LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrana napuštanja županija

Stožer otkriva kada možete dobiti propusnicu, osvrnuo se i na studentske poslove

Nacionalni stožer civilne zaštite na svojoj je službenoj stranici objavio najčešća pitanja i odgovore o tome u kojim ćete slučajevima dobiti propusnicu za napuštanje županije.

Nacionalni stožer civilne zaštite na svojoj je službenoj stranici objavio najčešća pitanja i odgovore o tome u kojim ćete slučajevima dobiti propusnicu za napuštanje županije.

Od sutra je na snazi odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se zabranjuje napuštanje županije u kojoj imate prebivalište ili boravište, osim iznimno, u opravdanim slučajevima. Kako bi na jednom mjestu objedinio najbitnije informacije vezane uz propusnice, na službenoj web-stranici objavljena su najčešća pitanja i odgovori na njih.

Osoba koja se u trenutku stupanja Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj zatekne u drugoj županiji, prilikom povratka u mjesto prebivališta ili boravišta ne mora tražiti propusnicu. Propusnicu nećete moći dobiti ako želite obići starije roditelje koji žive u drugoj županiji jer su rizična skupina.
 
Što se tiče studentskih poslova ili rada posredstvom ugovora o djelu, osoba koja ih obavlja, a čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte ostvaruje pravo na propusnicu. Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu.

Dobrovoljno darivanje krvi nije dovoljno dobar razlog za dobivanje propusnica, no, primjerice, uplaćen smještaj u hotelu jest ako je uplata izvršena najkasnije do stupanja Odluke na snagu, odnosno do 23. prosinca. Propusnice možete dobiti i za pogreb ako ste najuža obitelj, kao i za sportska natjecanja i treninge uz predočenje dokaza o sudjelovanju na natjecanju, a zahtjev upućujete Ravnateljstvu civilne zaštite.
 
Ostala pitanja i odgovore možete pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH