LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja Eurostudent VI

Smanjen broj studenata na Sveučilištu u Zagrebu; došlo do preraspodjele na privatna učilišta i studije bliže prebivalištu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošlog je tjedna objavilo rezultate međunarodnog istraživanja EUROSTUDENT VI za Hrvatsku. Istraživanje je provedeno s ciljem zaštite studentskog standarda u razdoblju od 2016. do 2018. godine u 28 zemalja europskog prostora.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošlog je tjedna objavilo rezultate međunarodnog istraživanja EUROSTUDENT VI za Hrvatsku. Istraživanje je provedeno s ciljem zaštite studentskog standarda u razdoblju od 2016. do 2018. godine u 28 zemalja europskog prostora.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošlog je tjedna objavilo rezultate međunarodnog istraživanja EUROSTUDENT VI za Hrvatsku. Ono je provedeno s ciljem zaštite studentskog standarda u razdoblju od 2016. do 2018. godine u 28 zemalja europskoga prostora.

Rezultati istraživanja ukazuju na preraspodjelu studenata na privatna učilišta, ali i studije bliže mjestu prebivanja, odnosno smanjen je broj studenata na Sveučilištu u Zagrebu. Taj trend nije zahvatio ostale sveučilišne gradove poput Osijeka ili Splita.

Izvješće ukazuje i na problem financijskog subvencioniranja studija zaposlenih osoba s odgođenim prijelazom u visoko obrazovanje na načelima socijalne potrebitosti, kako bi i oni koji su iz financijskih razloga rano zasnovali radni odnos dobili priliku za naknadno uključivanje u visoko obrazovanje bez financijskih prepreka.

Vidljivo je također kako je veći udio zaposlenih studenata među studentima koji studiraju na stručnim studijima. Pri tome je zanimljiv podatak po kojemu su studenti u Hrvatskoj tijekom 2016. godine mjesečno raspolagali s prosječno 1924 kune, a dominantno zastupljeno financiranje i dalje je iz roditeljskog budžeta, koje je prisutno u 84% slučajeva.

Studenti mlađi od 30 godina koji imaju djecu zastupljeni su u studentskoj populaciji s tek 1,4%, a čak 11,8% studenata navodi da ima neki oblik poteškoća koje im funkcionalno ometaju život ili studiranje.

Njemački centar za istraživanje visokog obrazovanja i znanosti koordinirao je rad konzorcija zaduženog za provedbu istraživanja. U Hrvatskoj je ovo bio treći ciklus istraživanja, a za provedbu kod nas zaslužan je tim stručnjaka Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Ivana Rimca. Hrvatski studenti sudjelovali su putem web ankete, čiji je sadržaj bio definiran na razini konzorcija. Na temelju dobivenih rezultata pripremljena je komparativna studija, a kompletno Nacionalno izvješće EUROSTUDENT VI za Hrvatsku koje je pripremio hrvatski istraživački tim dostupno je na poveznici.

FOTO: PIXABAY