LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
III. interdisciplinarni studentski simpozij

DSP Lucius poziva studente da se prijave na simpozij o mitologizaciji povijesti

Na Hrvatskim studijima će se 20. travnja održati simpozij o razlozima i načinima mitologizacije povijesti. Za izlaganja se studenti trebaju prijaviti najkasnije do 20. ožujka.

Na Hrvatskim studijima će se 20. travnja održati simpozij o razlozima i načinima mitologizacije povijesti. Za izlaganja se studenti trebaju prijaviti najkasnije do 20. ožujka.

Društvo studenata povijesti Ivan Lučić – Lucius, koje djeluje u sklopu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, poziva studente da se prijave za izlaganje na III. interdisciplinarnom studentskom simpoziju koji će se održati 20. travnja 2016. godine na Hrvatskim studijima. Tema ovogodišnjeg simpozija je Razlozi i načini mitologizacije povijesti.

Tema mitologizacije povijesti iznimno je aktualna i zanimljiva kako za znanstveno istraživanje, tako i za čitanje rezultata istraživanja. DSP Lucius ohrabruje studente da se prijave na simpozij, a kao malu pomoć nude i predložene tematske cjeline:

1. Mitovi – povijesna osoba ili događaj koji su prerasli u mit; usporedba stvarne osobe ili događaja i mita; društvena funkcija odabranog mita

2. Mitologizirani – nacionalni junaci; vojni junaci; veliki generali; vladari; pape; dinastije i plemićke obitelji; nacionalne heroine; slavne ljubavnice; slavni špijuni; borci za pravdu; revolucionari; odmetnici i hajduci

3. Povijest iza mita – povijesna osoba ili događaj koji su inspirirali mit; stvarna priča; uklanjanje kroz stoljeća nadodanih detalja

4. Formiranje mita – stvaranje mita u procesu izgradnje nacionalnih država; potreba za postojanjem mita; odabir osoba i događaja za mitologizaciju; proces mitologizacije; postupci stvaranja mita

Pozivaju se svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija povijesti, studenti političkih znanosti, psihologije, komunikologije, komparativne književnosti, studenti umjetničkih studija (Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti i Akademija dramskih umjetnosti), studenti vojnih učilišta i svi ostali zainteresirani da se prijave za III. interdisciplinarni studentski simpozij u organizaciji Društva studenata povijesti Ivan Lučić Lucius i Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij će se održati 20. travnja 2016. u prostorijama Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Prijave traju od 20. veljače do 20. ožujka 2016., a studenti će o prihvaćenim temama biti obaviješteni najkasnije do 24. ožujka 2016. Poželjna duljina izlaganja je 20 minuta, a preporučuje se i korištenje digitalnih materijala (poput PowerPoint prezentacija). Izlagačima su osigurani osvježavajući napici. Iako Društvo nije u mogućnosti financirati smještaj izlagača koji ne prebivaju na području grada Zagreba, ono će pomoći studentima u pronalaženju prigodnog smještaja.

Ispunjeni obrazac u kojem se treba nalaziti i sažetak izlaganja, duljine od 400 do 600 riječi, potrebno je poslati na e-mail dsp.lucius@gmail.com do naznačenog datuma. Obrazac možete preuzeti na linku. Naknadne prijave neće se uvažavati. Pisanu verziju rada studenti mogu, u dogovoru s mentorom, objaviti u časopisu Lucius.

FOTO: SRCE.UNIZG.HR