LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SUPEUS Case Study 2015

Natjecanje za studente o energetskoj učinkovitosti

Projekt, odnosno natjecanje je koncipirano u tri radionice. Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedna putovanja, dok tim sa najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvaja i posebnu nagradu.

Projekt, odnosno natjecanje je koncipirano u tri radionice. Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedna putovanja, dok tim sa najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvaja i posebnu nagradu.

Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje – SUPEUS organizira peto po redu natjecanje za studente naziva  „SUPEUS Case Study 2015.“ Natjecanje će se ove godine održati 7., 8. i 9. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu strojarstva i brodogradnje te Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu s glavnom temom „Projektiraj po principima energetske učinkovitosti“ .

SUPEUS je neprofitna udruga osnovana 2011. godine čiji su glavni ciljevi promicanje energetske učinkovitosti, održive gradnje i upotrebe obnovljivih izvora energije te je kao takva sadržajno jedinstvena na razini studentskih udruga u Republici Hrvatskoj.

Sam projekt, odnosno natjecanje je koncipirano u tri radionice na FER-u, FSB-u i Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu. Radionice se sastoje od dva dijela. U prvom dijelu studenti slušaju predavanje renomiranih stručnjaka iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje, dok u drugom dijelu podijeljeni u timove rješavaju zadatak vezan za temu predstavljenu predavanjem.

Cilj projekta je približiti studentima konkretne primjere problema i zadataka iz prakse te ih na zanimljiv i jednostavan način, uz pomoć stručnih predavača, upoznati s aktualnim temama iz područja kojima se Udruga bavi. Podjelom studenata u timove potiče se interdisciplinarni timski rad koji u većini slučajeva nije prisutan tijekom samog studentskog obrazovanja.

U nastavku se nalaze trenutne okvirne teme s kratkim objašnjenjem svih radionica ovogodišnjeg Case Studyja:

Fakultet elektrotehnike i računarstva:  „Energetski učinkovita LED rasvjeta“

Pametnim projektiranjem, LED rasvjetna tijela mogu u potpunosti zadovoljiti zahtjeve rasvijetljenosti i jednolikosti koji su postavljeni u normama, pružiti značajne uštede u potrošnji električne energije te smanjiti troškove održavanja. Na radionici će studenti imati priliku upoznati se s osnovama projektiranja energetski učinkovite LED rasvjete.

Fakultet strojarstva i brodogradnje: „Pasivne metode grijanja i hlađenja“

Pasivnim metodama grijanja i hlađenja potrebno je osigurati isti komfor, tj. uspostaviti ugodnu mikroklimu unutrašnjeg prostora tijekom godine kao i s tradicionalnim sustavima grijanja i hlađenja. Na radionici će studenti biti upoznati s metodama i kako ih primijeniti u prostoru.

Arhitektonski i Građevinski fakultet: „Utjecaj odabira materijala pri projektiranju na povrat investicije“

Odabir građevinskog materijala pri samom projektiranju objekta ne utječe samo na inicijalne troškove, nego i na ulaganja tijekom korištenja. Imajući u vidu dugoročne prednosti energetski učinkovitih građevina zbog smanjenja, između ostalih, troškova grijanja i hlađenja, studenti će se okušati u balansiranju troškova izgradnje i korištenja građevine.

Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedna putovanja, dok tim sa najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvaja i posebnu nagradu, kako bi se naglasio interdisciplinarni duh natjecanja.

Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada održat će se u petak 11. prosinca te će tada biti predstavljena rješenja zadataka svih radionica. Uz to, studentima će se u sklopu programa proglašenja kroz stručno ili promotivno predavanje predstaviti tvrtke suradnici na projektu.

Više o samome projektu možete saznati na službenim i Facebook stranicama udruge SUPEUS.

FOTO: FACEBOOK/SUPEUS