LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje u inozemstvu

Zabilježen velik porast broja hrvatskih studenata u Nizozemskoj

U zagrebačkom hotelu Westin održat će se prezentacija o prijavama i besplatnom savjetovanju o uvjetima upisa na nizozemska sveučilišta. Pridružite se 19. travnja u 19 sati.

U zagrebačkom hotelu Westin održat će se prezentacija o prijavama i besplatnom savjetovanju o uvjetima upisa na nizozemska sveučilišta. Pridružite se 19. travnja u 19 sati.

Ukupan broj studenata iz Hrvatske koji su odlučili studirati u Nizozemskoj tijekom akademske godine 2015/2016 povećao se za više od 35%, govore istraživanja koje je proveo Integral. Interes za studijem u ovoj državi postaje sve veći zbog međunarodnog okruženja i raznih studijskih programa na engleskom jeziku, dobre lokacije i izvrsne provedbe programa, što je dovelo do porasta broja onih koji se žele prijaviti za studij u Nizozemskoj.

Upravo zbog neprekidnog rasta interesa, Integral organizira prezentaciju o krajnjem roku za prijavu te besplatne konzultacije o uvjetima za upise na nizozemska sveučilišta. Predavanje će se održati 19. travnja u hotelu Westin u Zagrebu u 19 sati. Tijekom predavanja bit će predstavljena i nizozemska top sveučilišta.

 Nizozemska je kod Hrvata sve popularnija kao destinacija za obrazovanje zbog velikog broja programa na engleskom jeziku i niskih školarina – manje od 2000 eura za preddiplomske programe. Lokalna sveučilišta pridaju veliku važnost praktičnoj nastavi i istraživanju, a njihovi instituti su među prvima u svijetu u inovacijama i novim dostignućima. Sveučilišta i njihovi instituti su jedinstveni i vrlo pogodni za inženjerske discipline, ekologiju, nanotehnologiju i slične atraktivne programe koji su atraktivni upravo zbog dobro plaćenog posla nakon diplomiranja.  kaže Lea Ban, voditeljica Odjela za visoko obrazovanje tvrtke Integral.

Iz Integrala očekuju da će se nastaviti tradicija upisa na jedno od najtraženijih sveučilišta kod budućih hrvatskih studenata, ono u Haagu, koje je najveće međunarodno sveučilište u Nizozemskoj s više od 23 000 studenata iz 145 različitih zemalja. Hague University of Applied Sciences je jedinstveno praktično sveučilište na kojemu studenti iz Hrvatske mogu pronaći studij Europskog prava na engleskom jeziku te imaju mogućnost često posjećivati međunarodne institucije u regiji.

Još jedno od predstavljenih sveučilišta bit će Fontys UAS, koje ima 40 sveučilišnih građevina u raznim gradovima i nudi više od 120 preddiplomskih i 17 diplomskih programa iz područja informacijskih tehnologija, ekonomije, društvenih znanosti, obrazovanja i zdravstva. Preddiplomski i diplomski programi pohađaju se u različitim kampusima sveučilišta  ukupno njih 22, uglavnom koncentriranih u južnom dijelu Nizozemske. Ono je jedino koje garantira smještaj za sve studente koji predaju dokumente na vrijeme.

Također, sveučilište HZ je poželjno onima koji su u potrazi za manjim gradom zbog nižih troškova života te udobnosti i tišine. Osim toga, nalazi se u provinciji Zeeland  industrijskom središtu, koje nudi odlične mogućnosti zaposlenja. Ono garantira praksu svojim studentima zbog specifičnih programa poput Water Managementa, Delta Managementa i kemije. Hanze University privlači studente iz Hrvatske uglavnom zbog svog jedinstvenog programa Sensor Technology, Business studija na njemačkom jeziku i zbog akademije Minerva, koju preferiraju svi oni koji se žele baviti dizajnom.

Studenti koji su zainteresirani za hotelijerstvo i turizam, često biraju Stenden University zbog tzv. Grand Toura Ima kampuse u Baliju, u Kataru, Tajlandu i Južnoj Africi pa studenti na trećoj godini nastavljaju svoje obrazovanje na nekom od njih. Stenden nudi izvrsnu podlogu za sve koji žele studirati novinarstvo, medije i masovnu komunikaciju. Avans Hogeschool zanima one koji su zainteresirani za programe poput Enviromental Science for Sustainable Energy i International Business and Languages te ima kampuse u tri grada.

Iz Integrala otkrivaju da će tijekom prezentacije biti predstavljene i vrste financijske pomoći koja se može koristiti za vrijeme studija na preddiplomskim i diplomskim programima. Svaki student ima pristup nekolicini fondova financiranja i njihovom kombinacijom može primati i do tisuću eura mjesečno. Ovisno o tome koje financijske instrumente koristi student, dio iznosa bit će u obliku zajma, a drugi dio će se dodijeliti bespovratno. Studenti iz Hrvatske mogu koristiti stipendije za potporu troškova života, kao i zajam za financiranje studentskih putovanja.

 Sve što vas zanima vezano uz visoko obrazovanje u Nizozemskoj moći ćete saznati na predavanju koje organiziramo. Naši konzultanti odgovorit će na sva pitanja koja imaju potencijalni studenti iz Hrvatske ili njihovi roditelji koji su također dobrodošli na događaj. Obrazovanje u Nizozemskoj je vrlo pristupačno i kvalitetno te se nadamo da ćemo moći pomoći čak i većem broju studenata iz Hrvatske da stignu do njihova top zaposlenja.  dodala je Lea Ban

FOTO: BORGEN PROJECT