LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Female Engineers MOL Programme

Veliko priznanje za PMF: Studentica geofizike pobijedila na MOL-ovom natjecanju

Geofizičarka sa zagrebačkog PMF-a Iva Lončar pobijedila je na MOL-ovom natjecanju, osvojivši pritom stipendiju i otvorena vrata za radno mjesto u naftnoj industriji.

Geofizičarka sa zagrebačkog PMF-a Iva Lončar pobijedila je na MOL-ovom natjecanju, osvojivši pritom stipendiju i otvorena vrata za radno mjesto u naftnoj industriji.

U velikoj konkurenciji budućih inženjerki i znanstvenica s 41 uvaženog sveučilišta iz STEM područja studentica zagrebačkog PMF-a dokazala je vlastitu izvrsnost na natjecanju Female Engineers MOL Programme (FEMP). Nakon polufinala s 11 preostalih i najboljih studentica od čega su tri bile iz Hrvatske, a dvije sa zagrebačkog PMF-a i geofizike, u timskome i individualnom radu najboljom se u programu MOL Grupe pokazala mlada geofizičarka Iva Lončar.

Ovo jedinstveno i prestižno natjecanje osmišljeno je za studentice koje su u procesu stjecanja diplome u područjima: geoznanosti, naftnog inženjeringa, kemije, petrokemije te drugih studija iz područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM). Njegov je cilj potaknuti mlade žene na liderstvo i ulazak u energetsku industriju, područje koje se tradicionalno smatra muškim. Takva uključenost žena dio je šire orijentacije MOL Grupe prema inkluzivnosti i prihvaćanju različitosti – jer MOL je doista internacionalna kompanija u kojoj rade ljudi iz vrlo različitih kultura i dijelova svijeta.

Proces Natjecanja izrazito je kompetitivan, a finalno natjecanje koje je održano u Budimpešti trajalo je tri dana, tijekom kojih su postavljena dva izazova. Najprije su finalistice podijeljene u skupine te im je zadano rješavanje strateškoga izazova, razvijanje dugoročne strategije. U tom dijelu pokazale su svoju sposobnost korporativnog timskog rada razrađujući cilj, strategiju, financije i analizu da bi na kraju pred stručnom komisijom održale prezentaciju napravljenoga. Skupine u kojima su se izabrane studentice natjecale prema sastavu su simulirale međunarodno okruženje koje najbolje opisuje radnu atmosferu u MOL Grupi i njezinim sastavnicama (Hrvatska, Mađarska, Pakistan, Slovačka).

Nakon izazovnoga, inspirativnog i stresnog natjecanja skupina zagrebačka studentica proglašena je jednom od triju pobjednica Natjecanja, a na pobjedničkome tronu pridružile su joj se kolegice iz Slovačke i Pakistana. One su osvojile stipendiju u iznosu od 3000 eura, namijenjenu financiranju studija. Osim toga imaju i jedinstvenu priliku za posjet jednoj od MOL-ovih lokacija i time se direktno upoznati s radom u energetskoj industriji iz prve ruke, što bi im itekako moglo biti od koristi jer bi nakon završetka studija mogle dobiti i ponudu za posao na temelju poslovnih potreba MOL-a i tvrtki u Grupi među kojima su INA, Tifon, Slovnaft te brojne proizvodne lokacije.

Foto: PR foto
 
Iva Lončar nije prva pobjednica ovog MOL-ovog programa iz Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu. Naime, prošle godine prestižnu je titulu osvojila njezina kolegica, PMF-ova geofizičarka Iva Ćuk, danas zaposlenica INA-e. Prije toga, 2016. godine visoko znanje pokazala je i studentica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Nikolina Petrović, danas također zaposlenica INA-e.

MOL Grupa uz natjecanje namijenjeno mladim ženama iz STEM područja ima i druge programe namijenjene studentima i diplomantima otvorene zemljama među kojima su i Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Slovenija. Tu je Freshhh, međunarodno natjecanje u virtualnome upravljanju resursima energetske industrije, kao i stažiranje u MOL Grupi u okviru programa Growww. Ona nastoji privlačiti najbolje među najboljima i mladim stručnjacima omogućiti transparentan i otvoren put za karijeru bez obzira na spol, ponajprije gledajući stručnost kako bi Grupa i njezine članice napredovale sa svojim najvrjednijim resursom, onim koji stvara ljudski potencijal. Upravo zato INA je danas poslovni dom za dvije vrhunske mlade STEM-ovke, a vrata za ovogodišnju pobjednicu FEMP-a svakako su otvorena.
FOTO: PIXABAY