LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

SSMH potaknuo raspravu studenata prava i medicine o pobačaju, eutanaziji, palijativnoj skrbi

– Imati priliku u tjedan dana preispitati i izgraditi vlastite stavove, povezati se i kvalitetno diskutirati o bitnim životnim temama s otvorenim i vedrim ljudima, i to sve uz puno smijeha, zabave i pjesme u divnom okruženju grada Šibenika – može samo WYA Ljetna škola. – ističe Petra Jagarinec.

– Imati priliku u tjedan dana preispitati i izgraditi vlastite stavove, povezati se i kvalitetno diskutirati o bitnim životnim temama s otvorenim i vedrim ljudima, i to sve uz puno smijeha, zabave i pjesme u divnom okruženju grada Šibenika – može samo WYA Ljetna škola. – ističe Petra Jagarinec.

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) drugu godinu zaredom u Šibeniku je organizirao Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava. Održala se od 29. 7. do 4. 8. 2019. i okupila više od 60 sudionika i stručnjaka iz područja bioetike i ljudskih prava. 

Mladi sudionici, mahom studenti prava i medicine, imali su prilike slušati predavanja i raspravljati u organiziranim debatama, ali i u međusobnim razgovorima o temama pobačaja, ljudskog dostojanstva i eutanazije, intrauterinom razvoju, pravnim prijeporima oko prekida trudnoće, ljudskim pravima, reproduktivnom zdravlju, prizivu savjesti, eutanaziji u drugim zemljama, postabortivnom sindromu, kraju života i palijativnoj skrbi, pogledu na smrt, transhumanizmu te bioetičkim izazovima u budućnosti. Neki od njih podijelili su svoje dojmove. 

– Izuzetno mi je drago što sam sudjelovao na Ljetnoj školi. U ovih tjedan dana učio sam o različitim pitanjima s kojima se susreće bioetika, i to iz znanstvene, filozofske i praktične perspektive. Predavači izlažu o aktualnim temama, lokacije smještaja i izleta su odlične, a ekipa koja se prijavila i s kojom sam se družio izvrsna je. – istaknuo je Ivan Kos.

Sudionica Jelena Benčić za svoje iskustvo kaže:

– Provesti sedam dana s divnim mladim ljudima nešto je neprocjenjivo. Škola mi je pružila lepezu argumenata za raspravu o gorućim temama u društvu i otvorila horizonte na koje nikad ne bih ni pomislila. Posebno mi se svidjelo racionalno razmišljanje svih sudionika bez ikakvog osuđivanja koji su spremni za ozbiljne razgovore i debate, ali i u slobodno vrijeme nabaciti rundu picigina ili pak pokazati svoje plesne i pjevačke vještine kako bi atmosfera na svim druženjima bila neponovljiva!

Petra Jagarinec komentira i preporučuje:

– Imati priliku u tjedan dana preispitati i izgraditi vlastite stavove, povezati se i kvalitetno diskutirati o bitnim životnim temama s otvorenim i vedrim ljudima, i to sve uz puno smijeha, zabave i pjesme u divnom okruženju grada Šibenika – može samo WYA Ljetna škola. Topla preporuka svima, zaista šteta propustiti tako nešto.

Foto: SSMH

Sudionik Filip Barišić kaže:

– Onog trenutka kad sam stigao na Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava prvi dojam bio je da u tako kratkom razdoblju neću biti u mogućnosti upoznati sve polaznike i organizatore. Međutim, izuzetno kvalitetna dinamika predavanja, neslužbenih druženja opovrgnuli su moju početnu pretpostavku. Sadržaj predavanja je bio relevantan, kao i sami predavači. Tematike koje su se spominjale poput pobačaja, postabortivnog sindroma, eutanazije, ljudskih prava, transhumanizma i problematike umjetne inteligencije uvelike pokrivaju širinu bioetike kao znanstvene discipline te stvara jedan zdrav temelj za daljnji rast u navedenim podgranama. Važno je napomenuti kako su se uz predavanja organizirale debate polaznika, gdje je svaki pojedinac morao braniti tezu ili antitezu ovisno o tome što ga je u danom trenutku zapalo. To ukazuje da mladi pokreću trend formalizacije zagovaranja u Republici Hrvatskoj, a da još takvo zanimanje nije regulirano zakonom. Ovdje mladi služe kao primjer.

Katarina Božić za Ljetnu školu kaže:

– Ljetna škola bioetike mjesto je za sve mlade ljude željne znanja o aktualnim bioetičkim temama, druženja i zabave, i sve to na lokaciji predivnog Šibenika. Znanje će vam proširiti predavači iz različitih sfera bioetike, kao i drugi mladi ljudi kroz svoja promišljanja. Uz to ćete steći nova poznanstva i učvrstiti prijateljstva. U svakom slučaju, jedno predivno iskustvo koje vas može samo obogatiti.

Sudionici su se složili u preporukama svim zainteresiranim mladima spremnima na otvoreni dijalog da se prijave na iduća izdanja te tako nauče više o društvu u kojem živimo.

FOTO: SSMH