer joj sezona traje od svibnja pa sve do listopada. Nismo svi veliki obožavatelji dinje, ali, za one koji jesu, vrlo je važno znati odabrati zrelu dinju koja će zadovoljiti okusne pupoljke i opskrbiti tijelo korisnim sastojcima, poput vitamina A i C kojima dinja obiluje.

Tri su najvažnije karakteristike pomoću kojih možete odabrati najfiniju dinju, odnosno onu koja nije niti premalo niti previše zrela.

Dinja bi trebala biti izraženije i što ujednačenije narančaste ili žute boje, bez sivih ili zelenih mrlja koje ukazuju na prezrelo voće. 

Pukotine na dinji i tekstura poput mreže trebale bi biti uočljive i opipljive. Ako se još nisu dovoljno razvile pa je površina glatka, dinja nije dovoljno zrela. 

Naposljetku, pomirišite dinju na dijelu ploda koji je uz peteljku. Slatkast miris koji aromom podsjeća na dinju znači da je ona dobar izbor.

Nakon odabira i kupovine najfinije dinje uz najmanje ju muke možete narezati na način koji je prikazan dolje u videu. Ako nakon savladavanja odabira dinje još uvijek niste sigurni kako kupiti najfiniju lubenicu, proučite nekoliko savjeta prije nego što se zaputite u trgovinu.

FOTO: PIXABAY