LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata

Reforma subvencionirane prehrane u menzama otvorila mnoga vrata za unaprjeđenje studentskog standarda

Uložena su značajna sredstva u opremanje novih studentskih restorana te ulazak novih restorana u sustav subvencionirane prehrane kako bi se omogućila bolja dostupnost subvencionirane prehrane što većem broju studenata.

Uložena su značajna sredstva u opremanje novih studentskih restorana te ulazak novih restorana u sustav subvencionirane prehrane kako bi se omogućila bolja dostupnost subvencionirane prehrane što većem broju studenata.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 25. svibnja 2015. godine, Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane studenata održalo je edukaciju „Studenti – kontrolori kvalitete usluge studentskih restorana“, u okviru koje su predstavljena i postignuća u unaprjeđenju socijalne dimenzije u visokom obrazovanju i poboljšanju u studentskom standardu.

Pomoćnica ministra prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predstavila je studentima pozitivne rezultate reforme subvencionirane studentske prehrane donošenjem novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata 2013. godine, u situaciji kada je sustav prehrane bio u potpunoj blokadi zbog, s jedne strane neracionalnosti sustava, a s druge strane nedostatnih sredstava u državnom proračunu.

Reforma koja je imala za cilj racionalizirati sustav i smanjiti neizravne potpore svim studentima kako bi se povećale izravne potpore ranjivim skupinama studenata, rezultirala je povećanjem sredstava za stipendije studentima slabijeg socioekonomskog statusa za 34 milijuna kuna u 2015. u odnosu na 2013. godinu te je ove godine dodijeljeno 5200 stipendija.

Usto, studentima iz poplavljenih područja tijekom 2014. i 2015. godine isplaćeno je dodatnih 2 milijuna kuna jednokratnih pomoći u iznosu od 10.000 kuna po studentu.

Istodobno, uložena su značajna sredstva u opremanje novih studentskih restorana te ulazak novih restorana u sustav subvencionirane prehrane kako bi se omogućila bolja dostupnost subvencionirane prehrane što većem broju studenata. Tako su otvoreni novi studentski restorani u Varaždinu, Šibeniku, Bjelovaru, Virovitici, četiri restorana SC Rijeka na fakultetima Sveučilišta u Rijeci, restoran na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, novi restorani na Tehničkom veleučilištu Zagreb i Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću, novi restoran SC-a Sisak u Petrinji, a do kraja godine otvorit će se i studentski dom i restoran u Puli te restoran na Agronomskom/Šumarskom fakultetu SC-a Zagreb.

U pripremi je obnova restorana u Slavonskom Brodu, a planira se započeti i veliki projekt izgradnje restorana u Dubrovniku u okviru studentskog doma pomoću sredstava iz EU fondova.

Naime, Ministarstvo je u okviru OP Konkurentnost i kohezija 2014-2020, Prioritet 10, osiguralo 105 milijuna eura za izgradnju i obnovu studentskih domova u RH, što zajedno s nacionalnim doprinosom čini investiciju vrijednu 123 milijuna eura u okviru koje će se izgraditi novi kapaciteti za smještaj studenata od najmanje 3000 kreveta (u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i Čakovcu), a obnovit će se studentski domovi s oko 5000 kreveta (najvećim dijelom u Zagrebu).

Pomoćnica ministra posebno je naglasila činjenicu da je Ministarstvo uspjelo u Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, Prioritet 10, osigurati  više od 50 milijuna eura za stipendije studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studente koji se odluče za studij u STEM području što će uz sredstva iz državnog proračuna omogućiti značajno povećanje broja stipendista u narednom šestogodišnjem razdoblju i povećanje dostupnosti visokog obrazovanja i djeci iz obitelji slabijeg socijalnog statusa.

Jedna od važnih stavki reforme studentske prehrane je povećanje brige o kvaliteti usluge studentskih restorana te je Pravilnik predvidio i osnivanje lokalnih povjerenstava i Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata. Na svakom računu izdanom u studentskom restoranu nalazi se e-mail adresa stud-prehrana@mzos.hr na koju studenti mogu slati svoje pritužbe i komentare po kojima postupa lokalno povjerenstvo, a po potrebi i Nacionalno povjerenstvo.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata mr. sc. Mirko Bošnjak naglasio je kako je kvalitetno uključivanje studenata kao korisnika usluge subvencionirane prehrane u nadzor kvalitete usluge uvjetovano poznavanjem (edukacijom) načina i modela provedbe kontrole kvalitete usluge u praksi. Povratna informacija o kvaliteti usluge od strane korisnika usluge (studenata) dragocjena je i usmjerava strategiju upravljanja kvalitetom usluge studentske prehrane. Ministarstvo je iznimno zadovoljno interesom studenata za sudjelovanje u tom procesu, naime više od 60 studenata se odazvalo na poziv za edukaciju.

Student Toni Ganjto, član Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata i zamjenik predsjednice Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o studentskom predstavljanju i organiziranju na početku je istaknuo važnost studentskog standarda kao temelja stvaranja jednakih prilika i mogućnosti za uključivanje mladih u visokoobrazovni sustav bez obzira na socioekonomsku pozadinu te je izrazio zadovoljstvo što visoko obrazovanje Hrvatske postaje sve otvorenije kada je u pitanju socijalna dimenzija.

Osvrnuo se na važnost izravnih potpora studentima: ― Osim studentske prehrane i smještaja, najvažniji dio studentskog standarda trebaju biti stipendije. Povećanje broja stipendija treba postati pravilo i u sljedećim godinama, kako bi sustav izravnih potpora studentima postao dominantan. Osim dodjele državnih stipendija, dio na kojem svi moramo još više raditi i što se danas pokazuje kao neiskorišteni potencijal jesu stipendije koje dolaze iz realnog sektora, iz gospodarstva. Ovakav sustav temelj je stipendiranja u većini EU zemalja, ali ga Hrvatska ne može iskoristiti zbog nedovoljne povezanosti obrazovnih institucija, tržišta rada i mladih. Upravo ta povezanost jest jedan od temelja gospodarskog razvoja Hrvatske, povećanja zapošljivosti te životnog standarda studenata odnosno mladih ― kazao je Ganjto.

Nadalje, Ganjto je istaknuo izradu Nacrta prijedloga Zakona o studentskom predstavljanju i organiziranju u čiju je izradu krenulo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na inicijativu studenata.  Rekao je kako je predstavnička tijela studenata potrebno usmjeriti na aktivno djelovanje u svim sferama društvenog, obrazovnog i gospodarskog sektora s ciljem većeg utjecaja na motivaciju mladih u cjelini, ali i uključivanja studenata u politiku razvoja obrazovanja.

Na kraju svog govora pozvao je studente na aktivno djelovanje i rad u zajednici te zaključio: ― Ono što žele hrvatski studenti je ostati u svojoj zemlji, Hrvatskoj koja cijeni obrazovanje i sposobnost, Hrvatskoj novih sustava vrijednosti. Mi studenti jesmo i moramo biti nositelji pozitivnih promjena!

FOTO: MZOS