LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi izborni kolegiji na Sveučilištu u Zagrebu

Studenti pozvani učiti o sportu u kulturi Dalekog istoka, o srednjoegipatskom jeziku i pismu te o psihodrami

Na Sveučilištu u Zagrebu pokrenuti su kolegiji koje mogu upisati svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu. Donosimo vam kratke opise...

Na Sveučilištu u Zagrebu pokrenuti su kolegiji koje mogu upisati svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu. Donosimo vam kratke opise...

Kolegij Srednjoegipatski jezik i pismo koji se bavi klasičnom fazom staroegipatskoga jezika održavat će se srijedom u D1 od 17:45 do 19:15 na Filozofskom fakultetu. Kolegij je otvoren za studente preddiplomskoga i diplomskoga studija u sklopu Odsjeka za turkologiju, hungarologiju i judaistiku. Za sve informacije javiti se na ksekrst@ffzg.hr. Kolegij je uvod u klasičnu etapu egipatskoga jezika – srednjoegipatski jezik. Studenti će biti upoznati s osnovana hijeroglifskoga pisma te s elementima fonologije, morfologije i sintakse.

Formalno će se raditi o dvama dijelovima, od kojih će prvi biti teoretski dio na predavanjima gdje će se podrobno opisivati gramatičke karakteristike srednjoegipatskoga u odnosu na ostale afrazijske jezike, ali i njegove posebnosti, te od seminarskoga dijela gdje će se vježbati prevođenje i raditi na čitanju izvornih tekstova. Cilj je pružiti studentima lingvističke vještine koje su primjenjive u poredbenom, tipološkom i općemu proučavanju egipatskoga i drugih afrazijskih jezika, što je od velike koristi u povijesti, arheologiji i ostalim disciplinama koje proučavaju afrazijske kulture, stari Egipat i stari Istok.

Međuodsječni izborni kolegij Sport u kulturi Dalekog Istoka izvodit će se ponedjeljkom od 17:45 do 19:15 sati u dvorani A 225 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedan od glavnih ciljeva kolegija Sport u kulturi Dalekog istoka je upoznati studente/ice sa sportom kao fenomenom, odnosno s njegovom ulogom i važnošću u društvima i kulturama Dalekog istoka. Raznolikim sadržajima iz različitih struka ukazat će se na iznimnu važnost interdisciplinarnog pristupa sportu kao fenomenu, kao i specifičnim regionalnim sportskim praksama. Naglasak će biti stavljen na upoznavanje studenata s tradicionalnim istočnjačkim konceptima borilačkih sustava (kineskih – Yong chun (Wing Tzun), Taiji (Taijiquan) ; japanskih – nanbudo, aikido, judo, jujutsu; korejskih – taekwondo i sl.), kao i joge kao sustavne i autentične indijske metode.

Spomenute vještine pomno će se sagledati u kontekstu suvremenosti, s naglaskom na primjenu u svakodnevnom životu (bez obzira dob, spol, naobrazbu te kulturnu i vjersku pripadnost), kao i doprinosu na zdravlje subjekata. Kolegij također sadržava posebne upute u vezi specifičnih zdravstvenih tegoba. Različitost profila znanstvenika izvođača kolegija studentima će omogućiti stjecanje sveobuhvatne slike kultura Dalekog istoka, proširit će kulturne horizonte i otvoriti nove mogućnosti komunikacije i međuljudskih odnosa.

Kolegij Psihodrama i psihološka dobrobit djece jednosemestralni je izborni kolegij koji se u zimskom semestru ove akademske godine 2015/2016. održava svakog četvrtka s početkom u 18:30. Svaki susret četvrtkom traje do 21:15. Mjesto održavanja je dvorana 012 u podrumu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Savska 77). U kolegiju će se rabiti psihodramske metode rada.

Za to, osim motivacije za sudjelovanjem, nije potrebno nikakvo predznanje ili vještine. Uz pomoć različitih tehnika scenskog istraživanja u kolegiju će se svakom sudioniku/studentu dati mogućnost učenja izražavanja svojih stanja, ovladavanja emocionalnom ekspresijom razumijevanjem ili igranjem različitih uloga. Studenti će u sklopu kolegija učiti koristiti kreativni i fleksibilni dio svoje ličnosti u eksploraciji svojih uloga te će moći tražiti, iskušavati i eksperimentirati s novim situacijama i na taj način pridonositi razvoju svojih socijalnih vještina, rastu empatije i u konačnici pridonositi vlastitoj psihološkoj dobrobiti. 

Način prijave:
– svi zainteresirani studenti/ce koji su upisali barem treću godinu fakulteta Sveučilišta u Zagrebu trebaju se javiti osobno elektroničkom poštom nositeljici kolegija dr. Aleksandri Mindoljević Drakulić i na e-mail joj napisati svoje podatke za kontakt (ime i prezime, fakultet, studijska godina i smjer, godina rođenja, adresa, e-mail i obavezno broj mobitela) radi daljnje komunikacije
– u prijavi s podacima bilo bi poželjno napisati i nekoliko redaka o motivaciji za upis na ovaj kolegij
– pismene prijave e-mailom dr. Mindoljević Drakulić će primati najkasnije do subote 10. listopada 2015.
– nakon tog datuma svi će kandidati tijekom nekoliko sljedećih dana biti pozvani na individualni razgovor

Kontakt: doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić, psiholog-psihoterapeut

FOTO: TELEVIZIJA STUDENT