LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko natjecanje

Više od 250 studenata upravljat će letjelicama na zagrebačkom izdanju "Air Carga"

Čak 36 timova prijavljeno je na novo izdanje međunarodnog studentskog natjecanja "Air Cargo Challenge" koje će se održati od 8. do 11. kolovoza na FSB-u i aeromodelarskom dijelu aerodroma Lučko.

Čak 36 timova prijavljeno je na novo izdanje međunarodnog studentskog natjecanja "Air Cargo Challenge" koje će se održati od 8. do 11. kolovoza na FSB-u i aeromodelarskom dijelu aerodroma Lučko.

Hrvatska Udruga Studenata Zrakoplovstva (HUSZ) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, kao pobjednik natjecanja Air Cargo Challenge 2015 održanog u Stuttgartu, domaćin je međunarodnog studentskog natjecanja Air Cargo Challenge 2017 od 8. do 11. kolovoza. To je bio prvi put da je na natjecanju pobijedio tim koji nije iz Portugala ili Njemačke, što je ujedno i razlog održavanja ovogodišnjeg natjecanja u Hrvatskoj.

Natjecanje Air Cargo Challenge (ACC) osmislila je i pokrenula APAE – Portugalska udruga za aeronautiku i svemir 2003. godine, pod utjecajem DBF-a (engl. Design‐Build‐Fly) sveučilišnih natjecanja kakva se održavaju u SAD‐u. Održava se svake dvije godine, a od 2007. poprima međunarodni karakter. Njegova svrha je širenje zanimanja za područje zrakoplovstva među studentima i diplomantima tehničkih studija.

Za sudjelovanje na ACC 2017 natjecanju timovi moraju konstruirati, dokumentirati, izraditi te pilotirati radioupravljanom letjelicom koja nosi maksimalni mogući teret. Letjelica mora uzletjeti s piste kraće od 60 metara, napraviti 10 preleta po 100 metara u što kraćem vremenu te sigurno sletjeti na predodređeno mjesto. Također, mora udovoljiti propisima koji specificiraju tip propelera te snagu motora.

Svakim novim natjecanjem mijenja se određeni dio pravila prema ideji organizatora, čime se u svako novo izdanje unosi više dinamike te iz godine u godinu ono postajeatraktivnije. Na ovogodišnje natjecanje prijavljeno je 36 timova, odnosno više od 250 sudionika iz 14 zemalja, što ga čini najvećim dosada. Prvi dan odvija se na FSB-u, a ostale dane na aeromodelarskom dijelu aerodroma Lučko.

Više informacija potražite na poveznici.

FOTO: HRVATSKA UDRUGA STUDENATA ZRAKOPLOVSTVA