LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Poziv na prijavu: Društvo studenata povijesti Ivan Lučić - Lucius organizira studentski simpozij „Povijest i umjetnost”

Tema ovogodišnjeg interdisciplinarnog studentskog simpozija nastoji uključiti različite interpretacije umjetnosti koje su inspirirane povijesnim događajima, počevši od glazbe, drame, književnosti, slikarstva, arhitekture, filma, plesa i stripa do umjetničke fotografije.

Tema ovogodišnjeg interdisciplinarnog studentskog simpozija nastoji uključiti različite interpretacije umjetnosti koje su inspirirane povijesnim događajima, počevši od glazbe, drame, književnosti, slikarstva, arhitekture, filma, plesa i stripa do umjetničke fotografije.

Društvo studenata povijesti „Ivan Lučić - Lucius“, koje djeluje u sklopu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, poziva studente da se prijave za izlaganje na II. interdisciplinarnom studentskom simpoziju koji će se održati 22. travnja 2015. godine na Hrvatskim studijima. Tema ovogodišnjeg simpozija jest „Povijest i umjetnost“.

Ljudi su od najranijih početaka osjećali potrebu upisivanja značajnih događaja i suvremenika u vječnost kako bi sačuvati njihov prikaz i njihovu pripovijest za buduće naraštaje.

Kroz čitavu ljudsku prošlost povijest i umjetnost blisko se isprepleću; od prapovijesnih zidnih slikarija, preko impresivnih crkvenih fresaka, sve do velikaških portreta duh minulih vremena ostao je trajno zabilježen u umjetnosti.

Nerijetko je i sama povijest poslužila umjetnicima kao glavna inspiracija; skladatelji i književnici oživjeli su povijesne događaje, kipari realizirali najveće junake, a redatelji uprizorili velike bitke na filmskom platnu. Pojedina su umjetnička djela toliko genijalna i privlačna da su i sama postala dijelom povijesti, a priča koja ih prati često je jednako uzbudljiva kao i ona koja ih je nadahnula.

Tema ovogodišnjeg interdisciplinarnog studentskog simpozija nastoji uključiti različite interpretacije umjetnosti koje su inspirirane povijesnim događajima, počevši od glazbe, drame, književnosti, slikarstva, arhitekture, filma, plesa i stripa do umjetničke fotografije. Izlaganje se mora baviti nekom od navedenih umjetnosti, a neke od smjernica su:

1)  umjetnička razdoblja u povijesti

2)  biografije umjetnika, njihov utjecaj i djelovanje u određenom povijesnom kontekstu

3)  mecene umjetnika

4)  povijesna pozadina, odnosno događaj koji je inspirirao umjetničko djelo

5)  o umjetničkom djelu – povijest i značaj djela.

Usprkos predloženim smjernicama, ohrabrujuju se studenti da osmisle vlastitu temu unutar zadane teme.

Pozivaju se svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija povijesti, povijesti umjetnosti, arhitekture, umjetničkih studija (Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti i Akademija dramskih umjetnosti) i svi zainteresirani studenti da se prijave za II. interdisciplinarni studentski simpozij u organizaciji Društva studenata povijesti „Ivan Lučić - Lucius“ i Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Simpozij će se održati 22. travnja 2015. u prostorijama Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Prijave traju od 20. veljače do 20. ožujka 2015., a studenti će o prihvaćenim temama biti obaviješteni najkasnije do 24. ožujka 2015.

Duljina izlaganja ograničena je na 20 minuta uz 10 minuta predviđenih za postavljanje pitanja, a ohrabruje se korištenje digitalnih materijala, poput powerpoint prezentacija. Nakon simpozija održat će se okrugli stol na kojemu će profesori dati svoje mišljenje o izlaganju te savjetovati studente kako unaprijediti svoje vještine izlaganja.

Izlagačima su osigurani osvježavajući napici te ručak ako ne studiraju na području grada Zagreba. Iako Društvo nije u mogućnosti financirati smještaj izlagača koji ne prebivaju na području grada Zagreba, ono će pomoći studentima u pronalaženju prigodnog smještaja.

Ispunjeni obrazac u kojemu se treba nalaziti i sažetak izlaganja, duljine od 400 do 600 riječi, potrebno je poslati na e-mail: dsp.lucius@gmail.com do naznačenog datuma. Naknadne prijave neće se uvažavati.

Pisanu verziju rada studenti mogu, u dogovoru s mentorom, objaviti u časopisu „Lucius“ kojega od 2002. godine izdaje Društvo studenata povijesti „Ivan Lučić - Lucius“.

FOTO: SLIGHTLYWARPED.COM