LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sumnjivi poslovi

Studenti ogorčeni zbog masovnog javljanja freelancera B:hipa podijelili svoja iskustva

– Lik, neki dobar govornik, cijelo je vrijeme držao nekakav motivacijski govor, pun klišeja i poluistina; kako se ne isplati imati klasičan posao i da je budućnost u marketingu i radu od kuće. Naravno, ništa konkretno o tome što bi okupljeni točno radili.

– Lik, neki dobar govornik, cijelo je vrijeme držao nekakav motivacijski govor, pun klišeja i poluistina; kako se ne isplati imati klasičan posao i da je budućnost u marketingu i radu od kuće. Naravno, ništa konkretno o tome što bi okupljeni točno radili.

Na domskoj grupi Studentski dom „Stjepan Radić” – Sava osvanula je objava upućena freelancerima B:hipa, tvrtke čiji se freelanceri javljaju ljudima na društvenim mrežama nudeći im freelancerski posao koji podrazumijeva rad od kuće. Ne nude nikakve informacije online, nego zainteresirane pozivaju na sastanak.

Izvor: Facebook

Jedan student odlučio je podijeliti svoje iskustvo sastanka na koji je, kako kaže, otišao kako bi ih se uspio otarasiti:

– Sam je dolazak bio prekomičan. Prvo stoji cura i rukom pokazuje da uđem u zgradu kroz vrata. U hodniku druga cura pokazuje rukom da nastavim ravno. Dođem do kraja hodnika gdje stoji lik i rukom pokazuje da siđem niz stepenice, kao da je bilo druge opcije. I tako prođem još par tih ljudskih ručnih putokaza i dođem u prostoriju gdje njih 5 u odijelima sjede s laptopima i kao nešto tipkaju. Očitali QR kartu i još 2, 3 ljudska putokaza usmjerila su me u neku dvoranu. 

– Lik, neki dobar govornik, cijelo je vrijeme držao nekakav motivacijski govor, pun klišeja i poluistina; kako se ne isplati imati klasičan posao i da je budućnost u marketingu i radu od kuće. Naravno, ništa konkretno o tome što bi okupljeni točno radili. Da bi se to saznalo, treba se doći na sastanak koji traje 4 sata, gdje bi se govorilo o detaljima. Budući da je prva QR karta za sastanak koštala 0,00 kn, moja je skromna pretpostavka da upad na taj veliki sastanak košta.

U jednom trenutku, govori student, predavač je rekao da oni koje ne zanima mogu ići, i od 40-ak ljudi samo ih je dvoje izašlo: 

– Naravno, isti debilizam s ovih 15-ak ljudskih putokaza u odijelima na izlasku. Par dana nakon toga, opet mi se javlja netko od njih i kažem da sam bio na sastanku i da me ne zanima. Od tada ih više nisam čuo. Zgrada u kojoj imaju taj sastanak nije njihova, nego iznajmljuju dvoranu, jer o B:hipu na ulazu nema ništa. 

Sastanci su različitog tipa, neki ne koštaju ništa, a neki koštaju čak i preko 10 000 kn, što je prošle godine istražio Global:

– Kad sam ih pitao kako da ja kao student dođem do 1500 eura koji su potrebni da uopće uđem u njihov poslovni sustav, rekli su da mogu lagati roditeljima što radim s novcem, ako su već tako nerazumni. Rekli su kako ću vidjeti da će mi roditelji jednom skidati kapu što sam se odvažio na taj posao – ispričao im je student Marin Kežić.

Predstavnik ove danske tvrtke u Hrvatskoj mladi je poduzetnik Antonio Lekić, koji je za Global otkrio čime se oni otprilike bave:

– Ovaj posao nije koncipiran da mi budemo neki masovni prodajni predstavnici jer glavni dio naše zarade nije to što osoba sad ima milijun klijenata – kaže Lekić.

Potvrdio im je i da je riječ o mrežnom marketingu, čiji kritičari zastupaju mišljenje da je to izgrađeni scenarij kontrole, piramidalna shema poslovanja. Ono što je problematično jest činjenica da nije riječ o nečemu ilegalnom, nego se sve bazira na ljudskoj naivnosti i volji onih koji žele postati freelanceri da dalje provode istu poslovnu politiku.

FOTO: PIXABAY