LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Danas otvorenje nove Zgrade triju fakulteta

Nakon šest godina od početka gradnje, ministar Mornar danas će u Splitu svečano otvoriti Zgradu triju fakulteta, u kojoj će zajednički prostor koristiti Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki i Pomorski fakultet.

Nakon šest godina od početka gradnje, ministar Mornar danas će u Splitu svečano otvoriti Zgradu triju fakulteta, u kojoj će zajednički prostor koristiti Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki i Pomorski fakultet.

Danas, 19. listopada 2015., u 11:30 sati atriju Zgrade triju fakulteta ministar Vedran Mornar svečano će otvoriti ovaj sveučilišni prostor u kojemu će zajedničke prostorije koristiti studenti i djelatnici triju splitskih fakulteta - Prirodoslovno-matematičkog, Kemijsko-tehnološkog i Pomorskog.

Oko tri tisuće studenata od ovoga bi tjedna trebalo useliti u nove prostorije u Kampusu, čija je izgradnja počela 2009. godine Još na srpanjskom sastanku sa splitskim rektorom prof.dr. Šimunom Anđelinovićem, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević najavio je otvaranje Zgrade i sklapanje izvansudske nagodbe Ministarstva i Državnoga odvjetništva s izvođačem radova:

Taj proces nije bio jednostavan i trajao je dugo. U konačnosti su sve strane manje ili više zadovoljene, svi uvjeti su usuglašeni, a kriteriji definirani. To znači da za bi dva i pol mjeseca Zgrada triju fakulteta trebala biti u posjedu Sveučilišta i biti useljiva. Prostor je izvanredan, a studenti će imati fenomenalne uvjete. To je jedna od najvećih investicija u Splitsko-dalmatinskoj županiji u zadnjih šest godina. Potrebna su dodatna sredstva za opremu laboratorija koja se mogu dobiti iz fondova Europske unije. Sveučilište, te mladi ljudi sa svojim profesorima mogu prijavljivati projekte, a natječaju su stalno otvoreni - tom je prilikom rekao Andričević.

Površina novoga objekta je 29 500 četvornih metara, a na osam katova nalaze se laboratoriji, predavaonice, kabineti, knjižnice i zajedničke društvene prostorije. Tim arhitekata koji su osmislili novi sveučilišni prostor čine Dario Gabrić, Zrinka Radunić, Emil Moguš i Stela Pekas, a sama organizacija prostora trebala bi pomoći pri provođenju Bolonjskoga procesa i što uspješnijoj interdisciplinarnosti, protoku mobilnosti studenata i profesora, lakšega organiziranja studentskoga života i društvenih događanja u raznim područjima znanosti.

FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU