LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijeće veleučilišta i visokih škola

Službeno poslan prijedlog za izmjenu stručnog naziva na specijalističkim diplomskim stručnim studijima

Vijeće veleučilišta i visokih škola podržalo inicijativu studenata i zatražilo izmjenu stručnog naziva na specijalističkim diplomskim stručnim studijima.

Vijeće veleučilišta i visokih škola podržalo inicijativu studenata i zatražilo izmjenu stručnog naziva na specijalističkim diplomskim stručnim studijima.

Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske uputilo je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prijedlog za izmjenu stručnog naziva kojeg studenti stječu završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija. Ovaj je prijedlog upućen kako bi se prava studenata stručnih studija uskladila s europskom praksom, riješio problem njihove neravnopravnosti te kako bi ih se učinilo prepoznatljivima u europskom prostoru visokoga obrazovanja.

Vijeće je zaključilo kako je sadašnji naziv stručni specijalist određene struke, a koji studenti stječu završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija neprikladan i potpuno neprepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i u Europi. Takva situacija stavlja studente stručnih studija u neravnopravan položaj s njihovim kolegama sa sveučilišnih studija koji završetkom diplomskih studija odnosno sedme razine obrazovanja i 300 ECTS bodova, stječu drugačiji naziv, onaj magistra određene struke.

Stoga je Vijeće i službeno uputilo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prijedlog za izmjenu članka 74. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 02/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15) čime bi se izjednačila prava studenata stručnih sa onima na sveučilišnim studijima te, još važnije, nazivi uskladili s europskom praksom koja ne poznaje naziv stručni specijalist već koristi naziv master odnosno magistar.

Uputivši ovaj prijedlog Vijeće je podržalo inicijativu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, koordinativnog tijela koje okuplja gotovo 35 000 studenata stručnih studija na veleučilištima i visokih škola, a koje je tijekom 2015. godine pokrenulo ovu inicijativu te naišlo na razumijevanje čitavog niza aktera u prostoru visokog obrazovanja, uključujući i studente stručnih studija koje izvode sveučilišta.

Vijeće veleučilišta i visokih škola oformit će radnu skupinu koja će Ministarstvu predložiti i konkretan prijedlog rješenja stručnog naziva.