LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Više od 200 studenata bjelovarskog Veleučilišta ostaje bez menze

Tvrtka koja je pružala uslugu studentske prehrane u Bjelovaru prestaje s radom 29. veljače. Tim su potezom iznenadili studente, ali i upravu Veleučilišta u Bjelovaru. U tijeku je potraga za novim dobavljačem, ali i dugoročnim rješenjem problema.

Tvrtka koja je pružala uslugu studentske prehrane u Bjelovaru prestaje s radom 29. veljače. Tim su potezom iznenadili studente, ali i upravu Veleučilišta u Bjelovaru. U tijeku je potraga za novim dobavljačem, ali i dugoročnim rješenjem problema.

Studente Veleučilišta u Bjelovaru, ali i samo Veleučilište, nedavno je neugodno iznenadila vijest o prekidu rada studentske menze. Naime, u gradu Bjelovaru ne postoji klasičan studentski restoran, već je tvrtka Moslavka d.o.o. s Ministarstvom znanosti i obrazovanja imala ugovor o subvencioniranju studentske prehrane te su radili u prostorijama Hotela Central.

Ondje će posljednji obrok poslužiti 29. veljače, a nakon toga završavaju s pružanjem usluge, što 286 studenata, od kojih 164 ima pravo na dva obroka dnevno, ostavlja bez zajamčenih obroka.

Odmah nakon što su saznali za povlačenje dobavljača, Veleučilište je krenulo u rješavanje problema, a o tome smo razgovarali s prodekanicom za razvoj mr. sc. Tatjanom Badrov koja ističe:

– Veleučilište je izuzetno zainteresirano da se nastali problem što prije riješi i zato smo neposredno nakon informacije kontaktirali nadležno Nacionalno povjerenstvo za kontrolu studentske prehrane i ishodili pisanu suglasnost za raspisivanje javnog poziva koji je jučer, 10. veljače 2020, i objavljen. Kontaktirali smo i sve potencijalne dobavljače i dostavili im tekst javnog poziva.

Na pitanje zašto je navedeno poduzeće odustalo od pružanja usluge s Veleučilišta rekli su nam da su potpisnici ugovora o sufinanciranju tvrtka Moslavka d.o.o. i nadležno Ministarstvo te da se Veleučilište stoga nema pravo uplitati niti komentirati ugovorne odredbe obiju strana. Badrov je na kraju istaknula kako se u rješavanje problema uključio i Grad Bjelovar, stoga vjeruje u brzo i efikasno pronalaženje što boljeg rješenja za studente.

Dobru suradnju s nadležnim institucijama pohvalio je i predsjednik studentskog zbora VUB-a, Alen Markesina:

– Mi smo vrlo zadovoljni s angažmanom Veleučilišta i Grada, koji su, čim su saznali za ovaj problem, odmah krenuli u njegovo rješavanje.

Naglasio je da gašenje menze dovodi brojne studente u nepovoljnu situaciju, tim više što se dobavljač povlači bez najave, što ne ostavlja dovoljno vremena za pronalazak novog. Ukratko, studenti će neko vrijeme biti bez studentskog restorana:

– Novonastala situacija nikome ne odgovara, ponajviše jer Hotel  (tvrtka Moslavka d. o. o.) koji je do sada pružao uslugu menze učinio to nenajavljeno i usred akademske godine

Markesina dodaje kako su se slične situacije već događale u gradovima koji nemaju studentske restorane, stoga se on, kao i njegove kolege studenti, posebno oni koji nisu iz Bjelovara ili okolice, nadaju što bržem dugoročnom rješenju pitanja studentske prehrane. Smatra da bi to bila izgradnja studentskog doma s restoranom, koja bi riješila dva aktualna problema bjelovarskih studenata istovremeno.

FOTO: MIRTA TOPLJAK / STUDENTSKI.HR