LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti podstanari

Provjerili smo cijene zagrebačkih stanova; evo na što trebate paziti kada tražite stan

Provjerili smo je li se stanje na zagrebačkom tržištu nekretnina promijenilo nakon potresa, poplave i koronavirusa.

Provjerili smo je li se stanje na zagrebačkom tržištu nekretnina promijenilo nakon potresa, poplave i koronavirusa.

S obzirom na to da se bliži nova akademska godina, pa studenti već lagano trebaju krenuti u potragu za stanom, odlučili smo provjeriti što se uopće sada nudi na oglasnicima. Gledali smo oglase čija se cijena kreće od 1000 do 3000 kuna, a za taj cjenovni rang izbačeno nam je 1288 rezultata. Stanove osim na internetskim oglasnicima možete tražiti i u nekoliko Facebook grupa.
Vezano:
Ono što ovu godinu čini još problematičnijom u odnosu na prethodne jest to da je Zagreb ove godine, osim financijskih posljedica koronavirusa do kojih je došlo zbog nemogućnosti rada jedan određeni period, još pogođen i potresom, a zatim je bio i poplavljen nakon jačeg nevremena. Također, nerijetko je slučaj da se sada u mjesečni najam daju i stanovi koji su se prethodno iznajmljivali dnevno, no zbog manjka turista to iznajmljivačima više nije donosilo prevelike prihode. U svibnju je porast dugoročnih najmova iznosio oko 9% nego godinu prije. Dakle, sada studenti trebaju biti posebno oprezni oko toga je li stan bio pogođen potresom, poplavom ako se nalazi u suterenu, i postoji li šansa da će stan ponovno ići u dnevni najam zbog čega bi studenti mogli letiti na ulicu kada turisti ponovno za advent ili u neko drugo doba pohrle u Zagreb.

Problem je i u tome što stanari u Zagrebu često ondje žive neprijavljeno, a ako i inzistiraju na prijavi, uglavnom se povisi cijena najma sukladno postotku koji otada stanodavac mora plaćati za prijavljenog stanara, što se stanarima čini odbojnim zbog već visokih cijena stanova. No, da se vratimo na cijene stanova za koje se predviđalo da će drastično pasti – moramo vas razočarati jer prema onome što smo mi promatrali prošlih mjeseci i u odnosu na oglase koje smo pratili prošle ili pretprošle godine, cijena najma nije pala čak ni nakon koronavirusa, poplave i potresa, a kvalitetom i uređenjem također ne odskače od tadašnjih oglasa.

Naprimjer, otvorili smo 6 oglasa za stanove kvadrature od 28 do 38 m2 za koje je inače poznato da su skuplji, a njihova cijena nije značajno odudarala. Stan od 28 m2 na Trešnjevci koja je dosta popularna lokacija košta čak 350 eura plus režije, a u njega stanu dvije osobe, i to one koje su spremne na spavanje u zajedničkom krevetu, odnosno kauču u dnevnom boravku jer zasebne sobe nema. Za istu cijenu iznajmljuje se stan od 30 m2 koji se nalazi u suterenu, što je izrazito nepovoljno ako dođe do još jedne jače kiše jer bi stan mogao poplaviti, a osim toga, nalazi se u zgradi iz 1925. godine i u blizini Glavnog kolodvora koji ja bio pogođen potresom, no napominje se da ova zgrada nije pogođena potresom Ipak, opreza nikad dosta, pa unatoč opisima kako nije bilo oštećenja nakon potresa, stanje stana najbolje provjerite sami. Isto toliko platit ćete i stan na Trešnjevci koji je opremljen uistinu moderno te obuhvaća cijenu režija unutar najma, no ovdje valja istaknuti da je riječ o stanu u kući pa morate biti spremni na suživot s vlasnicima stana.

Ista je stvar i s većim stanovima, pa ćete za one od 40 ili više m2, odnosno onih do kvadrature od otprilike 50 do 60 m2, morati izdvojiti između 2800 i 3000 ili više kuna plus režije, ovisno o tome nalazi li se stan u suterenu, u kući ili u starijoj zgradi, ovisno o tome kako je uređen te, naravno, ovisno o lokaciji stana.

Ono što si nikako ne trebate dopustiti jest da stan uzimate naslijepo, odnosno bez da ste ga prethodno pregledali uživo jer stvarno stanje može odudarati od onoga prikazanoga na fotografijama, a uz to trebate uživo pregledati sve ono što nije u funkciji prije nego što ste vi došli kao što su vodokotlić, slavine, štednjak, hladnjak, prekidači za svjetlo, kuhinjski uređaji i slično. Raspitajte se još o plaćanju pričuve što bi trebala biti obaveza najmodavca čiji je to stan, ali i o tome na koji način plaćate režije, tj. jesu li one fiksne ili po stvarnoj potrošnji te postoji li mogućnost da svaki mjesec imate uvid u račune.

Još je jedna bitna stavka plaćanje i vraćanje pologa jer on nije bio naveden u desetak oglasa koje smo, između ostalih, otvorili. Polog se uglavnom plaća u visini mjesečne stanarine prilikom useljenja te se vraća stanaru po izlasku iz stana ako je sve u redu i ako su režije uredno plaćene. Imajte na umu da su neki stanovi dostupni već sada, pa ako vam neki stan bude cjenovno prihvatljiv i mogli biste ga priuštiti od listopada nadalje, trebate biti spremni na pregovore oko neplaćanja stanarine u rujnu, odnosno trebate pronaći vlasnike koji su vam spremni „čuvati” stan dotada bez ikakve prethodne naplate jer ćete u suprotnome biti osuđeni na traženje stana krajem rujna kada je ponuda još oskudnija.
FOTO: PIXABAY