LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školska godina 2020/2021.

MZO predstavio upute za organizaciju nastave u školama i boravka u vrtićima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su detaljne preporuke koje se tiču organizacije početka sljedeće školske godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su detaljne preporuke koje se tiču organizacije početka sljedeće školske godine.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020/2021. danas su u 15 sati predstavili upute za organizaciju nastave u sljedećoj školskoj godini kao i za boravak djece u vrtićima.

U uputama HZJZ-a i MZO-a stoji da je rad u dječjem vrtiću i školi u trenutnim epidemiološkim uvjetima, uz poštivanje objavljenih uputa jednako siguran za djecu, učenike i zaposlenike, kao i rad od kuće. Roditelji ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ili učenika u školu ako imaju simptome zarazne bolesti te ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi koronavirusom Pod istim tim uvjetima u školu ne smiju doći ni djeca.

Nastavu i boravak u vrtiću treba održati tako da se osigura fizički razmak koji je potrebno poticati, kao i pojačanu osobnu higijenu djece/učenika. Treba, također, biti svjestan odstupanja u provedbi mjera kod manje djece. Važno je omogućiti i uvesti u rutinu redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom. Ruke se peru prije ulaska u svoju skupinu/učionicu, prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti tekuću vodu i sapun. Potrebno je organizirati pranje ruku dva puta dnevno prema ranije utvrđenom rasporedu tako da se ne miješaju skupine djece.
– Dezinficijense ne koriste djeca rane i predškolske dobi, niti učenici koji imaju promjene na koži ruku ili ako dezinficijens kod njih izaziva nelagodu. Također, upotrebu dezinficijensa kod učenika svakako treba nastojati ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu te se nikako ne treba primijeniti više od dva-tri puta dnevno za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Na ulazu u vrtić i školu te u školi na nekoliko lako dostupnih mjesta treba postaviti dozatore s dezinficijensom za dezinfekciju ruku učenika i odraslih s uputom za korištenje. Djeca rane i predškolske dobi ne dezinficiraju ruke, nego ih češće peru sapunom i vodom, a i kod učenika osnovne škole prednost ima pranje ruku. Za učenike  od 5. do 8. razreda osnovne škole te u srednjim školama preporučuje se osigurati dezinficijens za ruke u svakoj učionici koja nema tekuću vodu. – stoji u preporukama.
Generalna je preporuka da je potrebno osigurati nastavu tako da dolazi do što manjeg kontakta između različitih skupina. Osim toga, preporuka je da nastava traje 2-3 sata, da između smjena bude određena pauza kako ne bi došlo do miješanja djece i da škola traje u smjenama te će se razred prepoloviti na pola kako bi se mogao osigurati razmak.

Ukida se školsko zvono

Odmori moraju biti organizirani u različito vrijeme da se učenici međusobno ne susreću s učenicima drugih razreda pa neće biti školskog zvona. Što se tiče zajedničkih prostorija, prolazak je potrebno skratiti na minimum, u vremenu prolaska djece/učenika i odgojitelja/učitelja/nastavnika iz jedne odgojno-obrazovne skupine / razrednoga odjela tim prostorijama, druge skupine / odjeli ne prolaze, da djeca i učenici prilikom prolaska nepotrebno ne dodiruju površine ili predmete, da djeca i učenici prolaze po najkraćoj mogućoj unaprijed utvrđenoj/označenoj ruti kretanja (primjerice od ulaza do sobe/učionice, pri čemu je potrebno unaprijed utvrditi/označiti rutu kretanja), ako je moguće kroz hodnike organizirati kretanje u jednom smjeru ili označiti put kretanja.

