LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popuštanje mjera

HZJZ objavio detaljne upute za postupanje u školama i vrtićima

Boravak u vrtićima i školama na kakav nitko nije naviknuo – osoblje, djeca i roditelji morat će se pridržavati detaljnih uputa koje je propisao HZJZ.

Boravak u vrtićima i školama na kakav nitko nije naviknuo – osoblje, djeca i roditelji morat će se pridržavati detaljnih uputa koje je propisao HZJZ.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 za vrtiće i osnovne škole, koje od 11. svibnja otvaraju svoja vrata. Ostanak kod kuće preporučuje se djeci s kroničnim bolestima ili onima koji su u doticaju s kroničnim bolesnicima.

– Također potičemo ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom na to da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće u svim situacijama kad je to moguće. 



Fizička distanca od 2 metra

U uputama stoji da ustanove moraju osigurati fizički razmak od minimalno 2 metra, pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora. Fizički razmak, kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati, ali treba očekivati da će kod provedbe dolaziti do određenih odstupanja jer su djeca, ovisno o dobi, sklona istraživanju prostora i predmeta koji ih okružuju, znatiželji, nerazumijevanju uputa, nepoštovanju uputa, motoričkoj nespretnosti i motoričkom nemiru te potrebi za kretanjem.

Organizacija rada s djecom

Skupine moraju biti s manjim brojem djece i uvijek s istom djecom, a po mogućnosti njih 9 u grupi. Za jednu grupu mora se brinuti jedan odgajatelj ili nastavnik, odnosno, u slučaju produženog boravka, njih dvoje. Treba izbjegavati fizički kontakt djece unutar iste, ali posebno između djece različitih skupina i razreda. 
– Svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji, odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom, krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže, odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra, i to svako dijete uvijek na istom mjestu.
Ulazak i izlazak iz vrtića i škola

Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom ako nije omogućeno zadržavanje torbe u školi, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama. Ako je moguće, roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom, isključivo petkom kada dolazi po dijete. Odgajatelj preuzima i vraća ruksak roditelju ispred ulaznih vrata. Odgajatelj odlaže ruksak u vrtiću te ruksak stoji nekorišten tijekom vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48 sati do 72 sata.

Briga o djeci

Zabranjen je dolazak u školu djeci koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod sumnjom da su mogli doći u kontakt s osobama pozitivnim na COVID-19, tj. pod sumnjom su da bi mogla biti zaražena bolesti COVID-19. Roditelji moraju svakodnevno mjeriti tjelesnu temperaturu djece te ih u slučaju povišene temperature ne smiju dovoditi u školu. U uputama, također, stoji da ako djeca razviju simptome infekcije COVID-om tijekom boravka u ustanovi, odgajatelji/učitelji odmah obavještavaju roditelje koji u najkraćem roku moraju doći po dijete.

Djecu treba poticati na brigu o higijeni te da na to izbjegavaju dodirivanje lica, očiju, usta, nosa te da pravilno i učestalo peru ruke. 

Detaljne upute možete pronaći na stranici HZJZ-a. 
FOTO: UNSPLASH