LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Supeusov seminar „BUS 2014.“

Seminar „Budućnost ugodnog stanovanja“ uspješno priveden kraju

Puna dvorana D1 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dokaz je da je tema integracije obnovljivih izvora energije itekako popularna i prepoznata među studentskom populacijom.

Puna dvorana D1 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dokaz je da je tema integracije obnovljivih izvora energije itekako popularna i prepoznata među studentskom populacijom.

Završen je i ovogodišnji seminar „Budućnost ugodnog stanovanja“ u organizaciji Supeusa. Puna dvorana D1 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dokaz je da je tema integracije obnovljivih izvora energije itekako popularna i prepoznata među studentskom populacijom. Seminar su, sa svojim profesorima, posjetili i učenici iz srednje škole u Varaždinu te su imali prilike čuti predavanja koja su zahvatila sve aspekte obnovljivih izvora energije od pretvorbe energije, njene primjene do financiranja projekata.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, otvorio je seminar kratkim predavanjem o obnovljivim izvorima energije kao čimbenicima razvoja i napretka. Dekan je naglasio da samo sinergijom znanosti, vlasti te gospodarstvom koje prepoznaje primjenu novih rješenja i inovacija, možemo napredovati i iskoristiti potencijale sunca, vjetra, tla i vodenih masa. Kako bi pokazao da Sveučilište u Zagrebu ne zaostaje za Sveučilištima i institucijama u svijetu, predstavio je nekolicinu projekata koji se u ovom trenutku provode na fakultetima, a tiču se energije vjetra, sunca, geotermalnih izvora, hidroenergije, sve popularnijom energijom biomase te pohranom energije.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, dr. sc. Julije Domac, dao je kratki pregled analiza najboljih europskih regija i Hrvatske po pitanju mogućnosti , prakse i propuštenih prilika za integraciju obnovljivih izvora energije.

Zadnji predavač u prvom bloku predavanja, koja su se odnosila na mogućnosti, inicijative i probleme šire primjene obnovljivih izvora energije, bio je prof. dr. sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Profesor je prikazao mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta uz poticajnu regulativu i obnovljive izvore energije. Usporedbom različitih poslova vezanih za obnovljive izvore energije jasno je da za proizvodnju opreme,  izvedbu i održavanje solarnih sustava potrebno čak deset puta više zaposlenih nego za vjetroelektrane te istaknuo porast potražnje u ovim poslovima.

Računalni algoritam koji procjenjuje uštedu energije

Drugi blok predavanja bio je rezerviran za tehničke koncepte obnovljivih izvora, a prvo predavanje održao je dr. sc. Zvonimir Glasnović, izvanredni profesor na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U cilju rješavanja glavnog problema šire primjene značajnijih obnovljivih izvora energije, prikazao je inovativne tehnologije integriranih hidro-solarnih sustava kroz tri patentna rješenja kojima se osigurava kontinuirana opskrba potrošača energijom tijekom cijele godine, dok se s četvrtim patentom, uz energiju, osigurava i kontinuirana opskrba potrošača pitkom vodom, također tijekom cijele godine

Slijedeće predavanje održala je postdoktorantica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Tea Žakula. Predstavila je računalni algoritam koji je razvila u sklopu svog doktorskog rada, a omogućuje simulaciju MPC (Model Predictive Control) regulacije za različite mehaničke sustave te procjenu uštede energije te primjenu MPC regulacije za napredan sustav hlađenja zgrada, s hlađenjem pomoću cijevi smještenih u konstrukciji zgrade i zasebnom ventilacijom pomoću kojih je moguće uštedjeti do 50% ukupne električne energije za klimatizaciju u odnosu na postojeće sustave s konvencionalnom regulacijom.

Izlagač na bus2014
 
Izlagač na bus2014, FOTO: Supeus
 
 

Irena Tišljar, dipl. ing., predstavnica tvrtke Panasonic, prikazala je proizvod tvrtke, dizalicu topline zrak – voda Aquarea koja omogućava uštedu u troškovima energenata do 78%. Aquarea je idealna za suvremenu niskoenergetsku gradnju s niskotemperaturnim sustavima grijanja, npr. podno grijanje, no također je primjenjiva kao zamjena za postojeće kotlove na lož ulje i izvanredno se kombinira sa solarnim panelima.

Način prijenosa energije iz obnovljivih izvora

Nakon kratke pauze uslijedilo je predavanje Sveučilišnog asistenta na fakultetu Montanuniversität Leoben (Austrija), Renata Šarca, dipl. ing. koji je predstavio funkciju i važnost energetske oporabe otpada. Šarc je predstavio informacije o sustavu gospodarenja otpadom u Europi, zakonske osnove, primjenjenu tehnologiji za oporabu otpada i podatke o emisija iz navedenih postrojenja.

Nakon ovog, uslijedilo je predavanje Josipa Zdenkovića, dipl.ing, iz tvrtke Schrack Technik d.o.o. koji je od samih početaka veliki oslonac udruzi SUPEUS. Tema predavanja bili su tehnički izazovi i poteškoće u integraciji fotonaponskih sustava u Hrvatskoj te način spremanja energije.

Prof. dr. sc. Marko Delimar, izvanredni je profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Ovom prigodom studentima je iznio problem opskrbe velikim količinama energije iz obnovljivih izvora energije, obzirom da se takove elektrane najčešće nalaze nešto dalje od urbanih sredina, a u budućnosti ih se planira dodatno udaljiti, ali i unaprijediti način prijenosa i distribucije do korisnika.

Tijekom svih predavanja posjetitelji su imali prilike vidjeti razvoj polja energetike, novosti i izume, kao i osvjestiti se o porastu potrebnih kadrova. S obzirom na popunjenost dvorane, vjerujemo kako će sljedeći BUS biti još posjećeniji.

FOTO: SUPEUS