LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanizam u doba neoliberalnog kapitalizma

Poziv za sudjelovanje na 2. regionalnom studentskom simpoziju društvenih i humanističkih znanosti

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Humanizam u doba neoliberalnog kapitalizma”, a održat će se 9. i 10. listopada u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu na splitskom Peristilu.

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Humanizam u doba neoliberalnog kapitalizma”, a održat će se 9. i 10. listopada u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu na splitskom Peristilu.

Filozofski fakultet u Splitu i Hrvatsko filozofsko društvo, u suradnji sa Studentskim zborovima Filozofskog, Pravnog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu te Europskom udrugom studenata prava ELSA Split, pozivaju na sudjelovanje na Drugom regionalnom studentskom simpoziju društvenih i humanističkih znanosti. 

Ovogodišnja tema simpozija je Humanizam doba neoliberalnog kapitalizma, a održat će se 9. i 10. listopada 2015. godine u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu na splitskom Peristilu (Poljana kraljice Jelene 1/III).

Ovaj je projekt namijenjen svim studentima društvenih i humanističkih znanosti u regiji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Osmišljen je kao prilika za istraživanje zajedničke problematike raznovrsnih disciplina poput sociologije, filozofije, ekonomije, psihologije, pedagogije, povijesti, umjetničkih kritika, prava, religijskih studija, književnosti i mnogih drugih.

Time bi se omogućila dublja interdisciplinarna suradnja i snažnija povezanost među studentima u regiji te ojačala zajednička svijest o položaju i značaju humanizma u današnjem svijetu.

U svrhu ostvarenja toga cilja zainteresiranim sudionicima predlažemo nekoliko tematskih okvira u koje mogu smjestiti svoja izlaganja:

- Kvaliteta i dostupnost obrazovanja u 21. stoljeću

- Odnos obrazovanja i tržišne ekonomije

- Razvijanje i poimanje identiteta u društvu neoliberalnog kapitalizma

- Pravo na obrazovanje

- Humanizam i vrijednosti u neoliberalnom društvu,

- Uloga i položaj humanističkih znanosti u doba neoliberalnog kapitalizma

- Plodovi tranzicije - politički, ekonomski i socijalni rezultati neoliberalizma i globalizacije

- Kulturna baština i masovni turizam

- Rodna politika i diskriminacija

- Medijska cenzura

Navedeni tematski okviri ne iscrpljuju mogućnosti i perspektive pristupa temama simpozija.           

Organizacijom ovog simpozija želimo ponajprije podsjetiti sve, a pogotovo mlađe naraštaje, na važnost o promišljanju uloge i značaja društvenih i humanističkih znanosti za daljnji razvoj čovječanstva. Cilj nam je osigurati prostor i vrijeme za otvoreni dijalog o doprinosu društvenih i humanističkih znanosti u razvoju moderne civilizacije te upozoriti na probleme i moguća rješenja u pogledu uloge humanizma u neoliberalnom kapitalizmu.

Studenti zainteresirani za sudjelovanje na simpoziju s vlastitim izlaganjem trebaju poslati ispunjen obrazac za prijavu.

Sažeci unutar obrasca ne smiju biti kraći od 1500 znakova (uključujući i praznine), ali ni duži od 2000 znakova (uključujući i praznine).

Ispunjenu prijavnicu potrebno je poslati na ffstsimpozij@ffst.hr, a rok za prijavu je 15. kolovoz 2015. godine

O prihvaćenim izlaganjima studenti će biti obaviješteni do 10. rujna.

Sudjelovanje na simpoziju je besplatno, a sudionici će imati osiguran smještaj i prehranu za vrijeme trajanja simpozija.