LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Matejem Smetiškom

Jedini kandidat za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu o planovima za svoj mandat

Matej Smetiško jedini je kandidat za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. U intervjuu otkriva što ga je motiviralo za kandidaturu, kakvi su mu planovi i što misli o činjenici da je jedini kandidat.

Matej Smetiško jedini je kandidat za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. U intervjuu otkriva što ga je motiviralo za kandidaturu, kakvi su mu planovi i što misli o činjenici da je jedini kandidat.

Izbori za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu održavaju se danas, 24. listopada, a za to se mjesto prijavio samo jedan kandidat. Riječ je o studentu politologije iz okolice Vinkovaca, Mateju Smetišku

S obzirom na to da je već neko vrijeme aktivan u Studentskom zboru, nije mu se bilo teško odlučiti za ovu kandidaturu:

– Motivacija za ovu kandidaturu uvijek je postojala, od mog prvog dana u Zboru. Dvije godine sam učio, skupljao iskustvo, radio na projektima i spremao se da to iskustvo iskoristim u potencijalnom drugom mandatu koji mi je u konačnici i povjeren. No najveći poticaj došao je u posljednjih nekoliko mjeseci kada sam dobio niz pozitivnih komentara na moje ideje kada je u pitanju smjer u kojem Studentski zbor treba ići. Ono što mi je bilo posebno važno, ti komentari došli su i od novih, ali i od onih članova Zbora kojima će ovo biti drugi mandat.

Matej Zbor smatra važnim studentskim tijelom, a sebe i ostale članove odgovornim predstavnicima studentske populacije:

– Od onoga trena kada smo izabrani kao predstavnici u Studentskom zboru, svi smo mi preuzeli jednu veliku odgovornost i obvezu prema više od 70 000 studenata i od konstituirajuće sjednice imamo gotovo 2 godine da napravimo što je moguće više za sve njih. S tom odgovornošću na umu, planiram uložiti svu moguću energiju da opravdam dobiveno povjerenje.

Na pitanje o tome na što će se u svom predsjedničkom mandatu usmjeriti, Matej odgovara:

– Prije svega ću se usmjeriti na što veću transparentnost Zbora, na uključivanje što većeg broja studenata u naš rad, te u konačnici na svakodnevni rad za poboljšanje studentskog standarda.

Uočio je već sada konkretne probleme na kojima želi raditi:

– Postoje neki aktualni problemi na kojima ćemo odmah morati raditi, a to su Pravilnik o prehrani, Zakon o obavljanju studentskih poslova , točnije digitalizacija tog sustava, Zakon o Studentskom zboru i meni osobno važan projekt i problem Zdravog sveučilišta, a to je pitanje studentske ambulante.

Komentirao je i činjenicu da je jedini kandidat koji se prijavio za predsjedničko mjesto:

– Ta činjenica me rastužuje. Kao osoba koja je konstantno u doticaju s politikom, znam koja je važnost postojanja protukandidata. Samim time što ne postoji isti, stvara se kriva slika Studentskog zbora u javnosti.

Naposljetku nam je otkrio planove aktiviranja studenata kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale:

– Počevši od prve sjednice, zasigurno će se raditi na promjeni toga, Studentski zbor treba približiti studentima. Jedan od načina na koji ćemo to učiniti su svakako tematske tribine sa studentima gdje bismo ih upoznavali s raznim problemima i provodili rasprave kako doći do rješenja istih. Isto tako planiram ojačati suradnju sa svim studentskim udrugama kako bi što više studenata čulo za Studentski zbor. Te konačno, gledajući dugoročnu sliku, možda bi se u jednom obliku krenulo u izmjenu Pravilnika o izborima za Studentski zbor.

FOTO: MATEJ SMETIŠKO / PRIVATAN ALBUM