LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Diplomski studij od 2020/21.

Zadarsko i Zagrebačko sveučilište pokreću novi zajednički studij Mediteranske poljoprivrede

Novi diplomski studij trebao bi početi izvoditi se od akademske godine 2020/21, a studenti, znanstvenici i nastavnici imat će na raspolaganju nasad s preko 30 autohtonih sorti.

Novi diplomski studij trebao bi početi izvoditi se od akademske godine 2020/21, a studenti, znanstvenici i nastavnici imat će na raspolaganju nasad s preko 30 autohtonih sorti.

Zagrebački Agronomski fakultet i Sveučilište u Zadru od 2020. pokrenut će novi zajednički međusveučilišni diplomski studij – Mediteranska poljoprivreda – koji će se izvoditi u obama gradovima. Novi studij proizašao je iz dugogodišnje suradnje u čijem je programu i sadnja kolekcijskog nasada autohtonih sorti vinove loze na Poljoprivrednom dobru Sveučilišta u Zadru, na Baštici.

Novi nasadi, čije je sađenje počelo ove srijede, bit će temelj za istraživanja autohtonih sorti zadarskog područja. Glavni su ciljevi projekta prikupljanje svih autohtonih sorti na jedno mjesto, tzv. banku gena vinove loze Zadra i Ravnih Kotara, osigurati daljnju reprodukciju te uvjete za njihovu gospodarsku evaluaciju (pravljenje vina).Ove i sljedeće godine ukupno će se posaditi više od 30 izvornih sorti.

Projekt se izvodi u suradnji Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Novi će nasadi poslužiti kao poligon za zajednički rad nastavnika, znanstvenika i studenata budućeg studija Mediteranske poljoprivrede.

Također, budući da se velika pozornost u Europi pridaje zaštiti izvornih sorata poljoprivrednih vrsta, kolekcija bi trebala osigurati materijal za prijavu i provedbu nacionalnih i međunarodnih projekata. Osim toga, kolekcija može imati i edukativno-pokazni karakter, odnosno biti zanimljiva za turističke namjene, poglavito u pravcu razvoja izvorne eno-gastronomske ponude, piše eZadar.

FOTO: WIKIPEDIJA