LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko na konferenciji „Should I stay or should I go?“

Svaka dobra ideja može pronaći svoje mjesto na tržištu, bitno je samo ne odustati od nje

Da bi sebi stvorili priliku za poduzetnički pothvat Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko morali su pronaći put kojim će se probiti kroz sve barijere suvremenog tržišta. Njihova je ideja bila inovativna, a naizgled vrlo jednostavna.

Da bi sebi stvorili priliku za poduzetnički pothvat Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko morali su pronaći put kojim će se probiti kroz sve barijere suvremenog tržišta. Njihova je ideja bila inovativna, a naizgled vrlo jednostavna.

Troškovi studiranja, a kasnije i pokretanja vlastitog biznisa, u Hrvatskoj su veliki. Velika ekonomska kriza koja je zahvatila zemlju krajem prošlog desetljeća značajno je unazadila gospodarstvo, što se najviše očitovalo u povećanju broja siromašnih stanovnika te onih koji su na samom rubu siromaštva.

Ipak, najnovija su istraživanja pokazala da se situacija u Hrvatskoj velikom brzinom popravlja. Od 2012. do 2014. stopa relativnog siromaštva djece pala je za deset posto. Kako bi se ta ista djeca što uspješnije i lakše školovala, osigurani su razni programi potpore za nadarene mlade ljude lošijeg socioekonomskog statusa. Bilo da se radi o stipendijama na razini gradova, županija ili države, zajednički nazivnik im je da se kreću u smjeru davanja prednosti kandidatima koji imaju lošiji socioekonomski status.

Da bi sebi stvorili priliku za poduzetnički pothvat Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko također su morali pronaći put kojim će se probiti kroz sve barijere suvremenog tržišta. Njihova je ideja bila inovativna, a naizgled vrlo jednostavna.

– Bike2Lock naš je odgovor na problem povećanja krađa bicikala na javnim površinama. Bike2Lock sustav omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje, a da na taj način budu zaštićeni od krađe svi vitalni dijelovi bicikla tijekom parkiranja na javnim površinama. Svaki bicikl ima svoju parking kapsulu koja se pri ostavljanju bicikla i po aktivaciji sustava zaključava. Međutim prava vrijednost proizvoda je u softverskom rješenju koje je implementirano u sigurnosni sustav Bike2Locka. Također valja istaknuti i solarno napajanje cijelog sustava koje u prvoj fazi osigurava videonadzor i rasvjetu, a u sljedećoj je fazi projekta namijenjeno punjenju električnih bicikala. Cijeli pametni sustav povezan je s aplikacijom na mobilnim telefonima koji sve kontrolira i šalje informacije korisnicima – opisuju dečki svoj projekt.

Natko i Slaven su u travnju sudjelovali na svjetskom sajmu investicija u Dubaiju kao jedini predstavnici Hrvatske.

– Dojmovi su odlični, pogotovo europskih zemalja koje su pokazale veliki interes za naš proizvod s obzirom na to da se one i najviše susreću s problemom krađe bicikala na javnim mjestima. Inicijalni razgovori su napravljeni, kvalitetni kontakti su ostvareni i vjerujemo da će naš startup uskoro zaživjeti u Europi – ističe Slaven Pokrivko. 

O sigurnosti i nesigurnosti, lokotima, poduzetništvu, Bliskom istoku i tko zna čemu još pričat će Natko i Slaven na konferenciji Should I stay or should I go? koju organizira ekipa portala Studentski.hr. Njihovo predavanje pod nazivom Bilo kuda, lokot svuda održat će se u petak u 10 sati.

Podsjećamo, konferencija će se održati 19. i 20. svibnja u Cinestar dvorani Branimir centra u Zagrebu s početkom u 9:00. Više informacija možete doznati na službenoj stranici konferencije te službenom Facebook eventu.