Zaštitne maske

Maske su obavezne u sljedećim situacijama, a mogu se koristiti platnene maske osim pod točkom 1:
  1. medicinske maske i viziri su potrebni odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima samo ako dijete/učenik razvije znakove bolesti tijekom boravka u ustanovi, dok je oboljelom djetetu/učeniku potrebno osigurati masku (ako narušeno zdravstveno stanje djeteta/učenika omogućuje nošenje maske). U tom slučaju se to dijete/učenik/ izolira u zasebnoj prostoriji dok po njega ne dođe roditelj/staratelj, a odgojitelj/učitelj/nastavnik koji nadzire dijete/učenika treba koristiti vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta iz dječjega vrtića, odnosno učenika iz škole, dezinficira se prostorija u kojoj je dijete/učenik bilo izoliran/o, zaštitna oprema se zbrinjava na odgovarajući način, a ruke se operu vodom i sapunom ili dezinficiraju, s time da se prednost daje pranju ruku vodom i sapunom. Unaprijed je potrebno odrediti prostor za izolaciju bolesnog djeteta/učenika te odgojno-obrazovnog radnika koji će biti s njim do dolaska roditelja
  2. kod potrebe za intimnom njegom djeteta/učenika
  3. kod komunikacije djelatnika (iako se preporučuje komunikacija između djelatnika prvenstveno na daljinu)
  4. za roditelje i druge osobe kada je njihov ulazak u ustanovu nužan (preporučuje se da se roditeljski sastanci održavaju prvenstveno na daljinu)
  5. u javnom prijevozu, uključujući organizirani prijevoz
  6. za učitelje i nastavnike koji provode nastavu u kući učenika
  7. za pomoćnike u nastavi, njegovatelje i zdravstvene radnike u ustanovama s posebnim programima za učenike s teškoćama u razvoju
  8. za trećeg odgojitelja u predškolskoj ustanovi koji obavlja poslove pomoćnika djetetu s teškoćama u razvoju, pomoćnoga djelatnika za njegu, skrb i pratnju djeteta rane i predškolske dobi te zdravstvenu voditeljicu
  9. učenicima od 5. razreda OŠ nadalje, učiteljima predmetne nastave/nastavnicima te stručnim suradnicima, ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) manji od 1,5 m
  10. učenicima i nastavnicima srednjih škola ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) manji od približno 2 m
  11. učiteljima ostalih predmeta u razrednoj nastavi
  12. odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima i svim drugim djelatnicima škole kod prolaska hodnikom i sl.
  13. učiteljima predmetne nastave/nastavnicima te stručnim suradnicima i drugim djelatnicima škole u vrijeme kontakata s odraslim osobama.
Maske se preporučuju svim drugim djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske. Ako se maske nose u ovim ustanovama, neophodno ih je nositi pravilno na način da cijelo vrijeme prekrivaju nos i usta. Djeca rane i predškolske dobi, učenici do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred), kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe ne nose zaštitne maske. 

Putovanje u školu javnim ili organiziranim prijevozom

Djeca se u školi trebaju pridržavati mjera propisanih za javni prijevoz, odnosno trebaju nositi masku i držati distancu, a ako je moguće preporuka je da djeca ne dolaze u školu u isto vrijeme i ne napuštaju ju u isto vrijeme kako bi se rasteretio i javni prijevoz. 

Kliničke vježbe, praksa u domovima za starije i nemoćne te u zdravstvenim ustanovama i ostali oblici prakse i praktične nastave
– Praksa u zdravstvenim i socijalnim ustanovama će se odvijati uz stroga pravila koja su određena propisima i preporukama za navedene ustanove i djelatnosti. Učenici moraju koristiti osobnu zaštitnu opremu i pridržavati se higijenskih mjera kao i ostalih mjera, jednako kao i osoblje bolnica i domova i biti pod nadzorom osoblja. Broj učenika na praksi i vježbama će se morati ograničiti u skladu s mogućnostima osoblja da nadzire pravilno pridržavanje svih uputa od strane učenika. Ipak, navedene je potrebno organizirati kada je nužno za proces obrazovanja te se ne može do daljnjega odgoditi. Kod stručne prakse i praktične nastave u pojedinim drugim djelatnostima učenici se pridržavaju preporuka za tu specifičnu djelatnost. – stoji u uputama.
Nastava koja podrazumijeva nužno miješanje učenika neće se održati uživo, već online, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. Detaljne preporuke možete pronaći na poveznici
FOTO: WIKIPEDIA